Inspiratie, Verdieping

Top 25 populairste blogs

0

[[image:segmentation.jpg::left:0]]Adverteerders en bureau’s die minder thuis zijn in de wereld van de weblogs, zien af toe door de bomen het bos niet meer. In dit verband is het interessant dat in de studie van comScore Networks naar het gedrag in de (Amerikaanse) blogosfeer (ik schreef er gisteren al over) een segmentatiemodel voor blogs wordt gepresenteerd. De onderzoekers hebben de blogosfeer onderverdeeld in een zevental (niet-exclusieve) categorieën, per categorie zijn de populairste blogs in beeld gebracht. Volgens mijn een prima vertrekpunt voor adverteerders, al blijft enige waakzaamheid geboden als het gaat om het gepresenteerde onderzoeksmateriaal.

Populairste blogs
De populairste blogs, gesorteerd op het aantal unieke bezoekers in kwartaal 1 van 2005, verschillen zowel in content als in gebruiksintensiteit erg sterk. Omdat blogs hun bezoekers vaak uit zoekmachines of links van andere sites (vaak andere blogs) halen, hebben veel blogs een relatief groot publiek dat gemiddeld genomen niet vaak langskomt. Zo trok FreeRepublic (weblog over politiek) een indrukwekkend aantal van 3,6 miljoen unieke bezoekers in kwartaal 1 van 2005, maar deze kwamen in dat kwartaal gemiddeld maar 1,6 keer langs.

In dit opzicht vergelijkbaar is Fleshbot (weblog over pornografie en sex) die in kwartaal 1 zo’n 1,2 miljoen bezoekers trok die  gemiddeld 2,6 keer een bezoek brachten. Andere blogs, zoals Daily Kos en Talking Points Memo (beide politieke blogs), hadden een kleiner publiek, maar deze bezoekers kwamen vaak. Sommige blogs, vaak de blogs die die minstens dagelijks nieuws verzamelen en/of commentaar geven worden zowel door een grote groep mensen als vaak bezocht. Een voorbeeld hiervan is Drudge Report (nieuws), met 2,3 miljoen bezoekers die gemiddeld 19,5 keer langskwamen, en Fark (lifestyle), met 1,1 miljoen gebruikers die gemiddeld 9,0 keer een bezoek brachten in kwartaal 1 van 2005.

In onderstaand overzicht is zowel een ranking opgenomen naar het aantal unieke bezoekers (links) als naar het totaal aantal bezoeken (rechts) in het eerste kwartaal van 2005.
[[image:top-blogs.jpg::center:0]]
Nick Denton (uitgever van Gawker Media en samen met SixApart bertrokken als sponsor bij het onderzoek) geeft hier zijn mening over het onderzoek. Ook is er bij The New York Times een reactie van Technorati te vinden. Tegelijkertijd worden er links en rechts overigens wel vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de cijfers. Jason Calacanis heeft ook kritiek en probeert via andere wegen cijfermateriaal te verzamelen. Ook is er kritiek op de samenstelling van de lijst met blogs: Drudge ReportSlashdot en Fark zijn immers geen echte weblogs. Bij Business Blog Consulting gaat Rick Burner, director research van DoubleClick, hij was betrokken bij het onderzoek, uitgebreid in op de onderzoeksmethodiek (hier en hier). Fred Wilson, een van de investeerders achter comScore, is  juist positief over het onderzoek. Jeff Jarvis grijpt deze discussie aan om nog eens uit te doeken te doen wat voor een rommeltje panel research op dit moment is.

Populairste categorieën
Door de 400 weblogs uit dit onderzoek te classificeren en onder te verdelen in een zevental categorieën, kon vervolgens inzicht worden gekregen in de relatieve populariteit van de verschillende typen blogs. Bijna 40 van de 50 miljoen blogbezoekers in kwartaal 1 van 2005 bezochten minstens één blog die bij één van de belangrijkste hostingpartijen voor blogs is ondergebracht. In onderstaande figuur zijn deze zogenaamde hosts in kaart gebracht.

[[image:bloghosts.jpg::center:0]]
Het is boeiend om te zien dat de vier grootste hosts inmiddels ieder meer dan vijf miljoen bezoekers per kwartaal trekken. Voor Blogspot.com (Blogger.com) geldt dat ze al meer bezoekers trekken dan NYTimes.com (website van The New York Times), USAToday.com en WashingtonPost.com. Ongeveer 30 miljoen internetgebruikers bezochten minstens een stand-alone of zelfstandige (non-hosted) blog. Politieke blogs/nieuwsblogs, zoals Free Republic, Daily Kos en Wonkette, trokken 43 procent van het non-hosted publiek, dit is veruit het grootste aandeel binnen deze zeven categorieën.

In onderstaande figuur is allereerst de verhouding in aantallen unieke bezoekers tussen de blog hosting services enerzijds en de stand-alone blogs anderzijds in beeld gebracht. Daarnaast zien we de ranking van de verschillende categorieën weblogs ten opzichte van elkaar.
[[image:categorie.jpg::center:0]]
De belangrijkse hostingpartijen voor blogs zijn dus blogspot.com, livejournal.com, typepad.com, xanga.com, AOL Journals, blogs.com, MSN Spaces, blogdrive.com en greatestjournal.com.

Uit de genoemde zeven populairste categorieën heb ik hier de in het rapport genoemde voorbeelden van populaire weblogs klikbaar op een rijtje gezet:

  1. Politics/News Blogs (Free Republic, Daily Kos, Wonkette, Talking Points Memo)
  2. Hipster/Lifestyle Blogs (Fark, Gawker, BoingBoing, Apartment Therapy)
  3. Tech Blogs (Slashdot, Gizmodo, Engadget, Mozillazine, Science Blog)
  4. Women Authored (Gothamist, Wonkette, Michelle Malkin, Ariana Online)
  5. Media (Media Matters, Poynter, Media Bistro, AdRants)
  6. Personal (Kottke.org, Malevole.com, Kalsey.com)
  7. Business (AdRants, Linux Journal, Marketing Vox, GM Blogs)

De indeling spreekt me op hoofdlijnen erg aan, al kun je je natuurlijk wel afvragen waarom door vrouwen geschreven blogs in een aparte categorie zijn gestopt. Ik denk dat we ook in de Nederlandse situatie goed uit de voeten zouden kunnen met een soortgelijke indeling, al blijft het soms nog wel even wennen om partijen als uitgevers en media celebrities samen met bloggers in eenzelfde categorie terug te zien:

Begint het al te wennen of wordt het nooit wat zo?

Meer achtergronden:

  • Blogs de nieuwe Big Media (Frankwatching, 12 augustus 2005)
  • [[tt:blogs]], [[tt:marketing]], [[tt:onderzoek]], [[tt:trends]], [[tt:media]]