How to

Reportage: BI-event

0

[[image:bi-event.jpg::right:1]]In Congrescentrum Figi in Zeist vond gistermiddag het Microsoft Business Intelligence evenement (BI event) plaats. Niet direct my kind of  stuff, maar ik moet zeggen dat ik absoluut geen spijt heb gekregen dat ik op de uitnodiging ben ingegaan. Een interessante meeting die me duidelijk maakte dat ook op dit vlak de ontwikkelingen nu in een stroomversnelling komen. Stel je voor: in 10 dagen een werkende BI-oplossing. Of alle werknemers van een bedrijf via Office aangesloten op BI. Wie had dat tot voor kort voor mogelijk gehouden?

Business Intelligence is een verzamelnaam voor de  informatie die het nemen van beslissingen in een organisatie ondersteunt. De BI-markt is volop in beweging, er zijn daarbij drie scenario’s te onderscheiden:

  • Pure play BI: dit zijn gespecialiseerde BI-oplossingen. Nadeel: duur en je moet elke keer opnieuw beginnen. 
  • BI en de zakelijke applicatie:  Hier zijn de verschillende ERP-systemen uit voorgekomen. Nadeel: alleen mensen die toegang hebben tot ERP-systeem hebben toegang tot de applicatie (het kost dus erg veel aan licenties).
  • BI-platform Een heel andere benadering waarbij sterk vanuit een drielagen model wordt geredeneerd: data, analyse en gebruiker. 

Het laatste scenario lijkt nu om verschillende redenen de overhand te krijgen. Kosten, time-to-market en gebruiksvriendelijkheid lijken bij dit scenario duidelijk onderscheidend van wat we voorheen gewend waren.

[[image:spaghetti.jpg::center:1]]

Bekend beeld op veel plekken: de spaghetti die BI heet

Als je kijkt naar de huidige situatie rondom BI-tools in bedrijven, dan heeft slechts 5 tot 8% van alle werknemers toegang tot deze waardevolle en relevante informatie. In Microsoft’s visie op BI staat centraal dat men alle werknemers toegang tot (delen van) de dataverzameling wil geven. Eigenlijk voortbordurend op de filosofie achter productiviteitstools als Office. Drivers achter deze ontwikkeling zijn enerzijds de compliance (helderheid, het kunnen verantwoorden waarom je uitbesteed aan partij x of y) en anderzijds de snelheid waarmee markten en zakelijke beslissingen evolueren (incl. de noodzaak om beslissingen lager in de organisatie en om in te spelen op veranderingen in de markt).

Microsoft heeft in dit verband twee belangrijke assets: SQL server en Office (Excel) waar men meer mee wil gaan doen. Men is om die reden aan de ene kant BI in gaan bouwen in SQL server en aan de andere kant aan de slag met de intregratie met Office, Sharepoint e.d. Uitgangspunt is dat iedereen die behoefte heeft aan relevante informatie (’anytime anywhere access’) dat via de Office kant ook moet krijgen. Voor de heavy user zijn er specifieke oplossingen en functionaliteiten. Essentieel daarbij is dat je eerst de onderkant bouwt (Corporate Data Warehouse, met SQL server) en daar bovenop de toepassingen voor doelgroepen (al dan niet via Office toegankelijk gemaakt).

[[image:ms1.jpg::center:1]]

 Roel Decneut (Microsoft Dynamics): "BI voor elke werknemer"

De ambitie is om die 5% tot 8% naar 50% tot 70% op te voeren. Zou BI dan toch meer ‘common sense' worden, ik heb het gevoel dat Microsoft hier inderdaad de spijker op z'n kop slaat. Mede ook gesterkt door ervaringen in een bedrijfsomgeving, ik heb gezien hoe weerbarstig de werkelijkheid soms is en hoeveel moeite en vooral ook geld het soms kost – als het al lukt – om de goeie informatie op het goeie moment op de goeie plaats te krijgen. Het sluit natuurlijk ook heel goed aan bij de behoefte van bedrijven om sneller en flexibeler te reageren op de buitenwereld. In de CIO wishlist van Gartner van enkele maanden geleden staat BI inmiddels met stip op 1 genoteerd: oftewel als het grootste probleem van bedrijven. Het is onzin dat BI zulke hoge bedragen kost, terwijl het alleen maar gaat om toegang geven tot de data die bedrijven ook al gewoon in huis hebben.

In een drietal klantcases werd  vervolgens geïllustreerd hoe in heel verschillende omgevingen in heel verschillende situaties BI-trajecten op dit moment gelopen worden. Capgemini presenteerde de case ‘Een Diagnose Behandel Combinatie voor de geestelijke gezondheidszorg’, een project dat wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid. Welzijn en Sport. Daar moest van de grond af aan in een uiterst complexe omgeving van politiek, belangenorganisaties en patiënten (privacy-aspecten! een BI-omgeving uit de klei getrokken worden.

[[image:publiek_copy1.jpg::center:1]]

Dagvoorzitter Marcel Bullinga: volop in interactie met deelnemers en publiek

Het team van Philips CE en InfoSupport laten zien hoe in een organisatie als Philips BI benaderd wordt. Complex bij dit soort bedrijven is het internationale karakter, de lokale wet- en regelgeving en de omvang van de database. Dat betekent dat bijvoorbeeld definities van gegevensverzameling, de termen en begrippen die men met elkaar gebruikt helemaal in kaart moeten worden gebracht. Maar als eenmaal duidelijk is wat – om maar eens een voorbeeld te noemen – onder een verkooporder wordt verstaan, dan lukt het vervolgens ook om binnen een dag worldwide de verkoopcijfers boven tafel te krijgen.

[[image:macaw2_copy1.jpg::center:1]]

Jack Klaassen (directeur Business Solutions bij Macaw): "In 10 dagen up & running"

Erg indrukwekkend was het verhaal van Pharos Reizen en Macaw die vertelden hoe je in 10 dagen tot een werkend BI-dashboard kunt komen. Pharos, dochter van ANWB, is een touroperator die via internet verkoopt. Het is een jong bedrijf, 2006 is pas het derde operationele verkoopjaar. Men is vorig jaar met Reporting Services begonnen en heeft daar dit jaar Analysis Services aan toegevoegd. Mooi om het verhaal uit de mond van een gedreven ondernemer te horen, iemand die scherp heeft wat de kritische performance indicatoren van zijn business zijn. Maar ook indrukwekkend om te zien dat – in een een-tweetje met Macaw – de basis dan ook binnen twee weken kan staan. Klein beginnen, simpel starten en dan naar behoefte organisch groeien, dat is een aanpak die blijkbaar tegenwoordig ook bij BI werkt. En meteen een voorbeeld van een uiterst transparante aanpak: alle werknemers hebben toegang tot de BI-informatie.

Het uitgebreide verslag van dit event (inclusief alle klantcases) is terug te vinden op Eventblogs.nl (deel 1 en deel 2).

Tags: [[tt:business intelligence]], [[tt:tools]]