Verdieping

Foodlogs via meme succesvol met elkaar verbonden

0

[[image:cook.jpg::right:1]]Toen ik zelf enkele maanden geleden actief in het bloggerswereldje stapte, had ik al snel het gevoel overladen te worden door de vele bijna onbegrensde mogelijkheden. Maar ook begon de samenhang en ‘bloggerslogica’ zich geleidelijk aan voor mij te ontvouwen. Vanaf het eerste moment werd ik geboeid door niet alleen interessante maar ook prachtige blogs. Nu gaat mijn interesse vooral uit naar de ‘Foodloggers’en bij sommige kennismakingen met hen, liep het water mij werkelijk door de mond.

Ik was onder de indruk. Er bekroop mij echter ook een nieuwsgierigheid die mij maar niet losliet. ‘Wat motiveert die mensen toch om regelmatig op gepassioneerde wijze hun verhaal over heerlijk eten & drinken met de wereld te delen?’ Deze bloggers zijn, viel mij al snel op, niet alleen succesvol door hun passie en liefde voor wat ze doen; hun succes danken zij ook aan de manier waarop zij zichzelf met elkaar hebben weten te verbinden en hun gemeenschappelijke interesse weten te delen.

[[image:deliciousdays.jpg::center:0]]

Door toeval kwam ik op Delicious:Days (meer dan 1.000.000 pageviews per maand) uit München terecht. Een blog dat zich wat mij betreft overigens zeker kan meten met ’s werelds beste; geweldige recepten, smaakvol in beeld gebracht en, niet onbelangrijk natuurlijk, professioneel opgezet. Hier viel mijn oog op een voor mij totaal nieuwe term; een ‘Meme’. De betere culinaire hoogstandjes hebben zich met elkaar verbonden door middel van een ‘webring’ of wat men dus noemt een ‘Meme’. [[image:memecook.jpg::right:0]]“Een meme is een begrip uit de memetica en betekent een idee dat zich onder informatiedragers verspreidt, en wordt ook wel omschreven als een besmettelijk informatiepatroon. In meer specifieke termen: een meme is een zichzelf vermeerderende eenheid van de culturele evolutie.” (Bron: Wikipedia).

Prachtig! Door deze webring te volgen viel ik van de ene in de andere verbazing. Het viel mij op dat elke blogger actief binnen deze webring, van een uitzonderlijke schoonheid was en dat men heel goed in staat bleek een grote schare (internationaal) lezerspubliek aan hen te binden. Simpel en doeltreffend tegelijk!

[[image:wortel.jpg::right:1]]Met het thema “Kook jij ook! & Proef jij ook!” heb ik nu ook Nederlandse culinaire bloggers, kook- en wijngekken, met elkaar verbonden. Het idee voor Dining & Wining was in ieder geval geboren! Zoals ik eerder aangaf was ik erg nieuwsgierig wat die gepassioneerde foodbloggers motiveert en inspireert. Dus waarom interview ik hen niet. Op basis van een zorgvuldig samengestelde vragenlijst wordt hen een spiegel voorgehouden en schrijven zij op een onderhoudende wijze, in hun eigen woorden, over wat hen inspireert. Wie wil nu niet weten wie er achter dat blog schuil gaat!. ‘Een Meme wordt werkelijkheid als deze culi-loggers, na beantwoording van de vragen, de vragenlijst doorsturen naar andere culi-loggers, en zij ook weer naar anderen, etc. Het stokje wordt doorgegeven en zo verbind je alle webloggers met het thema eten & drinken.

Zo gezegd, zo gedaan; direct een aantal vaste lezers benadert. Niet alleen leuke en inspirerende feedback gekregen; het werkt ook nog eens aanstekelijk. Het ‘virus’ breidt zich uit en niet alleen in Nederland, ook onze zuiderburen pikken het op. Ondanks dat dit initiatief net in gang is gezet, zijn er veel positieve reacties. Erg leuk natuurlijk om te horen dat men alweer uitkijkt naar de volgende editie. Inmiddels hoef ik het thema niet meer te promoten, dat gaat al vanzelf.

In de ruim 10 jaar dat ik inmiddels actief ben met internet, heb ik veel projecten zien mislukken. In het begin vooral door teveel technische onhandigheden of het ontbreken van draagvlak binnen organisaties of de doelgroep. Eind jaren negentig, toen de hype op zijn top was beland, werd ons veel beloofd maar het werd gewoon niet waargemaakt. Het ontbreken van zinvolle en bruikbare content zie ik als een van de belangrijkste redenen hiervan. Vandaag de dag zijn niet alleen de technologische mogelijkheden een stuk verbeterd, eindelijk voorzien de grotere software- en ICT-bedrijven ons ook van een veel betere gebruikersvriendelijkheid. Bloggers voorzien het internet nu van zeer up to date informatie en weten het daarnaast ook op een boeiende wijze te presenteren. Eigenlijk zijn de rollen nu een beetje omgedraaid, de consument pakt razendsnel het fenomeen bloggen op en commerciële instellingen hebben moeite om deze nieuwe trend te volgen. Binnenkort het vervolg hierop, ik wil dan ingaan op hoe enkele bedrijven hun eerste stappen hebben gezet en slim in weten te spelen op de snel groeiende blogcommunity.

Voor de geïnteresseerden hier nog twee erg mooie foodlogs Delicious:Days en Chocolate & Zucchini (elk met meer dan 1.000.000 pageviews per maand).

Een gastcolumn van Aldo Wink. Aldo is startend ondernemer en schrijft ook dagelijks op zijn foodlog Dining & Wining.