How to

Top 10 Video sharing services (2)

0

Een week geleden schreef ik voor het eerst over Video sharing services en maakte toen de vergelijking met de Photo sharing service Flickr. Gisteren verscheen er op TechCrunch, een blog die schrijft over Web 2.0, een soortgelijk artikel: Comparing The Flickrs of Video. Weer wat nieuwe tools en – misschien nog wel het meest interessant – een tabel waarin de verschillende services op een aantal kenmerken vergeleken worden.

In de tabel zijn alleen die services opgenomen waarbij de video’s webbased opgeslagen worden, dus niet op je eigen pc maar op een plek ergens op internet. Om die reden is bijvoorbeeld een geweldige service als VideoEgg niet meegenomen. De tabel ziet er op dit moment als volgt uit (kijk voor de laatste versie op TechCrunch):

vergelijking video sharing

Het overgrote deel van deze services zet video om in Flash. Dat zorgt voor een aanzienlijke reductie van de bestandsgrootte en geeft bovendien de minste platform- en browserproblemen bij het bekijken van de filmpjes. Twee, Vimeo en DailyMotion, zetten de bestanden in plaats daarvan in QuickTime format om. Een paar zet de bestanden helemaal niet in een ander format om. Het voordeel hiervan is dat de files door anderen kunnen worden gedownload, per e-mail kunnen worden gestuurd etc. Ook filmpjes in het QuickTime format kunnen trouwens worden gedownload.

Revver

Een service met een unieke eigenschap is Revver. Deze service plaatst automatisch advertenties in je video en deelt vervolgens de opbrengsten met je. Grouper is van plan om een video publishing service te lanceren, maar zover is het nog niet. Je kunt ermee al wel video’s onderling sharen. Sommige van de genoemde services staan tagging toe en veel ervan ondersteunen ook de mogelijkheid om commentaar te geven of een een score toe te kennen. Tools die bloggen mogelijk maken, vriendenlijstjes kennen en andere mogelijkheden om te delen, zijn veelzijdiger en nuttiger dan veel van de andere producten.

Tot slot nog dit. het gerucht gaat dat ook Flickr binnenkort met video support komt. Zo’n ontwikkeling zou de boel natuurlijk helemaal op zijn kop kunnen zetten.

Zie ook: Top 10 Video sharing services (Frankwatching, 30 oktober 2005)

[Met dank aan Fred van frEdSCAPEs voor de tip]