Verdieping

Social networking werkt

0

[[image:winning.jpg::right:1]]In de Financial Times kwam ik een artikel tegen over het groeiende belang van social networking binnen bedrijven. Er wordt gesproken over een volgende golf in kantoorproductiviteit, die door wikis, blogs en andere sociale software tools wordt aangejaagd. Pionierende bedrijven als Google, McDonalds en DrKW laten zien dat social networking binnen bedrijven echt werkt en ook richting klant en markt nieuwe impulsen kan geven.

Google wordt genoemd als één van de bekendste bedrijven waar dit al heel zichtbaar is. Elke werknemer van Google kan een blog starten en aan interne wikis van het bedrijf bijdragen. De social software tools spelen er een essentiële rol bij het interne creatieve proces en helpen Google om zicht te houden op het snel groeiende aantal ideeën, projecten en werknemers houden.

Maar ook een heel ander soort onderneming als de Dresdner Kleinwort Wasserstein, een investeringsbank, gelooft in de nieuwe wereld van wikis en blogs. “Wij zagen al vroeg in dat deze tools ons zouden kunnen helpen om effectiever samen te werken dan tot eerder ooit mogelijk was,” aldus J.P. Rangaswami, de CIO van DrKW.

Meer dan 450 werknemers van DrKW hebben interne blogs en de bank heeft een interne wiki met meer dan 2.000 pagina’s die door een kwart van de werknemers wordt gebruikt. Na slechts zes maanden bleek het bezoek van de wiki dat van het volledige intranet van DrKW te overtreffen. Volgens Rangaswami is een van de populairste toepassingen voor de wiki het creëren van vergaderagenda’s. “Het gebruik van wikis is veel meer participatief en niet bedreigend, omdat mensen kunnen zien wat andere mensen hebben voorgesteld,” zo zegt hij.

De wiki wordt ook gebruikt voor videoclips ter vervanging van traditionele handboeken en in de opleiding van nieuwe werknemers. DrKW gebruikt verder RSS om werknemers te informeren over veranderingen in de inhoud van wikis of blogs. RSS wordt tot nu toe vooral gebruikt op internet. Het gebruik van RSS binnen ondernemingen is nog relatief beperkt, maar het biedt vele mogelijkheden, aldus Ron Rasmussen, chief technology officer bij KnowNow, een verkoper die zich in de V.S. gespecialiseerd heeft op RSS binnen bedrijven.

[[image:sn1.jpg::right:1]]”Stel je voor dat je gegevens van een CRM-toepassing zou kunnen combineren met nieuwskoppen uit een krant als FT.com en berichten over bedrijven op blogs,” zo zegt hij in het artikel. Dit is wat de verkopers van ERP-paketten als SAP, Oracle en Siebel al lang claimen maar wat in veel gevallen toch niet helemaal van de grond is gekomen: één enkel dashboard waar data uit business applicaties naast inhoud uit vele (externe) bronnen wordt gepresenteerd.

Maar de ERP-portalen zijn een ‘zwaargewicht’ technologie, zo stelt Rasmussen, en het bleek moeilijk om zulke informatiestromen te integreren. “RSS maakt het veel gemakkelijker om informatie samen te voegen,” zo zegt hij. KnowHow’s voegt met haar dienst inhoud van blogs, newsfeeds en toepassingen zoals Oracle en Peoplesoft bijeen. De inhoud wordt gefilterd en op maat gemaakt voor elke gebruiker en als RSS-alerts aan een Google browser toolbar, een specifieke RSS-reader of een instant messaging toepassing toegevoegd.

Rasmussen zegt dat één van de Amerikaanse financiële instellingen plannen heeft om KnowHow te gaan gebruiken voor brand awareness en toepassingen op het vlak van concurrentintelligentie. Hij legt uit: “Zij willen controleren wat blogosphere over hen en hun concurrenten schrijft.” Uiteraard kun bedrijven met tools als Bloglines en Techorati dit monitoren ook zelf organiseren.

[[image:winning2.jpg::right:1]]Het is nog steeds meer uitzondering dan regel dat ondernemingen hun werknemers aanmoedigen om blogs voor intern gebruik te creëren. Robin Hopper, directeur van iUpload, een Canadees bedrijf dat zich in hosting van corporate blogs heeft gespecialiseerd, zegt dat het beeld verandert. De ondernemingen die hun werknemers blogs hebben gegeven ontdekken vaak een nieuwe en verrassend rijke bron van informatie die zij op verschillende manieren kunnen ontginnen. Bijvoorbeeld om de eigen ondernemingssites en -blogs op internet te voorzien van nieuws en informatie.

Ongeveer 90 % van het nieuws op de publieke website van Cannondale, een Amerikaanse fietsfabrikant, is gehaald uit interne blogs van werknemers van  Cannondale. “Zij hebben ontdekt dat ze met blogs erg waardevolle informatie kunnen opvangen,” zeggt Hopper. McDonalds, de fast-food keten, is een andere klant van iUpload. Toch vinden veel bedrijven blogging maar verdacht, omdat ze bang zijn dat werknemers onbelangrijke berichten zullen posten over “wat mijn kat voor ontbijt heeft gehad,” aldus Hopper.

Rangaswami erkent het probleem maar zegt dat DrKW niet heeft geleden aan ‘bloggerbanaliteit’: “Of blogging een goed gebruik van bedrijfstijd is? Mensen hebben deze gesprekken hoe dan ook – in de lift of bij de koffieautomaat, bijvoorbeeld. Als het onderwerp saai is, verliezen de mensen hun interesse. Het controleert en reguleert zichzelf.”

Oorsponkelijke bron: Social networking becomes work, Financial Times, 11 april 2006

Tags: [[tt:intranet]], [[tt:social software]], [[tt:wiki]], [[tt:rss]], [[tt:blogs]]