Sony Ericsson’s wereldwijde e-mail framework

0

[[image:sony.jpg::left:0]]Vorige week was ik te gast op de E-mail marketing conferentie 2005. Ik beloofde toen om later nog terug te komen op enkele hoogtepunten. In die categorie valt zeker de presentatie van Agnes Gawel, eDM & eCommerce Manager bij Sony Ericsson Mobile Communications. Een bedrijf dat elke maand week miljoenen e-mails verstuurt en er daarbij in slaagt een het motto ‘think global, act local’ volledig waar te maken.

De rode draad op de conferentie was toch wel dat het medium e-mail volwassen is geworden en dat e-mailmarketing inmiddels op volle schaal wordt toegepast. Sony Ericsson liet ons op een opvallend open manier zien hoe ze er elke week weer in slagen om vanuit een global framework een wereldwijd publiek te bereiken. Dat gebeurt in vele talen en met lokaal aangepaste boodschappen. Sony Ericsson is zoals bekend een global brand in de mobiele telefoonindustrie. In 2005 denkt men 778 miljoen mobiele telefoons te verkopen, 67% daarvan overigens met een
digitale camera.

Agnes Gawel geeft aan dat men als logisch uitvloeisel uit het strategisch beleid een integrale aanpak hanteert. Immers, het registratieproces, de website (die bouwt aan de merkrelatie) en zowel offline als online communicatie (dat verhoogt loyaliteit en waarde) spelen een belangrijke rol in de customer experience.
[[image:integrated.jpg::center:1]]
Sony Ericsson heeft maar liefst 9 miljoen web en 11 miljoen wap (mobile) sitebezoeken per maand. Ze zien elk contact en elk bezoek aan de site als een kans om een relatie te beginnen. Men weet ook dat 70% van de unieke bezoekers die een bedrijfssite bezoekt en niet meteen vindt wat ze zoekt nooit meer op de site terugkeert.

Interessant is ook het onderscheid dat men maakt tussen de verschillende registratie-interfaces.
[[image:interfaces-5.jpg::center:1]]
B2C E-marketing stelt Sony Ericsson voor het eerst in staat om massaal direct te communiceren met de eindconsument, dus buiten het retailkanaal om. Men heeft 5 miljoen geregistreerde klanten, een aantal dat elke maand met 200.000 (waarvan 30% via wap) toeneemt. Daarvan zijn er 2