The highlights of Fusion 2005

0

[[image:fusion.jpg::right:0]]Vandaag een bijzonder geslaagd congres Fusion 2005 meegemaakt. Dat was niet in de laatste plaats de verdienste van dagvoorzitter Jeroen Smit, die het spel met de sprekers voortreffelijk wist te spelen en de aanwezigen ongelooflijk wist te boeien.

Het was een dag met een bijna wonderbaarlijke openheid, een bijeenkomst zoals je ze niet vaak meemaakt. Zeshonderd mensen op locatie (al wekenlang uitverkocht) en een onbekend aantal mensen via de livestream thuis of op kantoor waren getuige van een heel bijzondere happening. Het ontbreekt me aan de tijd om er hier uitgebreid verslag van te doen (er moet immers af en toe ook nog gewoon gewerkt worden…), dus ik beperk me dit maal tot een aantal korte statements en observaties.

  • Over de dagvoorzitter: Jeroen Smit was absolute klasse. Wanneer krijgt hij een eigen talkshow? Smit’s streaming show!
  • Over de kranten: Freek Busweiler kon het gevoel niet wegnemen, er is paniek en men lijkt meer dan ooit de weg kwijt. Na de focus op de oude techniek (drukpers en print), nu de focus op het wonder der nieuwe techniek (databases en internet). Maar daar ging het toch niet om?
  • Over de televisie: Fons van Westerloo had het over kijkers van 15 tot 20 jaar die 5,6 dingen tegelijk kunnen doen. En over zijn generatie die op 1,9 activiteiten blijft steken ("ik ben klinisch dood"). Wat mij betreft ook steeds meer ruis op het eenrichtingskanaal met al die interactieve stoorzenders in de buurt.
  • Over marketing en media: Alfred Levi signaleerde dat iedereen maar informatie de wereld instuurt, maar dat het laten aankomen van informatie belangrijker wordt. Iedereen wil maar zenden, maar wie wil er nog ontvangen. Laten we het ook aankomen wat mij betreft, zowel vanuit de zender als vanuit de ontvanger.
  • Over kabel en telecom: KPN heeft met Michiel Buitelaar een echt icoon in huis. Een oorspronkelijk iemand, slagvaardig en vol inspiratie. UPC heeft met Aad Boon nog maar net een nieuw iemand aan boord. Zeker ook oorspronkelijk, maar ook vol verwondering, soms in verwarring en duidelijk toe aan een nieuw jasje.
  • Over een merk: Enderson Guimaraes sprak over de keuze om alle reclamezendtijd rondom het CBS programma 60 minutes te kopen en vervolgens de reclamezendtijd te halveren. More control to the consumer en een hoop free publicity. Maar volgend jaar 50% naamsbekendheid in de VS?
  • Over deze weblog: Marian Salzman van JWT worldwide verraste (niet alleen mij) door Frankwatching.com als voorbeeld te gebruiken in haar verhaal over de groter wordende invloed van weblogs. Na haar vorige bezoek aan Nederland ontving ze weer thuis in New York allerlei e-mails van mensen die haar attendeerden op dit artikel.

Een uitgebreid verslag van Fusion 2005 is te lezen bij Molblog, van de hand van Theo van Vught. Op Marketingfacts heeft Marco Derksen een korte reportage en wat foto’s.

Ik wil Rocco Mooij (hoofdredacteur van het tijdschrift Communicatie) bedanken voor zijn uitnodiging.

[[tt:events]]