Blognomics: de spiegel van Apple’s iPod

0

[[image:blognomics-000.jpg::right:1]]In de serie verslagen over Blognomics vandaag aandacht voor de presentatie van Bram Elderman van Apple. Zijn verhaal 'De kracht van het weglaten' (vrij naar 'De kunst van het weglaten') gaat in op de vraag: hoe maak je nieuwe media succesvol?

Elderman begint met een mooie uitspraak over Apple zelf: "We maken gereedschappen aan de gebruikerskant en aan de gereedschapskant. We zijn zelf niet met creëren bezig."

[[image:apple-kracht.jpg::center:1]]

Vervolgens gaat hij in op het succes van de iPod. De eerste iPod kwam pas in 2001 uit,  inmiddels zit in 60% van de auto’s in de VS een iPod aansluiting.

[[image:ipodmirror.jpg::right:1]]Enorme cijfers 5 jaar na de introductie, zoals we allemaal weten is de iPod inmiddels een soort icoon geworden. Podcasting heet podcasting omdat het een samenvoeging is van 'broadcasting met een iPod'. En nog zo'n cult: mensen maken foto’s van onderwerpen in de reflectie op hun iPod.  

Dat brengt hem bij de vraag wat nou de definitie van een goed product is? Waarom is iets nou innovatief, wanneer is iets succesvol? Hij pakt daarvoor een tweede voorbeeld met een vergelijkbaar effect bij de kop: de combinatie Philips & DE met de  Senseo. "In 5 jaar tijd verkopen Philips & DE aan 80% van de Nederlanders een ding wat ze al hebben. [[image:senseo-ipod.jpg::right:1]]Bij AH zijn inmiddels ook allerlei producten eromheen te koop." Volgens Elderman is het succes van de Senseo dat mensen gewoon een lekker kopje koffie willen, maar dan wel een compleet product, het hele ding.

Elke computer heeft een modem en kan een fax versturen. En je kunt direct vanuit een programma als Word faxen. Waarom print je dan toch nog dingen, zo vraagt Elderman zich hardop af. "Mensen snappen het anders niet, het is de gebruikersbeleving die het product compleet maakt." 

Dat is ook het succes van de iPod: het is succesvol omdat iedereen het als iets compleets ervaart. De iPod is net als het Senseo apparaat van Philips. Samen met de pads van AH is de gebruikerservaring compleet. Zo was destijds alleen MP3 niet genoeg. We hebben bij de Ipod daarom ook de software meegeleverd en bieden ook content aan, muziek, tv-shows.

Vervolgens maakt hij de vergelijking met podcasting, daar gebeurt eigenlijk hetzelfde: je kunt er ook iets maken en je kunt je er op abonneren! Dat brengt hem aan het einde van zijn verhaal bij een ander cruciaal iets. Want wat is er nou zo multi aan deze media? Aan music, photos, movies en blogs? Volgens Elderman is nieuw dat je de media kunt omkeren: de essentie is het abonnement, je krijgt alles waarop je je abonneert automatisch "thuisgestuurd".

[[image:apple-rss.jpg::center:1]]

De grote driver achter dat verhaal: RSS. RSS is de saver, dit doet iets met wat jullie maken. Het vinden en je erop abonneren. Zijn les voor de aanwezigen: "Probeer je gebruiker om te switchen, van zappen naar abonneren. Dit is de sleutel!".

Bram Elderman liet ons met dit verhaal niet alleen in de spiegel van Apple's iPod kijken. Op een bevlogen manier wist hij de aanwezigen te boeien met dit prachtige verhaal over de succesfactoren achter sterke merken en media. Ik heb ervan genoten.

Tags: [[tt:Blognomics]]