Innovatie

Gartner’s signaal: Top 10 voor internet 2.0

0

[[image:evolution_copy1.jpg::right:0]]Het einde van het jaar nadert en dat vormt meteen het begin van de vooruitblikken op het nieuwe jaar. Gartner blikt vooruit op 2006 en waarschuwt CIO’s dat ze aandacht moeten besteden aan nieuwe technologieën als blogging en podcasting. Opmerkelijk omdat de Gartner-analisten nog geen half jaar geleden via de beruchte Hype Cycle lieten weten dat dit soort ontwikkelingen nog wel 2 tot 5 jaar op zich zouden laten wachten. Zelfs een gerenommeerd onderzoeksbureau als Gartner blijkt dus verrast door de snelheid van de ontwikkelingen rond internet 2.0.

In juli van dit jaar ontdekte ik een positionering van social software in Gartner’s Hype Cycle. Zaken als corporate blogging en wiki werden door Gartner gepositioneerd als technology trigger en zaten in het begin van de Hype Cycle. Vrijwel meteen daarna verscheen er een nieuwe versie van deze Hype Cycle en werden voor het eerst RSS en podcasting opgevoerd. Waar de eerste versie nog sprak over een periode van 2 tot 5 jaar voordat corporate blogging misschien mainstream zou worden, was dat in versie 2 al teruggebracht tot minder dan 2 jaar voor zowel corporate blogging als RSS. Voor podcasting en wikis werd nog een ontwikkelperiode van 2 tot 5 jaar voorzien. Ontwikkelingen als videoblogging, social bookmarking, tagging, screencasting, photosharing en videosharing hebben in beide versies van de Hype Cycle nog geen plekje gekregen.

Uit een artikel van gisteren op InfoWorld blijkt dat Gartner wederom haar voorspelling heeft bijgesteld. “CIO’s should prepare for ‘second’ Internet, zo luidt de titel van het verhaal. De ondertitel laat eveneens niets aan duidelijkheid te wensen over: “CIO need to pay attention to innovations using technologies such as blogging, podcasting,” aldus InfoWorld. In het verhaal staat centraal dat CIO’s (Chief Information Officers, de IT-bazen dus) nu acuut aandacht moeten besteden aan nieuwe technologieën als blogging en podcasting, aan de manier waarop ze hun business gaan beïnvloeden en klaar moeten zijn voor innovaties met deze technologieën, mede ook gezien in het licht van de concurrentiestrijd.

Volgens research partner Mark Raskino van Gartner is er sprake van een tweede internet revolutie en zullen zowel podcasting als blogging bedrijven intern en extern gaan raken. Ook eerder, zo rond 2000, waren er grote veranderingen in de manier waarop bedrijven met internet omgingen. Tegen 2003 kregen bedrijven het gevoel dat ze alles weer onder controle hadden. Maar we zitten dus inmiddels op een nieuwe golf van toepassingen die in de concurrentiestrijd een uiterst belangrijke rol kunnen gaan spelen.

Zoals ik begin deze week al schreef is er ook iets bijzonders aan de hand met de manier waarop al deze vernieuwingen tot stand komen. Ook Gartner spreekt in dit artikel over technologieën die eerst bij consumenten doorbreken en daarna pas door bedrijven worden opgepikt. Ze voegen daar aan toe dat veel van deze tools erg laag geprijsd zijn omdat ze voor gebruik in consumentenmarkten opgezet zijn. Bedrijven zullen zich zeer snel moeten bekwamen in deze nieuwe technologieën om te voorkomen dat concurrenten hun de loef afsteken, is de mening van Gartner’s John Mahoney (chief of research for IT management). Volgens Mahoney wordt het spel in deze markt heel anders gespeeld: “Somebody creates a new product that often puts together things that already existed. They just kind of connect a few things and suddenly, click, they’re in a whole new aspect, a whole new environment.” Dit zijn bovendien ontwikkelingen die de drie tot vier jaar geleden gekozen IT-strategieën gaan achterhalen.

Het artikel besluit met tien aanbevelingen, gesorteerd op een drietal strategische thema’s:

Choose 2006 tactics towards a 2008 strategy

1. Educate your business about the second Internet revolution before someone else does.

2. Set some “do not migrate” orders in advance.

3. Target 2008 for major innovation delivery.

Insist on agility in the heart of the organization

4. Get yourself and your team ready for your next jobs.

5. Start a significant “software as a service” implementation as a trial and education.

6. Organize your merger and acquisition capability.

Push beyond 2005 comfort zones in value, focus and technology

7. Revisit capitalization with your chief financial officer.

8. Build your brand and your team.

9. Refresh your meetings with the chief executive officer.

10. Check out some 2006 “hot” technologies.

Het wordt steeds duidelijker: de ontwikkeling van internet 2.0 en meer specifiek social software voltrekt zich in een razend tempo. Ik kan alleen maar onderstrepen dat de nieuwe generatie toepassingen grip zal krijgen op de concurrentiestrijd. Deze tools zijn erg goedkoop en gaan dus het kostenniveau van bedrijven beïnvloeden, zeker als ze ter vervanging van andere tools worden ingezet. Maar minstens zo belangrijk is dat deze tools eveneens de kwaliteit van de communicatie, samenwerking en dienstverlening zeer sterk zullen gaan beïnvloeden. Een betere prijs/kwaliteit verhouding en veel meer flexibiliteit en dat zowel binnen het bedrijf als in de interactie met klanten, partners en de andere stakeholders. Ik ben benieuwd welke Nederlandse en Belgische bedrijven hier als eerste concurrentievoordelen mee gaan behalen.

Mark Raskino van Gartner, zijn naam viel hiervoor al even, is twee weken geleden de Gartner Blog Predicts 2006 begonnen, met daarop Gartner’s voorspellingen voor het komend jaar. Ik vermoed dat dit onderwerp in de komende weken ook in deze blog nog voorbij gaat komen.

[[tt:trends]], [[tt:social software]]

Update 11 december 2005: link artikel aangepast (met dank aan Hans)