How to, Inspiratie

Reportage: Projectmanagers of the future

0

[[image:lasschuijt.jpg::left:1]]Gisteren deed ik hier real time verslag van het Heliview-congres Real time collaboration. Door wat praktische problemen kon ik later op de dag dat verslag niet volledig meer afronden. Omdat er in het middagprogramma toch nog enkele echte hoogtepunten zaten, vandaag en morgen toch nog een laatste serie artikelen. Allereerst daarbij aandacht voor een verfrissend geluid van Claudio Lasschuijt, Country Manager Benelux van Projectplace Nederland B.V.

Claudio Lasschuijt heeft meteen ieders aandacht te pakken met zijn openingsstatement: “Ik geloof niet in real time collaboration! Zaken als Instant Messaging, e-mail en al die online informatie over aan- en afwezigheid van collega’s in een pakket als Word, dat leidt toch alleen maar af? Waar is de tijd dat je ‘s-ochtends bij binnenkomst met een kop koffie in de hand de post uit je postvakje haalde en vervolgens gewoon lekker en ongestoord aan het werk kon.”

Vervolgens steekt hij de draak met hoe we met zijn allen zaken als project, projectmanager en projectverantwoordelijkheden van mooie, vaak opgeklopte, definities hebben voorzien. De clou van het verhaal? Voor een succesvol project moet je een Superman inhure (en die zijn er niet zoveel…). Claudio’s motto is KISS:

  • Keep it simple and stupid
  • Keep IT simple and stupid
  • Keep IT simple and smart

[[image:projectplace.jpg::right:0]]Projectplace.nl is een online projectomgeving waarmee wereldwijd inmiddels al zo’n 188.000 mensen werken. Een oplossing voor individuele projecten, maar ook complete oplossingen voor organisaties. Volgens Lasschuijt zijn de belangrijkste benefits van Projectplace.nl:

  • Het levert significante tijdsbesparingen op. “Als we zo gaan werken, dan zou het wel eens kunnen zijn dat we niet meer voldoen aan de bij IT-ers zo bekende 2-2-� regel” (het project  kostte 2 maal zoveel als gedacht, het duurde 2 maal zo lang als afgesproken en het kan maar de helft van wat het zou moeten kunnen).
  • Het wordt ervaren als professioneel en betrouwbaar.
  • De betrokkenheid van klanten laat een toename van de klanttevredenheid zien. Het is gemakkelijker om projectinformatie te delen, verspreiden en publiceren. De projectklanten krijgen meer inzicht in en grip op projectresultaat en -voortgang.
  • Organisatiebreed identieke werkmethodes. Allerlei standaardtemplates maken het gemakkelijker om projecten op eenzelfde manier op te zetten.
  • Portfolio management is mogelijk zodat over de projecten heen ook organisatiebreed prioritering en besluitvorming kan plaatsvinden.
  • Het zorgt voor een beter zichtbaarheid van een project en het delen van kennis, ook met andere en eerdere projecten.

Een onderzoek onder de Projectplace-klanten uit 2003 gaf als uitkomst dat er gemiddeld een tijdsbesparing van 2 uur per week gehaald kon worden. Vertaald naar geld hebben we het dan over een kostenbesparing van 170 – 220 euro per medewerker per maand.

[[image:projects.jpg::center:1]]

Een onafhankelijke studie bij het Zweedse Cambio Healthcare Systems AB gaf als uitkomst een besparing van 100.000 euro per jaar, het saldo van een fikse besparing in mensuren (11.000 euro minder personeelskosten per maand) en een maandelijkse vergoeding voor het gebruik van Projectplace (2.200 euro extra kosten per maand). Na wat zoeken via Google kwam ik een samenvatting (pdf) van het Cambio-onderzoek tegen. Een interessant verhaal al was het maar omdat de hele ROI-calculatie (ROI = Return On Investment) in dit document is terug te vinden.

[[image:cambio.jpg::center:1]]
Ik heb zelf eind 2003 een tijdje (als gebruiker) geëxperimenteerd met Projectplace. Ik was toen erg tevreden over het intuïtieve karakter van de tool. De alertfunctie (met emails bij projectupdates) is er erg handig, het ligt voor de hand dat daar binnenkort ook een oplossing met RSS-feeds aan wordt toegevoegd. Misschien wel in de nieuwe release die in augustus uitkomt. Projectplace biedt trouwens de mogelijkheid om 20 dagen lang gratis gebruik te maken van haar service.


[[image:home-pp.jpg::center:1]]

Vanuit bedrijfsoptiek gezien is van belang dat er geen additionele hardware of software hoeft te worden eïnstalleerd en er geen beheerorganisatie hoeft te worden ingericht. De service heeft een prima uptime (99,97% in 2004, hardware en software zijn redundant uitgevoerd) en heeft allerlei beveiligingsissues goed afgedekt (encrypted communicatie, documenten met unieke key, security audits etc). Zaken die niet alleen voor bedrijven essentieel zijn, maar ook voor Projectplace zelf, omdat een hack van hun systeem vrijwel zeker ook het einde van hun businessmodel zou betekenen. Daarnaast is het voor bedrijven uiteraard erg handig de oplossing in meerdere opzichten erg flexibel is. Er kunnen gemakkelijk projectleden worden toegevoegd, zowel van binnen de eigen organisatie als van klanten, leveranciers en andere partners. Ook de prijs lijkt me voor veel bedrijven absoluut geen probleem.

Projectplace bestaat al sinds 1998, er werken slechts 45 medewerkers en men heeft klanten in meer dan 50 landen waaronder bedrijven als Atos Origin, BP (case), Capgemini, DHL Solutions, Fujitsu Siemens (case), Posten (Zweedse Postbedrijf, presentatie via cache Google), PwC ConsultingRailNet Europe (case) en Toshiba Europe GmbH. Zoals gezegd zijn er 188.000 gebruikers (overigens niet allemaal even actief) en is er sinds eind 2004 sprake van een forse groei (op dit moment elke week 1.000 nieuwe gebruikers erbij). Er werd ter plekke ook nog via Business News Network een mooie video vertoond, maar die kan ik daar jammer genoeg niet meer vinden.

Een boeiend verhaal en een indrukwekkende service. Misschien inderdaad voor veel aanwezigen ‘The beginning!’ van iets nieuws.