Kunst, innovatie en decoratie

0

Ik zie, ik zie veel initiatieven in het lagere kunstsegment. Weer dankzij internet, kan de kunst-leek op veel plekken terecht voor iets moois boven de bank. Tot voor kort was het verkopen van kunst voorbehouden aan hoogdrempelige galeries, waar veel gewone mensen niet naar binnen durfden.

[[image:sbk.jpg::right:1]]Voor de kunst-leek die best iets anders dan een poster of zelfgemaakte vakantiefoto aan de muur wil hebben, was er dan een dorpshuisexpositie van een amateurschilder of de kunstuitleen. Daar kun je voor al € 5,- per maand kunst lenen, waarbij het maandbedrag ook op een spaartegoed gaat waarmee je kunt kopen. Goed concept, alleen keken ze heel raar, toen ik vroeg of ze ook “iets groots hadden, formaat landscape, met rood erin”, want zoiets wilde ik boven mijn bank. Zo dachten ze daar niet, ik moest maar alle stukken bekijken. Maar een bibliothecaris kan me zo toch ook adviseren?

De gewone mens kan zijn huis namelijk niet aanpassen aan het kunstwerk, het kunstwerk moet niet alleen mooi gevonden door de eigenaar, lener, het moet ook in zijn huis en interieur passen. Maar volgens een kunstenaar zocht ik geen dan kunst, maar decoratie…

[[image:schildershuis.jpg::right:1]]Kunst of decoratie, ik vind onderstaande initiatieven zeer origineel en een aanwinst voor de kunstmarkt:
– De Kunstfabriek en Uniqueart, waar ontwerp en uitvoering uit elkaar getrokken worden. Ontwerp in NL door de beste ontwerpers, vormgevers, stylistes, fotografen en computerdesigners, het schilderen gebeurt in China, Rusland of India, door echte ouderwetese ambachtslieden. Je eigen ontwerp of foto inbrengen kan ook bij Uniqueart.
– Het Schildershuis, waar je uit één van de veertig kunstenaars die daar hun werk hebben hangen er één kiest die jouw opdracht maakt. Vooral portretten en stadsgezichten, vanaf 500 euro.
[[image:canvascompany.jpg::right:1]]– De Canvascompany, waar je eigen foto’s, zelfgemaakte tekeningen of afbeeldingen op canvas (schilderijdoek) worden afgedrukt en strak gespannen op een houten frame. Vanaf 39 euro.
Anonymous art, een initiatief van twee commerciële vrienden die het werk van Kunstacademiestudenten opkopen en via internet voor ze verkopen. Werk dat ze als schoolopdracht moeten maken en dat vaak niet verder dan de vuilnisbak, kelder of zolder komt. Terwijl er vast wel ergens iemand is die het mooi vindt. Het feit dat die creatieve en altijd in geldnood verkerende Rietveld-studenten het niet zelf al opgezet hadden bewijst maar weer eens dat creativiteit in vele soorten bestaat.
– De kunstsupermarkt, betaalbare kunst voor iedereen. Kunst kijken, kopen en gelijk meenemen. Een galerie, maar dan laagdrempelig, met winkelwagentjes en kunstwerken in bakken. [[image:dna11.jpg::right:1]]Per tentoonstelling steeds 40 werken van 20 kunstenaars met prijzen van € 40,- tot € 200,- met een grote variatie aan stijlen en technieken. Momenteel pauze.
– Tot slot zie ik ook dit: je eigen DNA verwerkt in een abstract kunstwerk, afgeleid van een beetje speeksel dat je opstuurt naar de kunstenaar. Kleur en formaat kies je zelf. Vanaf 390 $.

Kunst of decoratie? Maakt het uit? Als de koper tevreden is en er geld verdiend wordt is iedereen toch blij?

Deze column is eveneens gepubliceerd op Marijke’s eigen blog Ideeën en verwonderingen van Marijke.