Buzz Award 2005 naar iPod

0

[[image:buzzaward.jpg::right:1]]In The Mansion in Amsterdam had vanavond de uitreiking van de Buzz Awards 2005 plaats. De iPod werd gekozen tot het meest ‘buzzable’ product van 2005: het product waarover in het afgelopen jaar de meeste Nederlandse consumenten met elkaar gesproken hebben. We hebben het over mond-tot-mond, van oudsher een van de meest krachtige marketinginstrumenten die er bestaan.

[[image:sodderland_copy1.jpg::right:1]]De Buzz Awards is een initiatief van het bureau Buzzer van Willem Sodderland (ook columnist hier op Frankwatching) en Robert Cornelissen. “Mond-tot-mond is de grootste beïnvloeder van koopgedrag, zo weten we als zelf als consument maar al te goed. Maar zetten we onze pet op als marketeer, dan worden we ineens huiverig om het in te zetten. Er is een duidelijk gebrek aan kennis over en angst voor ‘Word of Mouth’ marketing,” aldus Willem Sodderland in zijn verhaal bij de uitreiking. In de afgelopen maanden werden er meer dan 800 producten genomineerd voor de Buzz Awards. Uiteindelijk werd deze lijst van opmerkelijke producten en diensten teruggebracht tot een Top 20 van officiële nominaties.

[[image:top20.jpg::center:0]]

Voor de selectie werd een tweetal criteria gehanteerd: de gerealiseerde buzz en de potentie voor buzz. De potentie voor buzz is daarbij een verzamelbegrip voor drie zaken: een opmerkelijk verhaal in het product, een drang en passie om dit verhaal te vertellen en het gemak waarmee het verhaal verspreid kan worden. In de Top 20 van de einduitslag komen elf buitenlandse en negen Nederlandse producten voor. Negen daarvan zijn uit 2005, vier uit 2004 een de andere zeven zijn van de jaren daarvoor. De officiële uitslag van deze eerste editie van de Buzz Awards 2005 luidt als volgt:

[[image:uitslag.jpg::center:1]]

Een close finish dus, waarbij de Top 5, achtereenvolgens iPod (12,7 %), TomTom (10,8 %), Google (10,0 %), Mijn Postbankpas (9,6%) en Da Vincy Code (8,9 %) samen meer dan 50% van de stemmen kreeg. Opmerkelijk ook de verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke stemmers. De Top 5 van vrouwen was echt een close finish, terwijl bij de mannen iPod en, iets mindere mate TomTom, met kop en schouders boven de rest uitstaken. Ook interessant om te zien is de significant hogere score van Google, Mijn Postbankpas en Da Vincy Code bij de vrouwen. Eveneens interessant is dat de vrouwen twee maal zoveel gestemd hebben op oude media als de mannen. Kijken we per leeftijdsgroep, dan zien we dat iPod het hoogste scoort in de jongere leeftijdsgroepen (t/m 21 jaar en 22 – 34 jaar), TomTom de winnaar is in de middengroep (35 – 50 jaar) en Google het meest favoriet bij de ouderen (ouder dan 50 jaar).

[[image:winnaars.jpg::center:1]]

Er kon ook gestemd worden op productcategorieën. In dit onderdeel bleek Sudokus de categorie waarover onder consumenten het meest gesproken werd. De torenhoge favoriet bij vrouwen, bij mannen bleken VoIP en digitale fotografie het meest populair. Digitale fotografie was overigens een goede tweede en scoorde in de leeftijdsgroepen 22-34 jaar en boven de 50 jaar zelfs als hoogste.

[[image:categorieen.jpg::center:1]]

Al met al een prima initiatief van Buzzer, het bureau dat haar netwerk van Buzzers in staat stelt om als eerste gebruiker kennis te maken met nieuwe producten. Op Eventblogs.nl vind je een sfeerimpressie van de avond van de hand van Frank Meeuwsen. Meer over de Buzz Awards is te vinden op de speciale Buzz Awards site. De foto’s bij dit artikel zijn van de hand van fotograaf Frank van Driel. Wil je meer weten over Word of Mouth marketing, lees dan de eerdere column van Willem Sodderland op Frankwatching.

[[tt:word of mouth]], [[tt:buzz]], [[tt:viral]]