2006: Google goes mobile

0

Het jaar 2006 wordt nu al door velen gezien als het jaar van de ‘mobile applications’. Welke rol zal Google hierin gaan spelen?

Uiteraard is Google al een hele tijd beschikbaar via WAP, maar Google is nu ook al druk bezig met het testen van toepassingen als Gmail Mobile, en Google Local Mobile.

[[image:googlelocal.jpg::right:0]]Google Local, voorheen Google Maps, is een online satellietkaart waarmee je, in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld je huis kunt opzoeken. Bovendien is het, ook alleen in de Verenigde Staten, een goede routeplanner. Tot medio dit jaar werkte dit alles alleen maar via een computer. Maar een paar maanden geleden was daar opeens Google Local Mobile (GLM). GLM is nog niet beschikbaar voor alle mobiele telefoons, maar er wordt aan gewerkt. Zoals gewoonlijk is GLM tijdens de testfase alleen te gebruiken in de Verenigde Staten.

Google Local Mobile maakt ook nog geen gebruik van GPS, ook al zit dat wel ingebouwd in je gadget. Dit betekent dat er nog veel uit te zoeken valt voor Google en – heel praktisch – dat het dus nog niet mogelijk is om met je ‘normale’ mobiele telefoon Google Local te kunnen gebruiken. Het is op zich nog niet eens zo’n gemis, aangezien Google Local op dit moment nog maar nauwelijks straten in de randstad herkent. In de Verenigde Staten is dat anders, daar kun je als je in een redelijk grote stad woont al gewoon je huisje zien staan.

Gmail Mobile daarentegen werkt al vlekkeloos, terwijl het pas drie dagen beschikbaar is. Het is gewoon met alle mobiele telefoons bereikbaar via WAP, het is zelfs al te gebruiken op je PSP. Verder gaan er geruchten dat Google Opera wil gaan kopen. Zo’n overname zal betekenen dat Google behalve een eigen browser, ook een eigen mobiele browser zal gaan krijgen.

Nokia is ook van plan om binnenkort een telefoon uit te brengen waarmee het mogelijk is om te bloggen. LifeBlog is al beschikbaar voor een aantal telefoons. Als reactie hierop zou het voor Google een goede stap zijn om Blogger beschikbaar te maken via WAP. Als Google Opera zou kopen, is dit natuurlijk allemaal in te bouwen in Opera Mobile. Zo zou het mogelijk worden om, als je een foto hebt gemaakt met je mobiele telefoon, gelijk de foto online te zetten.

Hans Stam studeert Computer Science and Software Engineering in Ierland.