How to

Web 2.0 en de kracht van tags

0

[[image:wolkjes.jpg::right:1]]Een van de meest karakteristieke zaken die Web 2.0 heeft voorgebracht is tags en tagsclouds. Die wolkjes van woorden die je her en der ziet verschijnen. Als er dan plotseling een tagclouds is die Web 2.0 zelf in beeld brengt, dan kan ik daar behoorlijk geboeid door raken. Maar als ik dan ook nog tagclouds zie die het laatste nieuws en de grootste buzz onderwerpen voor je in beeld brengen, dan raak ik echt gefascineerd en doemen er nog allerlei andere (toekomstige) mogelijkheden op. In no time begonnen er zich ook boven mijn hoofd allerlei wolkjes te vormen.

Er gaat geen week zelfs geen dag voorbij of ik kom ergens in virtual of real life met iets in aanraking waarvan ik denk: dat is Web 2.0. Ik kan het ook niet helpen, maar we zijn op dit moment echt deelgenoot van grote maatschappelijke veranderingen waarbij internet en mobiel als een soort facilitator en katalysator werken. En ik vind het prettig als zoiets een naam heeft, dan kun je er met elkaar wat gemakkelijker over praten. En dan heb ik ook nog de typisch mannelijke eigenschap dat ik zoiets graag in een model wil vangen. Als er dan ineens zo’n model op mijn weg komt dan kan ik daar erg enthousiast over worden!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Berlijnse creative director design Markus Angermeier heeft voor het digitale communicatiebureau Aperto onderstaande Web 2.0 tags cloud ontworpen.

[[image:web2.0a.jpg::center:1]]

Nou bestaan er een heleboel modelmatige weergaven van Web 2.0. Maar het leuke van dit model is dat het als een soort mindmap is opgezet. Allerlei termen en begrippen zijn in logische groepjes gedrapeerd rondom de kreet Web 2.0. Zoals ik hier ook al eerder schreef is Web 2.0 meer dan een verzameling toepassingen. Het gaat ook om de eigenschappen van die toepassingen en de maatschappelijke veranderingen die er gaande zijn.

Het leuke van een mindmap is dat je deze kreten zonder een te zware ordening en zonder detaillering lekker in een overzicht kunt weergeven. Het leuke van tags is dat je die termen in de vorm van kleur en grootte weer een bepaald gewicht kunt meegeven en vervolgens als een soort wolk (tags cloud) in beeld kunt brengen. En het leuke van Flickr is dat je al die termen dan ook nog eens klikbaar kunt maken zodat er een klikbare tagcloud ontstaat.

Het is een monikkenwerk geworden met – schat ik – zo’n 200 services die vanuit deze extended mindcloudmap klikbaar zijn geworden. Wat mij betreft heeft Markus Angermeier een knap stukje werk afgeleverd. Al moet er natuurlijk altijd wat te verbeteren zijn. Ik denk zelf dat als we meer vanuit het gebied social commerce (weer zo’n nieuwe term) kijken, hij in een volgende versie termen en begrippen als prosumers, co-creation, user-contributed value en The Long Tail zou moeten toevoegen, ergens linksboven in de map. in de omgeving van Participation. Of staan ze er wel in en zie ik ze over het hoofd?

Door dit soort meesterwerken ontstaan geleidelijk aan steeds zinvollere toepassingen rondom tags. Zo vind ik deze klikbare afbeelding in Flickr uitstekend geschikt om in presentaties over Web 2.0 als startpunt in de vorm van een roadmap maar ook heel praktisch als startscherm voor demonstratie te gebruiken. En we kenden natuurlijk ook al de tagclouds van bijvoorbeeld Frankwatching (je krijgt hier er een indruk welke thema’s hier veel besproken worden), Flickr (je ziet worldwide de meest populaire fotothema’s), Technorati (je ziet welke onderwerpen in de blogosfeer populair zijn) en del.icou.us (en hier zie je de meest populaire social bookmarks op internet).

Tot nu toe waren tag clouds vooral cool en erg Web 2.0. Maar zoals we dat iedere keer zien, ontstaan er na een tijdje ook heel zinvolle functionele en zakelijke toepassingen voor meer alledaagse onderwerpen. Zo biedt Newzingo ons een voortdurend geactualiseerd beeld op de belangrijkste thema’s in het wereldnieuws.

[[image:newzingo.jpg::center:1]]

Newzingo volgt continu wat de nieuwste stories op Google News zijn, haalt daar de tags van op en laat deze vervolgens in de bekende wolkvorm zien. Newzingo is een soort variant op de in 2004 gelanceerde Newsmap, ze hebben elk hun eigen kracht. Zo geeft Newsmap natuurlijk mooi de echte nieuwskoppen weer. Maar Newzingo is daarentegen weer razendsnel en overzichtelijk. Met pijltjes (^, v) wordt aangegeven welke verhalen meer en minder belangrijk worden. Elk onderwerp is natuurlijk klikbaar en geeft dan meteen de belangrijkste nieuwsfeiten weer. Om een indruk te geven: op dit moment zijn Hamas, Microsoft en Quail hunters echt hot.

Je kunt je voorstellen dat je ook voor allerlei gebieden (hobbies/interesses, vakgebieden, momenten, high interest producten, lifestyle, geografisch, trends, klanten, concurrenten etc) meer gespecialiseerde tagclouds kunt maken. En naarmate het aantal mensen of toepassingen dat tagt groeit, neemt ook het aantal toepassingsmogelijkheden snel toe. Stel je voor dat je straks ook kunt volgen wat voor tags gebruiken de mensen die over je bedrijf of over je producten schrijven nog meer gebruiken. Een soort realtime marktonderzoek, live verbonden met de interesses van je (potentiële) klanten. Of nog extremer, dat je in je eigen social network of in een dating service kunt zien welke mensen geboeid zijn door welke onderwerpen. En helemaal out of the box: dat je dat met RFID-tags gewoon op straat, in de winkel of in de discotheek van mensen direct in de buurt kunt zien. Zeker, we zitten toch echt wel weer een tot twee jaar verder in de tijd voordat dit soort zaken concreet gaan worden. En er zijn natuurlijk nog allerlei privacy-issues die nog geregeld moeten worden. Maar ik voorzie hier echt grote mogelijkheden en ik voorspel dat internet ook op dit front als eerste laat zien wat er straks ook thuis, op kantoor en op straat zal gaan gebeuren.

Newzingo neemt alvast een voorschot op wat er qua specialisaties allemaal mogelijk is en lanceerde ook Techzingo, een plattegrond voor het tech-nieuws. Techzingo put uit de gerenomeerde internationale nieuwsbronnen Slashdot.org, Digg.com en TheRegister.co.uk. Maar men lanceerde ook Buzzingo, een dagelijkse portie buzz. Die laatste service heeft jammer genoeg een andere user interface. Maar ook weer mogelijkheden om in te zoomen op Pictures, Hot Actors, Moving Up, Hot Movies, Hot TV, Hot Music, Hot Buzz, Hot Games en Hot Sports.

Wie weet er nog meer mooie en vooral zinvolle en rendabele (toekomstige) toepassingen voor tags te bedenken?

Meer achtergronden:

Update 19 februari: The Long Tail staat er dus wel in (in witte letter aan rechterzijde)