David Weinberger over het nieuwe marketing

0

[[image:weinberger.jpg::left:0]]Consultant en entrepeneur David Weinberger wijst ons de weg op het vlak van ‘connection’. Dave is co-auteur van The Cluetrain Manifesto en daarna Small Pieces Loosely Joined, dat ingaat op de diepere implicaties van het ‘echt via het web met elkaar verbonden zijn’. David Weinberg blogt over van alles, maar de laatste tijd overdenkt hij regelmatig hoe marketeers hun instrumentarium kunnen ombouwen naar Web 2.0, het hedendaagse internet. Het blad Fast Company Now stelde hem enkele vragen om hem nog verder te prikkelen. Dat levert enkele interessante quote’s op.

"Veel marketeers zijn vermoedelijk niet sterk in het faciliteren van conversaties. Zij zijn ermee opgevoed dat zij het gesprek bezitten, dat hun bedrijf de beste bron van informatie over de eigen producten is, dat het enige goede gesprek er een is dat een prospect in een koper omzet, dat de klanten eigenlijk willen horen wat marketeers te zeggen hebben. De grote uitdaging voor de marketingafdeling is om de marktgesprekken te vinden die al gaande zijn en om de niet commerciële collega’s aan te moedigen aan die gesprekken deel te nemen. De andere werknemers zouden gewoonweg moeten deelnemen omdat zij zo verdomde in de betreffende thema’s geïnteresseerd zijn. Ze moeten er daarbij wel voor uitkomen dat ze werknemer zijn: transparantie is de nieuwe eerlijkheid."

"Vanaf het begin keken veel marketeers naar het web als een kans gekeken om micro-markten via "personalisatie" (personalisatie staat tussen aanhalingstekens omdat verpersoonlijking volgens de definitie van marketeers ongeveer het tegenovergestelde is van wat echte verpersoonlijking), one-to-one marketing etc voor elkaar te krijgen.Ja hoor, een autodealer kan een webpagina bouwen die helemaal bij mijn interesses en voorkeuren past. Oeps. Maar het echte verschil is dat voordat ik die pagina bezoek, ik al met mijn vrienden en met slimme, goed geïnformeerde, grappige, hartstochtelijke vreemdelingen over die auto heb gesproken. Het belangrijkste kenmerk van deze nieuwe markt is dat wij er elkaar in gesprek zijn en elkaar de waarheid over je producten. Marketing is veel minder interessant dan deze gesprekken."

Lees het hele interview bij Fast Company Now.

[[tt:marketing]], [[tt:internet 2.0]]