How to, Inspiratie, Verdieping

De booming blogosfeer

0

[[image:journaal.jpg::left:1]]De blogosfeer ontwikkelt zich explosief. Zowel nationaal als internationaal werd er in de afgelopen dagen melding gemaakt van weer nieuwe indrukwekkende groeicijfers. Het aantal weblogs groeit nog steeds sterk en dat trekt van verschillende kanten aandacht. De Nederlandse media besteedden in de afgelopen dagen volop aandacht aan deze ontwikkeling. En in de markt zijn er geruchten over allerlei nieuwe bloginitiatieven. De booming blogosfeer.


David Sifry
van Technorati (de grootste search engine binnen de blogosfeer) geeft met enige regelmaat een update van de groeicijfers in de blogosfeer. In deze State of the Blogosphere komen de belangrijkste kentallen voorbij. Allereerst het aantal weblogs dat door Technorati gevolgd wordt. Na eerdere cijfers uit oktober 2004 en maart 2005 zijn dit de actuele standen.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Om te beginnen is opvallend dat het aantal (gevolgde) weblogs nog steeds elke vijf maanden verdubbeld. Eind juli volgde Technorati 14,2 miljoen weblogs (zie hier het actuele cijfer). Daarnaast is het boeiend om te zien hoe concurrent PubSub (14,097,211 blogs, cijfer van vandaag) inmiddels door zowel Technorati (14.700.000, eveneens vandaag) als BlogPulse (14,813,395, idem) enigszins op achterstand is gezet als het gaat om het aantal blogs dat gevolgd wordt. Afgelopen mei doorbraken deze drie groten vrijwel tegelijk de 10.000.000-grens. Uit de Trend Search tool van BlogPulse blijkt dat Technorati zowel PubSub als BlogPulse inmiddels nog verder achter zich laat.

Via deze tool, die in kaart brengt hoe vaak er in de blogosfeer over een onderwerp gesproken wordt, is ook te zien dat ook Bloglines en Feedster verder op achterstand zijn gezet en dat het gat met Google en Yahoo! nog steeds groot is.
[[image:trends-search.jpg::center:1]]
Een ander belangrijk kengetal is de ontwikkeling van het aantal blogs dat elke dag gestart wordt. Eerder werden de cijfers van maart 2005 en november 2004 gepresenteerd.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Afgelopen juli werden er dus elke dag 80.000 blogs gecreeerd. Zo’n 55% daarvan is in de afgelopen 3 maanden actief geweest, 13% is zelfs de afgelopen week geupdate. Door de forse groei in Japan, Korea, China, Groot-Britannië, Frankrijk en Brazilië klinken de stemmen in de blogosfeer inmiddels wat minder Amerikaans, zo meldt de BBC. “A new weblog is created about every second”  was de Technorati-slogan die vleugels kreeg en via de BBC ook het NOS Journaal (video) wist te bereiken. Naast Ilse’s Paul Molenaar kwam ook de kersverse blogger Minouk Verkerke (zie haar statistieken) uitgebreid aan het woord.

[[image:molenaar.jpg::left:1]][[image:verkerke.jpg::right:1]]

In de reportage werd melding gemaakt van een getal van 400.000 weblogs in Nederland, een getal dat volgens Marketingfacts eerder richting 1 miljoen gaat. De Europese cijfers van het aantal bloggers per land worden overigens nog steeds in de Wiki van Loic Le Meur (zie The European blogosphere) bijgehouden.

Volgens Technorati geeft de groei van het aantal postings per dag de beste indicatie van de ontwikkeling van de populariteit van het bloggen. Na de eerdere cijfers uit oktober 2004 en maart 2005 deze keer de groei tot en met juli 2005.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Er is ook hier nog steeds sprake van een opwaartse trend, inmiddels worden er maar liefst 900.000 berichten per dag (dat is 37.500 per uur, 10,4 per seconde) geschreven. In de grafiek is duidelijk te zien hoe bloggers het nieuws volgen. Het aantal postings per dag is verdubbeld sinds januari 2005, voor een deel als gevolg van de enorme populariteit van eenvoudige tools als MSN Spaces, AOL Journals, Blogger en LiveJournal waarbij MSN- en AOL-gebruikers de mogelijkheid hebben gekregen om direct vanuit hun Instant Messaging services hun weblogberichten te posten. Daarnaast maken tools als Flickr, TextAmerica, Buzznet en del.icio.us het erg gemakkelijk om links of foto’s om te zetten in een weblogposting. Technorati presteert het inmiddels om binnen vijf minuten na plaatsing van een nieuw bericht, dat bericht ook weer via haar zoekresultaten en tags aan te bieden.

Sinds januari 2005 volgt Technorati tags en is het mogelijk om op tags te zoeken. Tags (zie Social bookmarking en CNN ontdekt tagging) zijn simpel gezegd gewoon categorieUen of labels die aan een bericht kunnen worden toegekend. Technorati maakt het mogelijk om berichten, foto’s en links die eenzelfde tag hebben gekregen te volgen. Op dit moment zijn er maar liefst 25  miljoen berichten met categorieUen of tags.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel blogberichten met tags Technorati elke dag heeft geïndexeerd. Bijna een derde van alle dagelijkse postings maakt gebruik van tags of categorieën, eind juli waren dat er zo’n 300.000 per dag.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Interessant is om te zien hoe tags voor specifieke doeleinden worden ingezet, zoals voor conferenties, reisverslagen en het creëren van nieuwe topics. Blogger s gebruiken tags om informatie over een bepaald onderwerp georganiseerd te krijgen en organisatoren van evenementen doen suggesties voor het gebruik van speciale tags in blogpostings, foto’s en social bookmarks als del.icio.us en Furl. Er zijn zelfs al spammers actief. Onderstaande grafiek laat zien hoeveel brandnieuwe tags er elke dag bedacht worden.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Inmiddels worden de meest gangbare (engelse) woorden als tag gebruikt. De huidige groei tot zo’n 12.000 nieuwe tags per dag wordt veroorzaakt door nieuw tags in andere talen, in het bijzondder Chinees en Japans. In een video (320×160 versie of de full size video) is de groei van het aantal tags erg mooi in beeld gebracht.

Fred Wilson van A VC is een Venture Capitalist, zeg maar een participatiemaatschappij voor risicodragend kapitaal. Hij heeft eind juni vanuit het perspectief van specifieke onderwerpen laten zien hoe succesvol sommige bloginitiatieven inmiddels zijn. Neem bijvoorbeeld webloguitgever Weblogs Inc. Het is indrukwekkend om te zien wat Jason Calacanis, de man achter Weblogs Inc., in minder dan twee jaar heeft neergezet. Alleen al Engadget.com, een van zijn weblogs, heeft volgens de Alexa-statistieken al vrijwel evenveel verkeer als Slashdot.com.

Autoblog is een ander bloginitiatief van Weblogs.Inc. Ook hier zien we dat er in korte tijd een serieuze concurrent voor de websites van Motortrend en Popular Mechanics is ontstaan.

Nick Denton haalt hetzelfde kunstje uit Gawker Media.  In feite is hij zelfs de uitvinder van dit nieuwe uitgeefmodel. Kijk eens naar wat Gawker doet in vergelijking met concurrent Metro New York (de site van het bekende New York Magazine). Het is niet eens meer een echte race.

Kijk ook eens naar Defamer en Variety.com. We hebben het hier over nieuws uit de entertainment- en mediabranche.

Hoewel ze beide reclame “verkopen”, komt het grootste deel van de inkomsten binnen via advertentienetwerken en hieraan gerelateerde “geautomatiseerde” manieren om hun content te gelde te maken. Er zijn waarschijnlijk wel 50 of nog meer advertentieverkopers die hun advertenties op Weblogs.Inc en Gawker willen krijgen. Dat geeft hun natuurlijk een ontzettend mooie onderhandelingspositie, het geld rolt letterlijk binnen en het verkeer blijft stijgen. In Nederland kennen we inmiddels Blogo.nl en Blog.nl als webloguitgevers. VNU probeert natuurlijk met haar reclamenetwerk ook bloggers aan zich te binden, vooralsnog alleen via de advertenties. Ilse Media heeft van haar ideeën op dit terrein ook geen geheim gemaakt. En er gaan geruchten dat er begin volgende maand weer een ander nieuw initiatief van start gaat…

Over geruchten gesproken, er schijnen zich ook nieuwe partijen warm te lopen voor de bedrijfsmarkt van social software. Zoals bekend ligt er hier nog een heel terrein braak. Ik heb al eerder geroepen dat de toekomst is aan weblogs, wikis en webfeeds (de nieuwe WWW-factor) en dat de aanbieders van contentmanagementsystemen voor intranetten zich ernstig zorgen mogen gaan maken. Spelers als Socialtext en SixApart zijn al erg actief in de wereld van bedrijven en onderwijs. Specifieke Nederlandse aanbieders van bedrijfssoftware voor weblogs en wikis ken ik nog niet, of het zou Blog.nl moeten zijn. Of heb ik hier wat gemist…?

En dan heb ik het nog niet gehad over Buzzer (zie reactie Willem Sodderland) en hun eerste Word-of-Mouth campagne in Nederland. Of gaan we nog breder dan Nederland heren, wat lees ik daar tussen de regels door en waarom is die Buzzlog via de navigatie zo moeilijk te vinden? En wanneer krijgen we nu eens een laagdrempeliger (dan Webads en Adlinks) en lucratiever (dan Adsense) reclamenetwerk voor die bijna 1.000.000 Nederlandse bloggers? En wat zou ik hier nou weer achter moeten zoeken?

[[image:albert-treur.jpg::center:1]]

O ja, dan was er natuurlijk ook nog Editie.NL (video) met Volkert Deen (Computer Idee), Albert Treur (Venturo.web-log.nl, zie foto) en podcasting. En – ik zou het bijna vergeten – nogmaals het NOS journaal (video) over Wikipedia. Prachtig trouwens dat je dat materiaal tegenwoordig allemaal gewoon gemakkelijk kunt terugvinden.

De booming blogosfeer. Je ziet het, er speelt genoeg. En ik weet het zeker: we staan nog maar aan het begin. Dit zijn van die dingen die je maar eens in je leven meemaakt… geweldig om er deel van uit te maken!