Internet op je vakantieadres

0

[[image:stickersunparks.jpg::right:1]]De vakantie zit er grotendeels op. Nog een een weekje in en rond het huis aan de slag en daarna weer helemaal back in business. Het was de afgelopen twee weken volop genieten en ontspannen. En – it’s a fact of life – bij genieten en ontspannen speelt internet tegenwoordig een belangrijke rol. Internet op je vakantieadres, dat valt nog niet mee.

Reizen is uitgegroeid tot een van de grootste succesnummers van e-commerce, inmiddels boekt 35% van alle Nederlanders hun reis zelf via internet. Maar dat betekent bepaald niet dat het ook gemakkelijk is om een vakantieadres te vinden met internet op locatie. De vraag was eigenlijkheel simpel: een vakantiepark ergens in de Benelux met draadloos internet.

Na een eindeloze speurtocht – geholpen door bungalowpark.pagina.nl – over allerlei internetsites, werd het plaatje geleidelijk aan steeds duidelijker. Vakantieparken proberen zich op allerlei manieren te onderscheiden en hun USP’s telaten zien, maar het aanbieden van internet op locatie speelt daarbij wonderbaarlijk genoeg nog vrijwel geen rol. Dat is opvallend, zeker als je kijkt naar de volgende feiten en trends:

[[image:internetvakantie.jpg::left:1]]Internet op je vakantieadres lijkt dus erg logisch, maar in mei van dit jaar was er vrijwel nog geen enkel vakantiepark dat op haar website melding maakte van eventuele internetfaciliteiten. Een van de weinige uitzonderingen vormde toen het vakantiepark Beekse Bergen waar gasten kaarten kunnen kopen om de hotspot van KPN te gebruiken. Van Landal Greenparks was net bekend geworden dat in de parkcentra KPN Hotspot zou komen en dat er enkele vakantiebungalows van draadloos internet zouden worden voorzien. Inmiddels wordt er ook op de website melding van gemaakt. [Bron foto: WirelessNederland.nl]

[[image:altijdoveral.jpg::left:0]]Via Google vond ik uiteindelijk een bericht op ZI-BIZ dat het Belgische Sunparks vanaf eind april aan haar gasten draadloos internet via hotspots aanbiedt. Het werd dus Sunparks en na wat wikken en wegen (inderdaad: kinderen hebben invloed!) viel de keuze op vakantiepark De Haan. De eerste pogingen vanuit onze bungalow in De Haan waren zonder succes. Ook de aanschaf bij de receptie van een USB-adapter gaf niet het gewenste resultaat. Bij de receptie hadden we ook de flyer “Hier hangt GRATIS internet in de lucht” meegenomen. Uiteindelijk komt de aap uit de mouw: uit de omschrijving dat draadloos internet “Altijd en overal in de Sunparks Village” is, moet je afleiden dat alleen in het centrum van het park (in de restaurants en café’s) draadloos internet mogelijk is. Toch even een teleurstelling en de medewerkster achter de receptiebalie gaf toe dat men toch enigszins “verbloemd” had dat er maar beperkte internetfaciliteiten waren.

[[image:hotspot.jpg::center:1]]
[[image:gratissunparks.jpg::left:0]]De internetverbinding bleek slechts een zeer beperkt bereik te hebben, in de praktijk was er vooral een café met binnenterras waar er een echt goede verbinding was op te bouwen. De eigen WiFi-optie op de laptop bleek niet te voldoen, even leek het analoge tijdperk teruggekeerd. Aan de receptie werd geadviseerd om een USB-adapter te kopen, een raad die we dus maar hebben opgevolgd. De prijs ter plekke bleek 39 euro, een stuk duurder dan de elders gangbare prijs van 26,95 euro. Toen we een dag later via die USB-adapter aan de slag gingen, verliep alles wel volgens verwachting. Een snelle verbinding en werken met meerdere schermen open bleek geen probleem. In de praktijk waren vooral ‘s-avonds de condities goed, overdag was er op het binnenterras eigenlijk teveel zonlicht om nog prettig je beeldscherm te kunnen bekijken. Vooral Amerikanen en Japanners bleken op de hoogte van de hotspot mogelijkheden en maakten er ‘s-avonds volop gebruik van. Alleen een enkele Japanner probeerde overdag onder een paraplu (zie foto) nog iets van een internetervaring te beleven…
[[image:japanner.jpg::center:1]]

[[image:bannersunparks.jpg::left:0]]
Hoewel met wat hindernissen, hebben we uiteindelijk toch af en toe van deze internetmogelijkheden gebruik gemaakt. Vooral het feit dat er door Sunparks gratis internet wordt aangeboden, is natuurlijk erg aantrekkelijk. Dat er in de bungalows geen internet is, terwijl die suggestie wel wordt gewekt is een minpunt.

De opmars van hotspots op vakantie- en reislocaties gaat ondertussen ongemerkt door. Hotels liepen voorop (zie bijvoorbeeld de lijst bij de Camperkrant), een groeiend aantal campings beschikt over hotspot- faciliteiten (zie onder meer de Achterste Hoef, d’Olde Lantschap, de Hooge Veluwe, Duinlust), de treinstations in België en Nederland worden uitgerust met draadloos internet, in Vlissingen is het strand al uitgerust met een hotspot en op Texel is men zelfs bezig om het hele eiland spotgoedkoop van hotspots (HotSpot Texel) te voorzien.


Meer achtergronden: