Weblogs als marketingstool

0

[[image:eduard.jpg::left:0]]Vervolgens Eduard de Wilde van VODW over weblogs als marketingtool. Wat mij betreft nu al een van de hoogtepunten de dag. Tijdens de meetings zitten overigens hier mensen op hun pda mee te lezen en soms mee te chatten. Dit is uniek voor Nederland.

Eduard de Wilde maakt een indeling van weblogs in verschillende typen. Daarbij komen Marketingfacts, Molblog, Frankwatching en Usabilityweb voorbij. Hij maakt melding van het indrukwekkende aantal van 35 miljoen weblogs wereldwijd (volgens de laatste cijfers zijn dat er zelfs 66 miljoen, FJ).

Hij vertelt hoe belangrijk het is dat bedrijven de relatie de met de blogsfeer oppakken. Hij legt onder meer de relatie met managen van de reputatie in de markt. Eduard ziet de volgende marketingmogelijkheden van weblogs:

  • monitoring:
  • advertentiemedium (niet anders dan andere media”)
  • brandingstool (met een mooi model, zie de foto bij Marketingfacts), inclusief de themamatrix uit het boek van Eduard de Wilde (momenten, hobbys/interesses, high interest, lifestyle, professioneel, geografie)
  • klantenbinding
  • versterking distributie: Eduard denkt dat hier en bij klantenbinding een grote potentiele kracht van blogs ligt, de voorbeelden zijn nog schaars gezaaid
  • slagkracht organisatie: de eerste stap die je als organisatie zou moeten zetten, weblogs als kennismanagementtool

Eduard gaat uitgebreid in op de mogelijkheid dat medewerkers voor bedrijven kunnen bloggen. Hij noemt daarbij onder meer het voorbeeld van Tulip en Hans on Experience. Ook maakt hij melding van www.nuduurzaam.nl, voor hem is nog onduidelijk wat de precieze achtergronden zijn van dit initiatief.

“You have to buy land when the land is cheap.” Wacht niet te lang met het opzoeken van jouw plek in de blogosfeer. Intern proefdraaien kan een mooie stap zijn voordat je naar buiten gaat. Eduard laat het voorbeeld van de interne weblog van Cendris zien.

De leerervaringen van Eduard, om te beginnen de do’s:

  1. webloggen kost tijd, als je A zegt…
  2. webloggen is mensenwerk: commitment en passie
  3. focus!
  4. schenk vertrouwen aan de medewerker
  5. maak heldere afspraken
  6. integreer weblog in andere communicatieuitingen
  7. bedenk eerst het concept en voer dan uit
  8. wees voorzichtig met viral marketing

Ook hier weer een vraag uit de zaal, eigenlijk uit de chat die het afgelopen half uur via Frankwatching liep. Anders Floor vraagt via Frank Meeuwsen naar zijn visie op waarom bijvoorbeeld Gouden Gids blog niet zo succesvol is. Er moet een volledig commitment zijn, er moet goed over de thema’s nagedacht worden.

Op een andere vraag uit de zaal antwoord hij dat er – behalve passie – ook competenties bij komen kijken. Weblogs kun je ook niet uitbesteden, je doet het als bedrijf zelf en niet via je communicatiebureau. Of de CEO doet het zelf en niet via zijn communicatieafdeling.

Hij onderstreept ook dat Emerce het juiste pad heeft gekozen door webloggers met passie aan zich te binden. Het is volgens hem strategisch een heel interessante zet geweest.