Innovatie

Tooltip: Top10 applicaties voor memory stick

0

[[image:portable.jpg::right:1]]Je kent dat wel. Thuis browse je in Firefox, bel je via Skype en lees je je nieuws via de Nieuwsklikker. Je bent gewend aan en verwend met alle voordelen die deze nieuwe generatie tools je kan bieden. Maar op kantoor of op die pc bij je ouders, dat is een heel ander verhaal. Goed nieuws voor iedereen die met dit probleem worstelt: je kunt tegenwoordig ook vanaf je memory stick, een iPod of een andere losse harde schijf een heleboel handige tools gewoon voor je laten werken.

Het leven kan zo simpel zijn, sinds het beschikbaar komen van de memory stick kun je via de USB-ingang van je computer een heleboel mooie applicaties met je meenemen. Ga er even een kwartiertje voor zitten en je hebt in een handomdraai altijd en overal een aantal tools tot je beschikking die je nooit meer kwijt wil!

Hier een overzicht van wat er zoal vanaf een memory stick te gebruiken is:

  • [[image:pstart.jpg::right:0]]PStart: Een klein menuprogramma waarmee je gemakkelijk alle andere programma’s vanaf je memory stick kunt opstarten. Het icoontje nestelt zich rechtsonder in je system tray, dat is de plek waar ook je klokje staat. Tip: als je een programma aan de items in PStart wil toevoegen, klik dan me je rechtermuisknop in het Items-veld.
  • Portable Firefox: Over de voordelen van Firefox, de grote concurrent van Internet Explorer, hoef ik niet veel meer te schrijven. Portable Firefox is een speciale versie voor werken vanaf een memory stick. Meer over de voordelen van Firefox vind je in de artikelen Top 10 Firefox, Top 101 Firefox, ToolTip: Firefox dashboard en Top 10 Schrijven met Firefox.
  • TiddlyWiki: Een klein notitieboekje in Wiki-formaat dat je via je memory stick voortaan altijd bij je hebt. Door te kiezen voor opslaan als je met je rechtermuisknop klikt op deze link (en dan wegschrijven naar je memory stick natuurlijk) heb je de TiddlyWiki al staan.
  • Skype: De razendpopulaire software waarmee wereldwijd gratis kan worden gebeld viaVoIP (Voice over IP, internettelefoneren dus). Als je over een webcam beschikt, dan kun je tegenwoordig ook videobellen met Skype. En verder natuurlijk ook instant messaging (chatten), bellen naar gewone vaste telefoonlijnen en mobiel (tegen lage kosten) en mogelijkheden voor conferentie calls.
  • RSS-reader: Het gebruik van RSS-readers is sterk in opkomst, zie mijn artikel Top 10 RSS voor beginners voor een overzicht van de mogelijkheden. Tip voor beginners: de Nieuwsklikker van de Volkskrant.
  • Gaim: Een programma waarmee je kunt chatten. Gaim praat letterlijk met iedereen, het kan dus ook overweg met MSN Messenger Yahoo!, IRC en vele andere messengertools. De portable versie vind je hier. Update: Trillian is wellicht een (nog) beter alternatief (zie reactie van Roderik hier beneden!).
  • Thunderbird: Het e-mailprogramma uit de Firefox familie. Gratis en met RSS-mogelijkkheden. Hier vind je de portable versie.
  • Winamp: Een van de oudste en meest gebruikte MP3-spelers. Met veel mogelijkheden voor eigen skins en plugins, het werkt ook allemaal in de portable variant.
  • MOVEit: Een FTP-programma waarmee je bestanden naar servers kunt uploaden en downloaden. Vooral handig voor mensen met een eigen website of weblog.
  • µTorrent: Dat spreek je uit als micro-torrent. Een P2P-programma (enigszins vergelijkbaar met KaZaa) waarmee je onder meer muziek- en videobestanden kunt downloaden.

De absolute top of the bill: Portable Apps Suite biedt in een keer een hele verzameling portable applications, met onder meer een browser, een e-mail-programma, een web-editor, office-toepassingen, een agenda, instant messaging en een ftp-programma.

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer, kijk dan hier:

Graag ook jullie ervaringen met deze of andere tools!