IJsbreker Meetro

0

[[image:meetro3.jpg::right:1]]Persoonlijk begin ik me langzaam te ergeren aan alle verschillende IM programma’s. Rechts onder in mijn taskbar staan de kleurrijke icoontjes van MSN Messenger (binnenkort Windows Live Messenger), Skype en Google Talk. Dan mag ik nog blij zijn dat ik niemand ken die IM’t via ICQ, Yahoo Messenger, of AOL. MSN Messenger gebruik ik het meest, omdat de meeste vrienden en kennissen daar ook gebruik van maken. Omdat de audiogesprek-functie daarvan gewoon zeer onstabiel is, heb ik ook Skype geïnstalleerd, hoewel ik die verder veel minder gebruik. Tot slot Google Talk, voor mensen die vermoedelijk een hekel hebben aan Messenger, en daar zijn ze nog trots op ook. Van de week kwam er echter toch nóg een programma bij, ook al gebruikt nog werkelijk niemand het in mijn omgeving. En juist die omgeving is voor Meetro zo belangrijk. Waarom ik het dan toch geïnstalleerd heb? Nieuwsgierigheid…

Meetro
Meetro is een nieuwe client die zowel AOL, ICQ, MSN en Yahoo ondersteunt, nou ja… “Zou moeten ondersteunen”, hier is het namelijk nog niet gelukt in te loggen met mijn .NET Passport dat ik gebruik voor Messenger. Los daarvan moet je je ook registreren bij Meetro zelf, omdat Meetro wat extra informatie nodig heeft… Meetro is namelijk, voor zover ik weet, de eerste IM client die je in contact laat komen met mensen uit je omgeving. Je contactpersonen zijn onderverdeeld in 2 tabs: ‘Near’ en ‘Friends’. Onder het tabje Friends zou ik normaal gesproken mijn MSN Messenger contactpersonen vinden, zei het niet dat het programma blijft hangen als ik daarmee probeer in te loggen. Het tabje Near is interessanter, we vinden hier namelijk een aantal groepen: Within 1/4 mile, Within mile, Within 5 miles, Other locals, Random people en Meetro HQ (de makers van Meetro).

[[image:meetro.jpg::center:0]]

Als het aan Meetro ligt kan ik me behoorlijk eenzaam gaan voelen, er is namelijk niemand in de buurt. Binnen 30 mijl vind ik een aantal mensen genaamd Wesley, Matthijs en Maarten (alleen mannen ja, scherp opgemerkt). Opvallend is dat bijna alle personen werken in de ICT, en dat is meteen ook het grote probleem van Meetro: het werkt pas als veel, heel veel mensen het gebruiken. Dat is niet zo makkelijk, denk maar aan Nokia Sensor waar ik eerder over schreef. Precies, daar hebben we ook nooit meer iets van gehoord. Nokia lijkt ook nooit moeite gedaan te hebben Nokia Sensor tot een succes te maken: geen reclame (gericht op jongeren) en ook geen verdere ondersteuning voor meerdere en nieuwere toestellen. Als ik eerlijk ben, hoe interessant Meetro ook is, denk ik niet dat Meetro er in zal slagen een populaire Instant Messenger te worden. Zeker in Nederland is dat onmogelijk gezien het succes van MSN Messenger, vooral bij jongeren tussen 12 tot 20 jaar (waar ik ook tot behoor).

[[image:meetro2.jpg::center:0]]

De ultieme Messenger
De kans dat Meetro het gaat redden is dus klein. Als we reëel zijn is de kans dat MSN Messenger verstoten wordt van haar troon door welke Instant Messenger dan ook, sowieso klein. De meeste mensen lijken tevreden met het programmaatje. Ik namelijk ook. Het fijne van Messenger vind ik dat het zo compleet is, en dat is voor veel mensen ook weer het grote nadeel. Die mensen geven dan ook de voorkeur aan Google Talk. Wat moet een goede Instant Messenger kunnen? Contact houden met vrienden, familie en andere kennissen, informatie delen, bestanden delen, kortom: communicatie via internet een stuk eenvoudiger maken en de mensen bij elkaar brengen (voor zover dat mogelijk is). Google Talk en Meetro hebben dit beide niet, daarom verwacht ik absoluut niet dat dit programma een succes zal worden. Het zou een idee zijn het element dat Meetro uniek maakt, namelijk contact leggen met mensen in je omgeving, toe te passen in Messenger zelf. Alhoewel daar misschien weer een ander probleem bij komt kijken: Messenger wordt véél gebruikt én misbruikt…

Op de site van Meetro vind je in ieder geval een “Tell Sell”-achtig filmpje van mensen die het helemaal geweldig vinden. Daarnaast bieden ze wat print materiaal aan. Mochten mensen interesse hebben om Meetro te proberen en erachter komen dat ze net zo verlaten zijn in hun omgeving als ik, mijn account is ‘simon@seems.nl’.