EPIC 2: nieuwe visioenen van de toekomst

0

[[image:googlegrid.jpg::left:0]]De toekomst is dichter bij dan we soms denken. Eind vorig jaar ontdekte ik de intrigerende video EPIC over de toekomst van nieuwsdistributie. Er is nu ook een tweede versie van de video. Aanleiding voor de update: het scenario voor 2010 is al deels achterhaald door de actuele ontwikkelingen. Ondertussen is de BBC gewoon maar begonnen met haar eerste stappen in die toekomst.

Sinds november 2004 (zie mijn bericht van 27 november 2004) circuleert op internet het filmpje EPIC 2014 van Robin Sloan. Dat filmpje is inmiddels al minstens een miljoen keer bekeken. Alarmerend en melodramatisch. Een doemscenario waarin The New York Times een papieren nieuwsbrief voor de elite is geworden. Gewaardeerd collegablogger Albert van Ab logger heeft een vernieuwde versie ontdekt: EPIC 2015. (Flash player, 8 minuten)
[[image:epic2.jpg::center:0]]
De nieuwe versie kijkt een jaar verder en lijkt iets minder volgens het doemscenario opgezet maar is zeker ook de moeite van het bekijken waard. Ab logger geeft aan dat Sloan’s voorspelling voor het jaar 2010 al een beetje bewaarheid is in 2005: 

“Using a new algorithm, Googlezon’s computers construct news stories dynamically, stripping sentences and facts from all content sources and recombining them. The computer writes a news story for every user.”

Meer achtergronden zijn te vinden op de weblog Snarkmarket van Robin Sloan.

Ondertussen is de BBC maar gewoon met de invulling van die toekomst begonnen. Sinds kort voorziet men reporters van mobiele telefoons met videomogelijkheden en betrekt men burgerjournalisten bij de nieuwsvoorziening. ‘Good old beeb’ wordt steeds meer ‘good new beeb’.

[[tt:trends]], [[tt:media]], [[tt:uitgevers]], [[tt:video]], [[tt:journalistiek]]