Nokia Sensor: Contact maken was nog nooit zo eenvoudig

0

[[image:nokiasensor.jpg::left:0]]Nokia timmert behoorlijk aan de weg met vernieuwende manieren van communiceren: Nokia Sensor. Een unieke manier om gemakkelijk en snel contact te maken met interessante mensen in je directe omgeving. Nokia maakt hierbij gebruik van een soort kleine website op je mobiele telefoon. Via Bluetooth kan contact worden gemaakt met andere Sensor-gebruikers in je directe omgeving. Een gastcolumn van Simon Koelewijn.


Nieuwe vormen van communicatie
Vroeger kon je alleen bellen met een telefoon, al snel kwam daar SMS’en bij, dat in korte tijd razend populair is geworden. Met de komst van camera’s in mobiele telefoons was MMS (het verzenden van foto’s, geluid en video’s) een logische volgende stap. De laatste tijd heeft Nokia weer aardig wat nieuwe vormen van communicatie geïntroduceerd, zoals Push to Talk en Visual Radio. En nu hebben ze weer wat nieuws: Nokia Sensor.

[[image:nokiasensor_1.jpg::left:0]]Nokia Sensor is een verbluffend makkelijke en snelle manier om contact te maken met mensen in je directe omgeving, die je (nog) niet kent. Iedereen met een geschikt toestel en de Sensor-software kan een aantal persoonlijke pagina’s aanmaken op zijn of haar telefoon. Een soort kleine website dus, die je kunt vullen met persoonlijke informatie, foto’s of bijvoorbeeld een klein weblogje. Andere mensen met een vergelijkbare telefoon kunnen dan de omgeving ‘scannen’ op Sensor-gebruikers en zo de pagina’s bekijken. Eventueel kan er dan meteen een berichtje worden verzonden, zoals in dit filmpje mooi te zien is. Je mobieltje wordt dus een soort van webserver, die je website doorstuurt naar iedereen die geïnteresseerd is.

Bluetooth
De software, die overigens gratis te downloaden is van Nokia’s website, maakt gebruik van Bluetooth: een manier om gegevens uit te wisselen tussen twee apparaten die zich niet te ver van elkaar bevinden. Het voordeel van Bluetooth is dat het onafhankelijk is van het netwerk, en dus gratis is. Nadeel is dat de verbinding niet mogelijk is wanneer de twee apparaten meer dan 10 meter bij elkaar vandaan zijn. Bluetooth is weliswaar niet nieuw meer, maar het is goed te zien dat er nog steeds nieuwe toepassingen worden bedacht voor deze techniek.

[[image:nokiasensor_3.jpg::center:0]]

Nieuwe hype?
Of Sensor een succes wordt is niet te zeggen, het idee valt of staat met de mate waarin mensen het gaan gebruiken. Sensor lijkt vooral bedoeld te zijn voor plezier. Nokia lijkt zich ook te richten op de jongeren. Een slimme zet natuurlijk, aangezien jongeren graag het nieuwste van het nieuwte willen hebben op het gebied van mobiele telefonie. Jongeren zijn tegenwoordig niet vies van een profieltje hier en daar, en ook Instant-Messaging programma’s als MSN Messenger zijn natuurlijk enorm populair. Als we naar die 2 dingen kijken zou het haast wel zo moeten zijn dat Sensor een succes wordt. Of toch niet? Misschien is Bluetooth wel te ‘technisch’, en aangezien dit volgens mij de eerste Bluetooth-dienst is die voor jongeren interessant is, kun je je afvragen hoeveel jongeren eigenlijk een telefoon hebben met Bluetooth-verbinding.

Toch denk ik als gadget-freak dat het Nokia nog wel gaat lukken, zeker met een mooie marketingcampagne. Ik was stiekem al weer aan het kijken naar een geschikt mobieltje. De kracht van Sensor zit hem denk ik in de eenvoud: De eenvoud om mensen te leren kennen. Wat is er makkelijker dan eerst even wat te weten te komen over de persoon die op 8 meter van je vandaan staat, voordat je hem/haar aanspreekt? Het is enorm laagdrempelig en een mooie manier om contact te maken met nieuwe mensen.

[[image:nokiasensor_2.jpg::center:0]]

Mensen met een Nokia 3230, 6260, 6600, 6620, 6630, 6670, 6680, 6681, 6682 of 7610 kunnen na het downloaden van de software meteen aan de slag. Er zullen nog weinig Sensor-pagina’s zijn, maar iemand moet de eerste zijn.