Inzet op Vodcasting bij Gespod.nl

0

[[image:gespodbox.jpg::right:1]]Het Nederlandse podcast portal Gespod heeft haar website optimaal gemaakt voor video podcasting, ook vodcasting genoemd. On-demand Video en TV gaat volgens Gespod een belangrijke plek innemen in medialand. Op Gespod zijn momenteel 350 video podcasts beschikbaar.

Op de site kan op verschillende manieren gezocht worden naar een video podcast: via categorieën of er kan via de top 40 gekozen worden. Een aantal voorbeelden: De Wedstrijden, Editie NL, Barend en van Dorp, Volkskrant Video en Nu.nl. Talpa heeft al aangekondigd om in de toekomst zo veel mogelijk programma’s aan te bieden via vodcast. Ook de publieke omroep is hiermee bezig. 

[[image:gespod400.jpg::center:1]]

Bijzonder is eigenlijk dat iedereen nu een eigen TV kanaal kan beginnen. Via Gespod kan men gratis een programma aanbieden. Zo ontstaan er kansen voor iedereen en hele leuke en verrassende TV. In Amerika zijn er al verschillende video podcasts van amateurs die veel geld opleveren, zoals Rocketboom en Tiki Bar

Gespod voorspelt een grote verandering in TV-consumptie. Er zal steeds meer worden aangeboden voor gerichtere doelgroepen, daarom wil men inzicht krijgen in de komende stroom van aanbod, onder andere door populariteitsmetingen. 

Het bekijken van video podcasts verloopt heel gemakkelijk. Alle video podcasts zijn online af te spelen, zodat iedere bezoeker kan zien of zij zich willen abonneren op de video podcast. Sommige vodcasts moeten wel eerst helemaal gedownload worden. Het wachten is op de eigenaren van die vodcasts om het formaat te veranderen in een soort streaming formaat waardoor de toegankelijkheid aanzienlijk toeneemt.