Inspiratie

Vive Les Blogs (1)

0

[[image:lesblogslogo.jpg::right:1]]Les Blogs beleeft deze dagen in Parijs haar tweede editie. Reden genoeg om af te reizen naar La belle France. Na een zeer gezellig diner met de Nederlandse delegatie (gisteravond) vandaag de openingsdag. Boeiend om twee dagen mee te draaien met de creme de la creme van de internationale bloggerswereld. Een sfeerimpressie aangevuld met de beste quote’s van deze eerste dag.

Hoewel ik natuurlijk inmiddels een echte uitzondering begin te worden, was ik wederom zonder notebook afgereisd naar een congres. De aanschaf ervan staat alweer een tijdje op het verlanglijstje, maar het is er gewoon nog niet van gekomen. Wel heel bijzonder om een dag ondergedompeld te zijn in de bloggerswereld. Stel je voor: pak ‘m beet 400 mensen, 85% man en 15% vrouw, in een zaal ergens midden in Parijs. De hele zaal ligt vol met kabels, vrijwel iedereen zit er met een notebook op schoot en alles is via verschillende wifi-netwerken connected met elkaar en met internet.

Is dit het voorland van van wat we straks op grotere schaal op evenementen te wachten staat? De notebooks draaien overuren, om de haverklap verschijnen er digitale fotocamera’s boven de stoelen uit, op sommige laptops is een microfoon gemonteerd en links en rechts wordt er met webcams of videocamera’s ook nog het een en ander digitaal vastgelegd. De een labelt het als nerds, de ander heeft het over freaks maar wat hier in feite wat hier in feite zichtbaar wordt, is een groep van mensen die via allerlei wegen en vol overgave bezig zijn met een grote aaneenschakeling van conversaties. Want gecommuniceerd wordt er volop.

De dag is in feite een aaneenschakeling van gesprekken, paneldiscussies en debatten. De interactie tussen podium en zaal heeft op allerlei niveau’s plaats. Sprekers stellen vragen aan de zaal, deelnemers stellen vragen aan de sprekers. Dat gaat voor een deel face-to-face, dat gaat voor een deel ook via verschillende chatsessies die achter de sprekers op twee grote schermen worden geprojecteerd. Op dezelfde schermen waar ook beelden directe beelden of eerder vastgelegde beelden (videoblogs) geprojecteerd worden. Als de sprekers geïntroduceerd worden verschijnt hun website of weblog in beeld, tijdens hun gesprekken volgen we hun verhaal op de schermen in de vorm van een soort website-tour over internet. De foto’s worden door de bloggers vrijwel live via Flickr gepubliceerd en door de organisatie met enige regelmaat geprojecteerd.

Op sommige momenten zakt de echte discussie op het podium letterlijk weg en zie je de aandacht van publiek en sprekers verschuiven naar die twee levensgrote schermen. Via de chat wordt de ene spreker wordt uitgedaagd om meer gas te geven en wordt de andere spreker geplaagd met z’n charmante Schotse accent. De blog celebrity die even een zwak moment heeft en pontificaal in zijn stoel in slaap valt, wordt luttele tellen later tijdens een wat minder boeiende sessie levensgroot – via Flickr – op het beeldscherm geprojecteerd. Een kwartiertje later heeft een van de aanwezige bloggers zijn slaaphoofd alweer verwerkt tot een alternatief Les Blogs logo dat uiteraard meteen via internet in beeld verschijnt. Conversaties, co-creation en creativiteit gaan hand in hand, nieuwe horizons en humor wisselen elkaar af.

Op allerlei blogs is er vandaag volop geschreven over de sessies hier op Les Blogs 2.0. Technorati, PubSub en Flickr bieden volop materiaal. Hans on Experience heeft van alle sessies korte verslagen staan en Frank-ly was uiteraard volop actief met videoblogging. Voor mij waren dit de quote’s van de dag:

  • Hoe een slechte blog tloch nog goed werd. Corporate blogging by L’Oreal.
  • Microsoft’s Channel 9 trok afgelopen maand 2,8 miljoen bezoekers zonder dat daar een dollar PR-geld aan besteed is en zonder dat er vanaf de corporate site echt naar deze site gelinkt wordt. Goede content en een actieve community verkoopt zichzelf, word-of-mouth in optima forma.
  • A good blog has passion and authority.
  • Interessant zijn die blogs die de brug bouwen tussen de werelden van de geeks en de non-geeks.
  • De 4 p’s van marketing (prijs, product, plaats, promotie) zijn vervangen door de 2 p’s: peer-powered.
  • IBM heeft 4.700 interne blogs en 30 externe blogs. Microsoft heeft 2.000 externe blogs.
  • Use the network effectm not the pipelines and the hierarchy.
  • Liever 1.000 bloggers die over je schrijven dan 1 online branding campagne.
  • Je hebt drie soorten blogs, elk met hun eigen invloedsfeer: A-list (bijv. Scobleizer), The Magic Middle (tussen de 100 en 1.000 bezoekers) en The Long Tail (vele kleintjes maken een grote).
  • Zie blogs als een marketingkanaal, een extra plek om een pitch te doen.
  • Er zijn twee hoofdredenen om blogs te gebruiken: communicatie (voordelen van conversaties) en format (voordelen van bijvoorbeeld search engine ranking en RSS).
  • Het interessante betoog van voormalig CNN-journaliste Rebecca MacKinnon over haar overstap naar Global Voices en haar keuze voor weblogs.
  • Weblogs are forcing journalists to become more honest.

Morgen meer over dag twee van Les Blogs.

[[tt:lesblogs]], [[tt:trends]], [[tt:events]]