Online marketing

Stop de persen!

0

[[image:drukpers.jpg::right:0]]Stop de persen. Zo luidt de dubbelzinnige kop boven een artikel dat zojuist verschenen is op eMarketer. Met sombere berichten over de dalende oplagen en het dalende bereik van de Amerikaanse kranten. In Nederland is de situatie zeker niet beter, over Vlaanderen is vrijwel
niets te vinden.

In het artikel wordt opnieuw verwezen naar de indrukwekkende video EPIC 2014. Een video die ik vorig jaar november ook al het spoor kwam. “Stel je een dag voor waarop de pers zoals je die kent opgehouden is te bestaan. Een moment waarop The New York Times offline is gegaan om een een nieuwsbrief te worden – alleen in printvorm – voor de elite en voor ouderen.” Een visie waarin de wereld van informatie gedomineerd wordt door Googlezon (= Google & Amazon).

[[image:epic.jpg::left:1]]
“That’s the vision of EPIC 2014, a short film that imagines a world of information dominated by Googlezon � a programmed, interconnected world where a single media source contains everything anyone could ever want to know, where computer editors splice together tailored news reports matched to each user’s needs and preferences, where most of what everyone reads is trivial, nothing but unattributed rumor.”

“Twee jaar geleden nog werden zoekmachines nog niet als een bedreiging gezien”, aldus John Sturm, executive director van de Newspaper Association of America (NAA) tegenover de Financial Times. De dagbladen in de VS zijn volgens hem inmiddels wakker geworden.

In het artikel op eMarketer de nodige cijfers over de ontwikkeling van de oplagen van de Amerikaanse kranten. Het lijkt dat de bedreiging nu werkelijkheid wordt, vooral nu de cijfers van het afgelopen jaar een duidelijke trendbreuk opleveren ten opzichte alle andere jaren sinds het midden van de jaren tachtig.

“The latest numbers on newspaper circulation tell the story. According to the Audit Bureau of Circulations (ABC), daily US newspaper circulation took its biggest fall in nearly a decade, dropping 1.9% in the six-month period ending March 31. That was the largest decline since 1995-1996, when circulation fell nearly 2.1%. Sunday circulation declined 2.5% over the last six months, compared with the same period a year ago. Most of the biggest dailies in the country dropped, and none scored big gains.”

[[image:verspreiding.jpg::center:0]]
“Ik zie geen lichtpuntjes of een redelijke verwachting dat dit nog veranderd,” aldus krantenexpert John Morton tegenover The New York Times. “Internet heeft het probleem wel verergerd, maar het probleem bestond al lang voordat internet zo breed verspreid was.” In lezersonderzoek dat recent door de NAA bekend werd gemaakt, leest nog acht van de tien volwassenen (77.3%) in de Top 50 van markten een krant, dat was in het voorjaar van 2004 nog 78,6%. Met name in de leeftijdsgroep van 25-54 jaar neemt het aantal lezers nu sterk af.

[[image:lezers.jpg::center:0]]
In het recente Carnegie-onderzoek naar de ontlezing (dat werd hier eerder besproken, zie Klappen voor de kranten, De krantencrisis, Bloggen en de media), werd al vastgesteld dat 44% van de 18- tot 34-jarigen internetportals als Google en Yahoo! News als hun belangrijkste nieuwsbron beschouwd. Slechts 19% beschouwd kranten als de belangrijkste bron voor actualiteiten.

“The future course of the news, including the basic assumptions about how we consume news and information and make decisions in a democratic society, is being altered by technology-savvy young people no longer wedded to traditional news outlets or even accessing news in traditional ways,” wrote Merrill Brown, a media consultant and founding editor-in-chief of MSNBC.com, in the report.

In Nederland lijken de oplagen van de dagbladen nog sterker te dalen. Mediaonderzoek.nl maakte een maand geleden al melding van de sterk dalende kwartaalcijfers (4e kwartaal 2004): Oplage dagbladen verder gedaald (3,3%). A.s. dinsdag worden de nieuwe oplagecijfers over heel 2004 bekend gemaakt.

Mediaonderzoek maakt vandaag overigens ook melding van een presentatie (ppt) op de site van Cebuco. De presentatie bevat “cijfers over het bereik en het profiel van dagbladen. Daarnaast is een groot aantal andere kenmerken opgenomen zoals het bekijken van reclame in dagbladen en andere mediumtypen en de irritatiegraad van reclame in die mediumtypen.” Boeiend materiaal dus. Bijvoorbeeld over het bereiksprofiel binnen leeftijdsgroepen.
[[image:bereiksprofiel.jpg::center:1]]
Het bereik lijkt daarmee al lager te liggen dan in de VS. Verder hetzelfde beeld, met name onder de 34 jaar is het aandeel van de krant erg laag (cijfers t/m oktober 2004, deze zullen inmiddels dus alweer lager liggen).

Ik kwam ook een sheet tegen over het percentage mensen dat een bepaalde informatiebron voor onderwerpen gebruikt. Op grond van deze sheet zou je zeggen dat de krant het nog niet zo gek doet.
[[image:infobron.jpg::center:1]]
Wat hier volgens mij echter ontbreekt zijn de belangrijke thema’s binnenlands en buitenlands nieuws. Hoe zou het daarmee gaan?

Verder geruststellende berichten over het percentage mensen dat bij een grote aankoop eerst de advertenties in de dagbladen nakijkt voor een prijsvergelijking (maar liefst 78% zou dit doen). Ik kan dit absoluut niet rijmen met ander onderzoek waaruit de grote invloed van bijvoorbeeld prijsvergelijkingssites als Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl komt. Overigens gaat het hierbij om 78% van de krantenlezers, dat verklaart al het een en ander. Maar dan nog, een extreem hoog percentage, ik zou wel eens willen zien welke vraag er gesteld is. Is er gericht naar de rol van kranten gevraagd of is er op eenzelfde manier ook naar internet gevraagd? Over suggestieve vraagstelling gesproken, wat dachten we van: “Wordt er teveel reclamedrukwerk bezorgd?”. Geen wonder dat 42% (van de krantenlezers) hierop met ja antwoord.

Het is duidelijk dat het onderzoek op allerlei manieren probeert de tradionele krantenuitgaven in een positief daglicht te zetten. Over de krant op internet wordt met geen woord gerept.

Tot slot heb ik nog geprobeerd cijfermateriaal te vinden over de oplagen van de kranten in Vlaanderen. Dat leverde alleen maar (dankzij de Wikipedia!) een totaaloverzicht op van de oplagen per augustus 2004. Een mager resultaat dus en jammer genoeg geen cijfers over de ontwikkeling van de oplagen of bereikcijfers. Of zie ik wat over het hoofd?