NRC: De online toekomst heet Web 2.0

0

[[image:nrc_copy1.jpg::right:0]]NRC Handelsblad heeft vandaag een artikel over Web 2.0. "Nauwkeuriger zoeken op internet, online samenwerken en mensen vinden met dezelfde interesses: het valt allemaal onder de hype van Web 2.0. De trends op een rijtje." Een prima verhaal waarin als belangrijkste trends zoeken, zakelijke platforms, sociale platforms en tagging de revue passeren.

Het artikel beschrijft hoe, vijf jaar na het uiteenspatten van de internet zeepbel op de beurs, de internetaandelen weer erg hoog staan. De waarde van Google maar ook overnames als Skype en Marktplaats.nl door eBay, MySpace door News Corp (Rubert Murdoch) en Flickr en – heel actueel – Del.icio.us door Yahoo! laten zien hoe ‘hot’ internet momenteel is. "Belangrijk verschil met vijf jaar geleden is wel dat internet inmiddels daadwerkelijk diep is doorgedrongen tot bedrijven en huishoudens. In Nederland heeft meer dan de helft (3,8 miljoen) van alle huishoudens een snelle breedbandaansluiting. Nederlanders besteden gemiddeld een uur per dag aan het web (tegen gemiddeld ruim drie uur aan tv)."

Volgens het artikel hebben de geldstromen ook een golf aan nieuwe ideeën en bedrijfjes opgeleverd. "De golf is door de optimisten Web 2.0 gedoopt, een naam die vorig jaar is verzonnen voor een vakbeurs en conferentie in Silicon Valley en is blijven hangen." Zoals ik in mijn artikel van afgelopen vrijdag al schreef, zijn het vaak uiterst kleine geldstromen omdat veel tools voor en door consumenten worden ontwikkeld en pas daarna in het zakelijke circuit worden opgepikt.

Vervolgens komt de vier belangrijkste trends aan bod:

  • Zoeken: Het ouderwetse zoeken kan met de grote, brede zoekmachines als Google, Yahoo, MSN en Technorati (voor weblogs). Maar gespecialiseerde zoekmachines als Rollyo (zoeken in je favoriete websites), Zvents (delen van events, zoeken via een intuïtieve agenda en de kaarten van Google Maps) en Upcoming (iets soortgelijks maar dan met Yahoo! Maps) hebben de toekomst. Zie ook het artikel Top 10 RSS zoekmachines.
  • Zakelijke platforms: Internet als vervanging voor kantoorapplicaties (office applications) op bedrijfsnetwerken zoals bij Joyent (e-mail, agenda, adresboek en documenten delen met collega’s), Zimbra (programma dat intelligente koppelingen maakt van datum naar agenda, van locatie naar Google-kaarten en van telefoonnummer naar Skype) en Writely (webbased tekstverwerker waarmee je samen kunt schrijven). Meer informatie vind je in dit artikel over Virtueel samenwerken.
  • Sociale platforms en sociale netwerken: Social applications waarmee je behalve e-mail, agenda en delen van documenten ook webpagina’s, foto’s of video’s kunt delen, games kunt spelen of persoonlijke profielen kunt bekijken. Voorbeelden zijn Bunball (vooral voor gamers), Ning (‘match, transact, and communicate with other people’), Flickr (photo sharing) en Snapfish (idem, met uitgebreide printservices van HP). En social networking sites waar je een persoonlijk profiel kunt aanmaken en contact kan leggen met gelijkgestemden. Voorbeelden als MysSpace (24 miljoen bezoekers in oktober), Orkut (van Google) en het Nederlandse netwerk Hyves. Zie ook de eerdere artikelen over Photo sharing (Flickr), Video sharing en Social networking.
  • Tagging en sharing: Een ordening van de informatie-chaos door gebruikers laten elkaar weten wat nuttig, interessant of leuk is. Tagging is het hangen van een etiket aan waardevolle items (zoals kunst, India of PSV) en sharing betekent dat je via het web dit weer deelt met anderen. Voorbeelden hiervan zijn Del.icio.us (website met lijstjes met verwijzingen naar andere websites), wederom Flickr (foto’s die van etiketten zijn voorzien) en Digg (berichten van websites of weblogs worden in een wachtrij geplaatst en pas op de voorpagina ‘gepubliceerd’ als ze voldoende stemmen/tags krijgen). De samenwerking van liefhebbers en kenners kan ook leiden tot gespecialiseerde content als een grote online encyclopedie (Wikipedia (Nederlands), filmrecensies (de nieuwste Disney-film Narnia die door professionele filmcritici en duizenden Yahoo-gebruikers gezamenlijk gerencenseerd wordt) en het delen van reisadviezen en reiservaringen (Realtravel). Meer achtergronden is te vinden in deze artikelen over Social bookmarking, Flickr, Social networking en Wikipedia.

Opvallend is wel hoe weblogs in het artikel al niet meer bestempeld worden als een belangrijke trend, maar al min of meer als mainstream worden meegenomen en gewoon verweven zitten in de verschillende opsommingen. Er was wat mij betreft ook wat voor te zeggen geweest om weblogs (inclusief varianten als videoblogs, podcasts, moblogs en lifeblogs) als een afzonderlijke trend toe te voegen.

In de krant en op de site wordt verwezen naar een afzonderlijke pagina waar alle links in het artikel over Web 2.0 te raadplegen zijn. Als algemene bron worden deze weblog ("een Nederlandse website met veel discussie over web 2.0-onderwerpen is www.frankwatching.com") en de website van de conferentie Web 2.0 ("een overzicht met verslagen in kranten, bladen en op weblogs over de conferentie) genoemd.

Al met al een goed NRC-artikel met veel aansprekende en ook weer heel nieuwe voorbeelden. Meer achtergronden over Web 2.0 vind je in dit verhaal. Mocht je andere aansprekende voorbeelden van Web 2.0 kennen of andere belangrijke trends zien, laat het dan vooral weten en reageer hieronder!

[[tt:trends]], [[tt:social software]], [[tt:social networking]], [[tt:social searching]], [[tt:social bookmarking]], [[tt:wiki]], [[tt:photo sharing]], [[tt:video sharing]], [[tt:collaboration]]

[Met dank aan Sam van Buuren]