Frankwatching heeft een nieuw jasje! (2)

0

Het is zondagavond laat en we maken de balans op na een warm en druk weekend. Een weekend waarin een volledig vernieuwd Frankwatching gelanceerd werd. De balans valt vooralsnog erg positief uit. Maar er is genoeg te doen. En zoals zaterdag al aangekondigd gaan we maandagavond via de chat in discussie over het nieuwe ontwerp van
Frankwatching.

De eerste reacties
Het is de afgelopen weken hard werken geweest, maar volgens een erg strak schema en met slechts een half uur vertraging ging het nieuwe Frankwatching gisteravond even na half negen live. Nadat we gisterochtend om half tien het bordje ervoor hingen, konden Simon Koelewijn (hij tekende voor het ontwerp) en ik aan de slag om de grote verhuizing in gang te zetten. Toch wel bijzonder als je blog even op slot zit, als er niemand meer reageert en als je traffic echt terugvalt.


Inmiddels zijn we een dag verder en zijn we bedolven onder de reacties en felicitaties. De teneur in de reacties onder het bericht van gisteren is overwegend positief. Via email kwam nog een aantal ander (positieve) reacties binnen. Ook in de Poll (achter een van de tabbladen op de homepage) wijst alles tot nu toe op een succesvolle migratie. Vandaag was de dag van een stuk nazorg. Allerlei kinderziektes moesten nog uit de site gehaald worden. Via de reactie en via email kwamen er diverse signalen binnen (bedankt daarvoor!). Zelf hadden we ook nog een flinke waslijst liggen, zo moeten bijvoorbeeld de blokjes Specials en Links (in de rechterkolom) nog van inhoud voorzien worden.

In de loop van vandaag begon alles een beetje op zijn plek te vallen, letterlijk en figuurlijk. We hebben uiteindelijk besloten om de lettergrootte voor de zijkolommen een maatje groter te maken, wel zo leesbaar. Ook de doorklik van de artikelen, die nog niet helemaal (of eigenlijk helemaal niet) goed liep, werkt nu weer zoals het hoort. We worstelen trouwens nog met de vraag hoe we de opsommingen in de artikelen (opsommingstekens als bullets en cijfers) weer zichtbaar krijgen. Dus als er een CSS-deskundige meeleest die hier een oplossing voor heeft, dan zijn we hem of haar erg dankbaar!

Weblog, Wiki en Webfeeds
Vanmiddag verscheen er hierboven nog een nieuw navigatieitem: het tabblad Webfeeds. De oude vertrouwde Weblogwijzer heeft dus eindelijk een vast en prominent plekje gekregen en de weg naar andere weblogs en ook websites(en hun webfeeds via RSS) is hiermee snel gevonden. Het is de bedoeling dat de lijst blijft leven, dus we staan open voor alle aanvullingen en verbeteringen! Uiteraard daar ook een handig overzicht van alle webfeeds die we hier op Frankwatching zelf aanbieden: Weblog, reacties op de Weblog, Wiki, Furl en Foto’s. Mogelijkheden te over dus om RSS-abonnementen te nemen! Misschien heb je ook al de feed-mogelijheden achter het tabblad Nieuws op de homepage ontdekt?

Het mooi van deze toevoeging is dat daarmee het drieluik van de WWW-factor compleet is: Weblog, Wiki en Webfeeds zijn nu alle drie hier op het portal vertegenwoordigd. De Wiki staat trouwens nog op de to-do lijst, we zoeken nog naar iemand met ervaring die ons kan helpen om de Wiki eveneens te restylen naar het nieuwe design. En de Weblog, dat moge duidelijk zijn, moet met deze nieuwe look en feel nu een flinke tijd vooruit kunnen. Voor de Weblog is er vanaf nu ook een afzonderlijke ingang naar het Archief.

Furl, Foto’s en Forum
Aan de indeling en opmaak van allelei andere onderdelen is al vandaag al volop gewerkt, bijvoorbeeld Furl. Daar zijn voortaan de laatste berichten uit het Frankwatching Furl archief te vinden en op die pagina kun je voortaan ook meteen in dit Furl archief zelf zoeken. In het allereerste design van Frankwatching (2004) was er een overzicht van alle Frankwatching Furl dossiers met de bijbehorende webfeeds. Dat overzicht is weer in ere gesteld en nu bovendien voorzien van doorkliks naar de dossiers zelf.

Klikken op het tabblad Foto’s leidt op dit moment linea recta naar het bescheiden fotoarchief bij Furl. Daar gaat verandering in komen, ik zal vanaf nu wat frequenter ook met camera op pad zijn. Verder gaan we achter het tabblad nog met een overzicht van fotoalbums komen. Er wordt eveneens de laatste hand gelegd aan een eigen Forum. Dit zal in eerste instantie primair bedoeld zijn voor om voor de opvang van meer technische vragen. Mogelijk dat het Forum zich ook leent voor vakinhoudelijke discussies, maar daarover graag ook jullie mening.


Chat, Colofon en Contact

Sinds vandaag is ook de Chat volledig operationeel. Als daar aanleiding toe is zullen we deze chat openstellen en er met bezoekers live in gesprek gaan. Een mooi voorproefje kenden we natuurlijk afgelopen donderdag al toen via de Frankwatching Chat vragen werden gesteld aan een van de sprekers bij het marketingevenement De krenten uit de pap in MediaPlaza. Maandavond (vanavond als je dit leest) gaan we dat weer doen. Van 20.30 uur tot circa 22.00 uur willen we met Frankwatching-bezoekers in discussie. Onderwerp van gesprek: het nieuwe design van Frankwatching. Vergeet niet je vooraf even (snel) te registreren!

Ook de Colofon is vanaf vandaag prominenter aanwezig. Ik citeer “Op Frankwatching proberen we op een eerlijke en openhartig manier (= ‘frank’) om ons heen te kijken (= ‘watching’). (…) Maar Frankwatching staat ook open voor andere (gast-)schrijvers die met vergelijkbare interesses en eenzelfde passie in de digitale wereld rondkijken.” Interesse? Neem dan vooral even Contact op via ons nieuwe en mooie contactformulier.

Nieuwsbrief,  PDA en Zoekservice
Ondanks verwoede pogingen om met een eigen Nieuwsbrief van start te gaan, hebben we dat nog niet op de Pivot-manier werkend gekregen. Het item staat wel hoog op de prioriteitenlijst en het is ook al mogelijk om je emailadres toe te voegen aan de verzendlijst. Meer dan 100 mensen gingen je al voor. Wil je meer weten of jezelf ook registreren voor een abonnement, kijk dan bij Nieuwsbrief.

Een afzonderlijke Frankwatching-editie voor PDA is een wens die hoog op het verlanglijstje staat. Een eigen versie dus voor gebruikers van deze kleine mobiele apparaten. Mede door de samenwerking met Emerce en de live verslaglegging vanaf evenementen is het bezoek door PDA-gebruikers sinds kort aan het toenemen. We denken binnen een aantal weken met deze versie van start te kunnen gaan. Eerst moeten we dringend aan de slag met onze Zoekservice. Dit uitgebreid zoeken is er al wel maar werkt nog niet optimaal. Bovendien krijgen we het zoekveld op de homepage nog niet werkend, dat hopen we toch zo snel mogelijk ook daar weer in beeld te hebben.

Trackback, Tags en … tot slot
Wat we zeker niet mogen vergeten is dat we vanaf gisteren hier ook met  Trackback zijn gaan werken. Weer een manier om, naast wat we bijvoorbeeld ook al met Tags doen, context te bieden en de conversatie met de rest van de blogosfeer te bevorderen.

Het schijnt dat we, ondanks al deze uitbreidingen in functionaliteit, er desondanks erin geslaagd zijn om onze startpagina toch aanzienlijk lichter te maken. Volgens frEdSCAPEs scoorden we met het vorige ontwerp gewoon erg slecht (465 kBytes) en behoren we met onze 216 kByte er inmiddels flink op vooruit gegaan. Of dat ook in andere opzichten zo is, horen we graag van jullie. Vergeet het daarom niet: maandagavond (vanavond als je dit leest) om 20.30 uur in de live-chat hier op Frankwatching (registreer je alvast hier).