Kenniswijk: geslaagd en gesloten

0

[[image:kenniswijk.jpg::left:1]]In de Metro van vandaag (pdf) las ik over de resultaten van een onderzoek van Kenniswijk naar het televisiekijkgedrag van Nederlanders. In het artikel wordt gerefereerd aan "het Kenniswijkproject rond Eindhoven dat per 1 oktober ophield te bestaan". "Project Kenniswijk geslaagd" en "Testomgeving Kenniswijk stopt er na vijf jaar mee", zo kopten eerder Nu.nl en WebWereld.

[[image:kenniswijk2.jpg::left:1]]En ik moest ineens weer terugdenken aan 20 september jl, toen ik voor het eerst sinds erg lange tijd weer in Eindhoven was en toevallig op de hoek van een straat de ontmanteling van Kenniswijk meemaakte. Vijf jaar later en 49 miljoen euro verder. Geslaagd en gesloten. Hmmm.

Ondertussen zakt Nederland in de laatste (internationale) e-readiness-ranking (pdf via Economist) van de derde naar de achtste plaats.

De tijd lijkt rijp voor een andere benadering. Dat geldt voor de bv Nederland, maar dat geldt net zo goed voor heel veel bedrijven. "In het Nederlandse Innovatiedebat gaat te veel aandacht uit naar technologie en naar de miljarden, die zijn gemoeid met R&D uitgaven. Nederland zou zich veel meer moeten toeleggen op het beter gebruiken van bestaande en nieuwe kennis. Daarvoor zijn nieuwe managementvaardigheden en innovatieve organisatievormen onontbeerlijk." (Innovation Lecture 2004 Den Haag).

Mooie woorden allemaal. Maar hoe krijgen we die menselijke maat er weer in? Ik ken een heleboel mensen die hartstikke innovatief zijn. Model garagebox zeg maar. En laat ik nou steeds het gevoel hebben dat die mensen met vrijwel geen geld en "alleen maar" een heleboel passie en besmettelijke bevlogenheid met hun ideeën veel meer marktpotentieel hebben. Als we van die 49 miljoen nou eens 1.000 projecten van 50.000 euro maken. Of misschien nog beter: 10.000 van 5.000 euro. Zou dat niet veel meer opleveren? New balls please 😉

[[image:kenniswijk3.jpg::center:1]]
NB Excuses voor de kwaliteit van de foto’s, ze zijn gewoon gemaakt met mijn mobieltje. M’n eigen vingeroefening met citizen journalism zeg maar. Daar zouden we trouwens hier in Nederland eigenlijk ook meer mee moeten doen. Of gaan we gewoon wachten op de Koreanen?