ManagementSite nu ook webloguitgever

0

[[image:managementsites.jpg::left:0]]ManagementSite.nl, een van de grotere aanbieders van artikelen voor en door professionals (“kenniscentrum en toolbox” zoals ze zichzelf noemen), start ook met weblogs. De site, die werkt met een hoogwaardige redactie onder leiding van de bekende hoogleraar prof. dr. Willem Mastenbroek, experimenteert op dit moment met de eerste weblogs. De bedoeling is dat er snel meer volgen. Na Blogo.nl en Blog.nl is Nederland weer een gespecialiseerde webloguitgever rijker.

ManagementPro.nl, de eerste uit een serie van weblogs, ging afgelopen vrijdag live. In een reactie op een van de berichten geeft Willem Mastenbroek een toelichting op het concept.

“ManagementPro is een partner van ManagementSite. Het is een open en gemakkelijk toegankelijk platform volgens een weblog formule ontwikkeld door 2yellows. We hebben een enthousiast en wat achtergronden en interesses betreft, zeer gemengd weblog-team gemobiliseerd om regelmatig een bericht te plaatsen over opmerkelijke ervaringen en gebeurtenissen. We hopen op veel reacties en discussies. ManagementSite en ManagementPro hanteren dezelfde ordening van professionele vakgebieden; beide sites zijn bestemd voor dezelfde brede groep van professionals. Reacties worden marginaal getoetst volgens dezelfde Code of Conduct die ManagementSite hanteert: geen wartaal of beledigingen, ook geen anoniem gedoe. Er volgt nog een serie van zeer interessante partner-weblogs. Een informatieve partner-site die een heel ander concept volgt is 1StopManagement. Hierover binnenkort meer. Allemaal bedoeld om te informeren over management, professie en organisatie. De koppeling met de ervaringen van lezers wordt voortdurend gezocht. Interactie is waar het om gaat. Hiermee wil ManagementSite zich steeds verder ontwikkelen als een goede content-partner voor professionals.”

[[image:managementpro.jpg::center:1]]

Hoewel de voorbereidingen al maandenlang lopen, is er in de afgelopen periode niet warm gedraaid met content. Dat betekent dat er op dit moment nog maar een viertal artikelen te vinden is en er soms nog content ontbreekt (bijvoorbeeld bij de tabbladen Adverteren en Instrumenten). Toch heb ik al wel een eerste gevoel gekregen. Om te beginnen is het natuurlijk een prima initiatief dat ook een gespecialiseerde site als de Managementsite nu met weblogs begint.Als ik het goed interpreteer, dan is de ambitie van ManagementSite om daarmee webloguitgever te worden, zeg maar een soort Blogo.nl voor de zakelijke markt. Interessant daarbij is dat er aan ManagementSite veel professionele schrijvers verbonden zijn. Ook niet onbelangrijk is dat de ManagementSite een grote groep geregisteerde bezoekers heeft, ik schat in dat het om enkele tienduizenden gaat.

De eerste indruk die je krijgt als je ManagementPro bezoekt is dat je op een (gewone) website bent. Na wat rondkijken blijkt het toch om een weblog te gaan. Ik denk dat zaken als het ontbreken van een profiel van de bloggers, het niet attenderen op het aantal reacties per artikel en het design van de site hierin een grote rol spelen. Ook is de mogelijkheid om je te abonneren op webfeeds nergens te vinden, dit terwijl er wel degelijk zo’n feed (RSS-feed) is. De uiterst korte intro’s en het soms ontbreken van hyperlinks, doet verraden dat er een heel ander soort schrijvers bezig is. Het maakt misschien wel duidelijk dat bloggen toch een wat ander genre is. Het aantal rubrieken op ManagementPro is indrukwekkend groot (15) en bestrijkt ongeveer alle managementthema’s. Vermoedelijk houdt dit in dat er ook een groot aantal auteurs uit het bestaande netwerk van ManagementSite (waaronder veel bekende namen) mee gaat schrijven.

Een van de banners op ManagementPro leidt ons naar 1StopManagement.net, de naam viel al eerder in dit artikel. Dat ziet er uit als een portalpagina voor managers waarin de berichten van de ManagementSite en de eigen eigen weblog partners een centrale plek hebben gekregen. Verder op diezelfde pagina een groot aantal onliners van andere bronnen als Marketingfacts, Molblog, (alweer) ManagementSite, IntermediairPW en een heleboel AllBusiness berichten. Die laatste portal lijkt ook een van de inspiratiebronnen voor het concept te zijn geweest. Door te klikken op de rubrieken aan de linkerzijde (we zien hier weer dezelfde indeling terug als op ManagementPro). verschijnen er andere topstories en gelinkte bronnen. Het gaat onder meer om Emerce (momenteel de enige externe bron bij ICT/Internet) en Managementissues.com (gelinkte bron bij Performance Management). Bij een aantal rubriekspagina’s, zoals Kennismanagement en Overheidsmanagement ontbreken nog de externe links. Ik heb eerlijk gezegd nog de nodige twijfels bij de toegevoegde waarde van al deze ‘startpagina’s’ met liveberichten. Mijn twijfel zit minder bij het concept, maar meer bij de manier waarop het idee uitgevoerd is, dat had sterker gekund.

[[image:1stopmanagement.jpg::center:1]]

Even zoeken in Technorati en Google’s Zoeken in blogs levert ons, behalve veel testpagina’s, ook een bericht op bij 2yellows.org. Dat is zo te zien de partij die het concept gerealiseerd heeft.

“Na een zomer van heel hard werken zijn 1StopManagement.net en ManagementPro.nl vrijdag gelanceerd. ManagementPro.nl is de eerste in een serie van Weblogs die ManagementSite dit najaar lanceert. ManagementSite speelt hiermee in op de huidige trends maar haalt wel haar beste paarden van stal. De komende weken zullen er drie weblogs bijkomen waaronder 1MinuteManager en Regelzucht. Deze weblogs zullen samen het centrum vormen 1StopManagement.net. De artikelen van de weblogs zullen worden aangevuld met allerlei extra informatie speciaal geselecteerd. Wij zijn er trots op om dit met en voor ManagementSite te mogen doen. Het resultaat mag er nu al zijn…”

De andere formules waarover gesproken wordt zijn nog niet live, maar van twee ervan is het domein al wel gereserveerd: 1minutemanager.nl en regelzucht.nl. Boeiend om weer een nieuw initiatief voorbij te zien komen. We gaan dat de komende tijd maar eens goed in de gaten houden. Ik feliciteer Willem Mastenbroek en zijn team van harte met deze stap en wens hun veel succes bij het verder uitbouwen van het ManagementSite netwerk!

[[tt:blogs]], [[tt:webloguitgever]]