How to

De wereld volgens WaarBenJij.Nu

0

We blijven vandaag nog even in de vakantiestemming. Na het verhaal van gisteren over de weblogs van het toeristenbureau van Pennsylvania, vandaag aandacht voor WaarBenJij.nu. Deze verzameling van reisdagboeken is naar eigen zeggen de grootste reisweblogservice van Nederland.

WaarBenJij.nu meldt dat men inmiddels tienduizenden gebruikers over de hele wereld heeft die samen honderdduizenden reisverhalen en foto’s hebben gepubliceerd.

“Op WaarBenJij.Nu kunnen reizigers gratis een interactief reisdagboek openen om hun belevenissen en foto’s te delen met thuis en vast te leggen voor later. Het reisweblog-concept heeft zich zeer snel onder enthousiaste reizigers verspreid. Daardoor is een wereldwijde community ontstaan van avonturiers. Voornamelijk jonge mensen die tijdens of na hun studie gaan werken in het buitenland, een jaar gaan reizen of ontwikkelingswerk gaan doen. Zij maken overal deel uit van actuele gebeurtenissen en leggen dit vast in hun online reisdagboek. Real life ervaringen vanuit persoonlijk perspectief.”

peru

WaarBenJij.nu is een van de grotere, zo niet de grootste, Nederlandse service met individuele reisverhalen. De historie van de site gaat terug tot 1999 toen oprichter Jasper Gremmen voor zijn vriendin die stage ging lopen in India een speciale website maakte. Na verzoeken van andere reizigers ontstonden er meerdere online dagboeken. Dit  resulteerde in het voorjaar van 2003 uiteindelijk in de oprichting (door Jasper Gremmen, Robbert Gangadin en Sander Dijkhoff) van WaarBenJij.nu. Een kijkje via Alexa brengt de gestage groei mooi in beeld, waarbij het overigens van belang is om vast te stellen dat het hier een beperkte meting betreft en het slechts om groffe indicaties van het trafficniveau gaat.

waarbenjij2

De verhalen hebben over het algemeen meer te bieden dan de gemiddelde weblog. Om een indruk te geven, hier wat voorbeelden van blogs:

australie

De site en de bijbehorende blogs maken een prettige en verzorgde indruk. Het plaatsen van berichten en reacties is gratis. Per land zijn er mooi vormgegeven landkaartjes en banners beschikbaar. Hoewel het natuurlijk jammer is dat als je je thuiskomst beschrijft de landkaart van Nederland (locatie laatste bericht) voorop je site komt te staan. Standaard heeft elke reisblog een fotoboek en chatbox aan boord. Het fotoboek is met een standaardomvang van 10 foto’s wel erg beperkt en het komt op me over dat een combinatie met opslag van foto’s bij Flickr niet mogelijk is.

Het verdienmodel zit dus onder meer in het bijkopen van ruimte voor foto’s (100 foto’s tegen 1 euro per maand, 300 voor 2 euro per maand en 500 foto’s voor 3 euro). Er wordt op gegokt dat mensen thuisblijvers fotoruimte cadeau doen en dat de reizigers na terugkomst hun verslag willen laten staan. Verder is er een bestelservice om foto’s bij te bestellen en vanaf later deze maand komt er een afdrukservice waarmee dagboekhouders hun hele dagboek kunnen omzetten in een full colour album. Tot slot kunnen je bezoekers via e-mail of sms (betaald!) op de hoogte blijven (signaal na elk nieuw bericht). Touroperator SNP is overigens vanaf afgelopen december 2004 hoofdsponsor van het concept.

Al met al een prima initiatief waar een stel pioniers een mooi service hebben neergezet. Compleet in basismogelijkheden en groot in aantallen gebruikers en berichten (zoek bijvoorbeeld eens op Australië). De tijd lijkt me wel rijp voor wat extra functionaliteiten, zoals de mogelijkheid om een persoonlijk profiel of een overzicht van interessante links in een van de kolommen op te nemen. Ik hik aan tegen de hoge opslagkosten voor foto’s, vooral nu opslag op diverse plaatsen (vrijwel) gratis te krijgen is. Hoe dan ook, we gaan vast meer horen van WaarBenJij.nu.

[Thanks to Anne en persbericht WaarBenJij.Nu]