E-cards zijn weer helemaal terug

0

[[image:ecards4.jpg::right:1]]De e-cards services op internet – een paradepaardje van de dot-com boom en ook een van de eerste slachtoffers ervan – laat opniew van zich horen volgens een artikel in The New York Times. Breedband geeft nieuwe impulsen en leidt ertoe dat de bedrijven die zich hiermee bezig houden zwaarder geanimeerde kaarten ontwerpen en aanbieden. Ondanks dat er hogere kosten gemaakt moeten worden om de kaarten te ontwerpen en aan te bieden, maken de achterliggende bedrijven winst. De zich goed ontwikkelende online advertentiemarkt alsmede een groeiende bereidheid van consumenten om voor de betere kwaliteitskaarten te betalen zijn de peilers van het nieuwe succes.

[[image:ecard2.jpg::right:1]]Aanbieder Hallmark.com (uiteraard ook bekend van de gewone kaarten) biedt al zijn e-cards gratis aan, in ruil voor het kort vertonen van eigen in-house advertenties aan zowel verzenders als ontvangers. Men zegt genoeg business te draaien om ze gratis weg te kunnen geven, maar laat niets los over de cijfers. "But if you get customers to interact with you both online and in the stores, they’re better customers. We’re seeing that," aldus Natalie Hartman, marketing manager bij Hallmark. Er ontstond zelfs een nieuwe business, via Hoops & Yo Yo, een sprekende kat en konijn waarvan de populariteit snel toenam, ging men ertoe over om ook t-shirts, poppen en een kerst-cd (van die dieren) te verkopen.

Concurrent AmericanGreetings.com werkt met een registratiemodel en heeft inmiddels 2,5 miljoen abonnees die $ 14 per jaar betalen en daarmee een onbeperkt aantal kaartjes mogen versturen. Ook hier weer groei, nadat het aantal abonnees twee jaar lang rond 2,1 bleef hangen. Valentijn is in deze markt hot, vergelijkbaar met wat de kersttijd voor gewone postkaartjes is. AmericanGreetings.com verwacht dit jaar 15% meer Valentijdskaartjes te versturen dan vorig jaar. Volgens Sally Babcock, senior vice president van de online divisie van American Greetings, zal het bedrijf dit jaar drie miljoen e-cards bezorgen op Valentijnsdag.

[[image:ecards5.jpg::center:1]]

De groei hangt volgens Babcock direct samen met de verbetering van de kwaliteit van de kaarten. "Je kunt de kaarten beter dan ooit aanpassen. En er zijn meer animaties, er is betere muziek en er zijn betere titels." Van de 8.000 e-cards die bij AmericanGreetings.com op de site te vinden zijn is inmiddels 80% met animaties, vorig jaar was dat nog maar 50%. De verwachting is dat medio dit jaar er 90% van de kaarten met animatie zal zijn. Men verdient – behalve met de betaalde registrateis – overigens ook nog geld met de advertenties op de site en op de e-cards. Een deel van deze kaarten wordt als een soort sampling model. "Wij weten dat sommige van die mensen niet zullen intekenen, maar we willen dat ze toch bij ons blijven.

Het bedrijf zegt hoeveel niet reclameopbrengst het heeft, maar Babcock wil wel kwijt dat de opbrengsten het afgelopen jaar met 25 % zijn gestegen. Dat zegt natuurlijk nog niets over de winst, maar volgens diezelfde Babcock zijn de winsten “incredibly strong" en groeiend. Dat is een prettige bijeenkomst voor American Greetings, omdat hun markt van postkaartjes in elkaar lijkt te storten omdat klanten uitwijken naar goedkopere kaartjes van bijvoorbeeld Wal-Mart en andere supermarkten.

[[image:ecard3.jpg::center:0]]

Volgens Kathleen M. Reed, een analiste van Stanford Financial Group, een investeringsfirma, is AmericanGreetings.com "één van de twee belangrijke de groeipijlers van het bedrijf, naast het verlenen van vergunningen." Reed wees er ook op dat één van de de handtekeningskaarten van het bedrijf vorig jaar, een Thanksgving kalkoen die "I will survive" zingt, naar meer dan 30 miljoen mensen werd verzonden. "En zelfs al heb je die kaart zonder kosten ontvangen, dan brengt een klik op de kaart je naar site van AmericanGreetings.com," zo zegt zei. “Het is een geweldig concept." De komst van betaalde abonnementen voor e-cards kan, volgens Reed, goed voor de markt zijn omdat ze nu meer aandacht dan krijgen toen zij nog gratis waren. “Als je drie kaarten per dag krijgt is het niet meer leuk, nu het weer exlusiever wordt krijg je er veel minder en is het weer een eche verrassing!".

Maar de grootste verrassing in de online greeting card market is JacquieLawson.com, een bedrijf van vijf personen uit de UK dat volgens gegevens van Nielsen/NetRatings afgelopen december maar liefst 22,7 miljoen bezoekers had, meer dan twee keer zoveel dan haar naaste concurrent.
[[image:ecard1.jpg::center:1]]

Het succesverhaal van JacquieLawson.com begint in 2000 als mevrouw Lawson, ontwerper, een dig itale kerstkaart ontwerpt en aan een handvol vrienden toestuurt. Als ze terugkomt van haar kerstvakantie puilt haar e-mailbox uit: maar liefst 1.600 e-mailberichten van mensen die haar kaart bekeken hebben, Een nieuw bedrijf is geboren. Vandaag de dag heeft JacquieLawson.com 527.000 geregistreerde bezoekers die elk $ 8 per jaar betalen om te mogen kiezen uit de 60 kaarten die Lawson en een collega ontworpen hebben. Andrew Dukes, de commercieël manager van het bedrijf, verklaard het succes van het JacquieLawson.com voor een deel uit het feit dat men mooiere en meer verfijnde animaties dan anderen op de markt aanbiedt. "Twee of drie jaar geleden, zei Jacquie zij de kwaliteit van e-kaarten wilde opkrikken," aldus Dukes zei. "Ik zei toen: ‘Hoe realistisch is dat?’ Maar terugkijkend, is de kwaliteit inderdaad verbeterd. Ze zegt dat het door haar komt en ze heeft waarschijnlijk gelijk".

Via wat Google zoekresultaten is mooi te volgen hoe de markt zich tussen 2003 (Nielsen/NetRatings 20 juli 2003) en 2005 (Nielsen/NetRatings 13 februari 2005 ontwikkeld heeft en hoe partijen als American Greetings.com, Hallmark.com, JacquieLawson.com in deze markt staan.

Bron: The Resurgence of E-Cards, The New York Times, 30 januari 2006 

[[tt:e-cards]]