Inspiratie

Vive les blogs (2)

0

[[image:lesblogslogo.jpg::right:1]]Na een lange maar tegelijk ook erg boeiende autorit kwam ik gisteravond laat weer in Utrecht aan. Als ik nu, ruim een dag later, terugkijk op twee dagen Les Blogs 2.0, dan zijn er een paar dingen die maar door mijn hoofd blijven spoken. Volgens mij zit de meerwaarde van zo’n evenement ook in de combinatie der dingen. Vandaag in dit tweede verhaal een poging om het blikveld te verruimen. Daarnaast ook ditmaal – net als in mijn een eerste reportage – een overzicht van de voor mij meest opvallende pointers tot besluit.

De dynamiek der dingen
We zitten in een periode van een toenemende dynamiek der dingen. Nooit eerder in de mensheid volgden veranderingen elkaar zo snel op. En nooit eerder was er de mogelijkheid om zo goed en zo compleet op de hoogte te zijn van ‘alles’ wat er speelt. Internet is een gigantisch groot platform geworden waar informatie vrij beschikbaar is en waarop en waarmee vernieuwingen en veranderingen vele malen sneller plaats kunnen vinden. Internet is ook een platform waar we met elkaar getuige kunnen zijn van steeds meer van die veranderingen. Maar de gigantische groei van het netwerk en het gebruik ervan heeft als bizar neveneffect dat organisaties en individuen bijna niet meer kunnen overzien en bevatten wat er allemaal speelt. De uitdaging wordt dat we daar weer op georganiseerd raken. Op zoek dus naar mensen, manieren en middelen waarmee we zaken op hun relevantie en reputatie kunnen beoordelen. Op zoek naar nieuwe autoriteit, naar nieuwe signalen en naar een nieuwe context. De moderne mens is gericht is op expressie, delen en netwerken. Het zijn de moderne apparaten (mobiles, laptops, pda’s etc), zoek- & vindservices (zoekmachines, e-marktplaatsen, e-shops) en abonneer & distribueervormen (SMS, IM, RSS etc) die hem daarbij behulpzaam kunnen zijn.

De regierol op zijn retour
Op internet wordt steeds duidelijker dat de traditionele regierol zoals we die sinds jaar en dag kennen op zijn retour is. We hebben het steeds vaker over nieuwe technologie als katalysator voor veranderingen. Maar waar we met zijn allen in de afgelopen jaren gewend waren geraakt aan technologie als een redelijk sterk gestuurd en bestuurd fenomeen, zien we nu steeds meer technologische innovaties ontstaan in de breinen van creatieve geesten of in de beslotenheid van kleine creatieve teams. Op een meer macro-economisch niveau lijken bedrijven, overheden en instellingen in toenemende mate moeite te hebben om hun regierol te blijven vervullen. Traditionele instituten waar de maatschappij jarenlang op dreef, verliezen aan invloed en autoriteit. Individuen daarentegen winnen aan gezag en kracht. Internet vormt het podium waar grenzen niet langer tellen en talenten sneller worden opgemerkt. Er vormen zich in no time netwerken van personen. Zaken als geografie, geaardheid, ras of organisatie zijn er van ondergeschikt belang. Organisaties als Yahoo!, Google, MSN en eBay – die actief deze netwerken volgen, er contact mee zoeken en er op inspelen – lijken het meest slagvaardig. Hoe meer een bedrijf aansluiting heeft op deze (externe) netwerken, hoe meer succesvol het lijkt te zijn.

De magie van markt en mens
Markten staan op hun kop. Traditionele machtsblokken (wereldmachten, grote bedrijven, monopolies e.d.) staan onder druk. De concurrentie komt uit een onverwachte hoek. Uitgevers die totaal verrast zijn door nieuwe digitale advertentie- en distributiemodellen. Branches als retail en reizen die door internet links en rechts behoorlijk door elkaar zijn geschud. Financiele dienstverleners die het merendeel van hun klantcontacten digitaal afwikkelen. De autoindustrie die, buiten het dealernetwerk om, direct contact zoekt en krijgt met de consument. Het onderwijs waar docenten steeds meer (kunnen) leren van hun leerlingen. Telco’s en mediabedrijven die zich voorbereiden op een fikse concurrentiestrijd met elkaar en met zoekmachines. En de overheid, tja de overheid: who care’s? Veel spannender nog is de magie van die nieuwe markt. Mensen luisteren weer naar mensen. We zijn weer terug bij onze oorsprong, ruilhandel, dingen delen, dingen voor elkaar doen, dingen aan elkaar doorgeven. Maar dan peer-to-peer via het web natuurlijk, een onuitputtelijke bron van vrienden, relaties, kennissen en contacten staat tot onze beschikking. Met minder moeite in minder tijd een betere match bereiken. En gewoon ontmoeten kan niet alleen nog steeds, maar gebeurt zelfs meer dan ooit. De consumer weer in control, Mooier kan toch niet?

Puur persoonlijk: the pointers
Wat waren quote’s die bleven hangen, wat was echt vernieuwend en waar wisten sprekers de zaal volledig stil te krijgen. Een puur persoonlijk overzicht zonder de pretentie om volledig te zijn:

  • RSS is the piece that connects al the social media.
  • RSS = the marketing. RSS = the add itself. RSS = about relatonship. Next year we’ll be talking in this (RSS-) panel about CRM.
  • People who overdo the marketing underdo the targeting.
  • De meest succesvolle RSS-implementatie heeft My Yahoo! Goed om te weten dat daar het gemiddeld aantal webfeeds per gebruiker op 6 uitkomt. Van een heel andere orde dan de honderden webfeeds die veel bloggers in hun reader hebben.
  • Key-issue: mensen gebruken blogs of andere publication tools om zichzelf uit te drukken. Voor de een is dat een blog en de ander heeft slechts een mobiele telefoon nodig ‘to share and to express theirselves’.
  • Na de snelle opkomst van breedband zal wifi minstens net zo snel gaan doorbreken en mogelijk nog meer impact gaan hebben. E zijn drie zaken die daarbij geregeld moeten zijn: device, price en use case.
  • Het vastleggen van zaken via video en foto zal een ware vlucht nemen. De tv-generatie is opgegroeid met beeld en houd niet van lezen. In Azie is al te zien hoe mobiele telefoons hier een belangrijke rol in spelen en welke omvang dit in korte tijd kan krijgen. Overigens bereikt nog maar 15% van dit materiaal op dit moment anderen, op het gebied van verdere verspreiding staan we nog maar aan de vooravond van een volgende fase.
  • Bij videoblogging is het vastleggen van metadata (locatie, tijd, ondererp etc)  tijdens het filmen van cruciaal belang. Video zonder metatags is dood.
  • MP3 als wereldwijd standaardformaat voor audio heeft podcasting groot gemaakt. Voor video zijn er op dit moment 5 formats, voor mobile nog veel meer. Daar zit nog en belemmerende factor.
  • Professional blogging begint door te breken nu steeds meer non-geeks ermee starten. Modemodel Anina is zo’n vertegenwoordiger van die nieuwe generatie (zie haar weblog). “Eerst was je je baan, nu ben je jezelf”. “Via blog of chat heb je een ‘good vibration’ met iemand, daarna zoek je direct contact. Zaken als uiterlijk of afkomst doen er niet meer toe.”
  • Gebruiksgemak van tools of devices is een big issue. Maar the ease of use is niet gemakkelijk te regelen. Bovendien is 1 interface een te eng jasje. De een vindt mobiel echt handig, de ander kiest voor een website of een weblog en weer anderen kiezen voor instant messaging.
  • Journalist en blogger Jess Jarvis had kritiek op de customer service van Dell (‘Dell sucks. Dell lies.’ Zie Marketingfacts.). Zijn invloed bleek uiteindelijk drie maal groter dan de invloed die Dell zelf had.
  • In de van communicatie via internet zijn drie fases te onderscheiden: in de 80’s was er messaging (nieuwsgroepen, e-mail), in de 90’s kwam er request response (opvragen van webpagina’s en links, 1-op-1) en in de 00’s is er pubish en subscribe (social media, rss; many questions, many answers)
  • We bewegen ons af van technologie. Je bekijkt de sites die jouw community voor je geselecteerd heeft.
  • Zoals Google haar Google’s lab heeft, zo vind je bij Yahoo! Yahoo! Next. Kijk daar eens naar Yahoo! Mindset beta.
  • “Technology enables each individu to be their own merchant.”

Het absolute hoogtepunt van de tweede dag was de presentatie van Ben Hammersley. Op Frank-ly valt te lezen waarom, bij Maarten Schenk kun je de totale videoregistratie downloaden (wmv, 171 MB). Deze video is wat mij betreft verplichte kost, ik hoop dat er ook nog een andere versie beschikbaar komt (wie heeft er al een andere registratie van dit optreden  gevonden?). Aan het einde van de dag was er de closing session over The Future. Daarin maakte de Chinees Yat Siu van Outblaze erg veel indruk op me met zijn waarschuwing ‘Watch out for Asia”. Ook deze paneldiscussie is op video terug te zien, het verhaal over China is te vinden aan het begin van deze videoregistratie (download, wmv, 213 MB).

[[tt:les blogs]], [[tt:trends]], [[tt:events]]