Trend: Social networking voor vrouwen

0

[[image:womannet.jpg::right:1]]Na de razensnelle opkomst van social networking omgevingen voor jongeren en het nog steeds groeiende aantal professionals dat gebruik maakt van social business networks, lijkt zich nu een volgende trend aan te dienen: social networking voor vrouwen. In april ging in de VS het netwerk SisterWoman van start en het multimediabedrijf Martha Stewart Living Omnimedia maakt zich op voor de start van een soort 'MySpace for women'. Sanoma was er in Nederland met onder meer Vrouwonline al lekker vroeg bij.

Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO), een Amerikaans multimediabedrijf genoemd naar zakenvrouw en entrepreneur Martha Stewart, is bezig met een grote metamorfose. De van oorsprong wat centraal geleide organisatie heeft volgens het artikel in Advertising Age vergaande plannen om zich open te stellen voor de massa in de vorm van de lancering van een soort 'MySpace for women' in 2007. Het bedrijf speelt hiermee in op een nieuwe ontluikende trend: social networks voor vrouwen.

MSLO denkt niet aan een overname van een bestaand network, maar is van plan om zelf zo'n social networking space op te bouwen. CEO Susan Lyne gaf eerder deze week op een bijeenkomst voor analisten meer detail prijs over de plannen. "There's a big opportunity in what is called 'the older female demographic lifestyle arena,' ages 25 to 45. There is no place like MySpace, like Friendster for that demo," aldus Lyne.

Met dat laatste is Allie Savarino, voormalig senior VP of marketing bij online ad technolgy provider Unicast, het niet mee eens. Zij startte eerder dit voorjaar SisterWoman, een social network site voor vrouwen. Ze is mede-oprichter van Sisterwoman, dat op 19 april jl. met steun van TLC (The Learning Channel, van Discovery Network) en Neutrogena van start ging (zie onder meer deze artikelen op Mediaweek en ClickZ). "Women are intuitively drawn, have a fundamental need to contribute and participate, not just consumer content," zo zegt Savarino. "An online community or social network does that."

[[image:sisterwoman.jpg::center:0]]

De gekte rond social networking grijpt vooral onder scholieren en studenten steeds verder om zich heen (MySpace, Hyves, Sugababes), maar druppelt inmiddels ook steeds verder door in meer professionele werkgerelateerde omgevingen via Linkedin, Soflow en openBC. Mijn persoonlijke ervaring is overigens dat in de afgelopen twee maanden ook Hyves meer en meer gebruikt wordt om zakelijke contacten te leggen.

Yahoo! Answers is een andere vorm van social software. "Met Yahoo Answers kunnen gebruikers punten verdienen door vragen van anderen te beantwoorden. Deze punten kunnen op hun beurt gebruikt worden om zelf vragen te stellen." (zie verder het artikel opTweakers.net, via Marketingfacts). Volgens Susan Lyne van MSLO wordt de groei van Yahoo! Answers erg gedreven door de behoefte onder volwassenen, in het bijzonder vrouwen, om tips, ideeén en informatie te delen. Volgens Allie Savarino van SisterWoman blijkt uit eigen onderzoek dat veel vrouwen geprobeerd hebben om via Yahoo! Groups een community op te zetten, maar dat format erg beperkend vonden.

[[image:answers_copy1.jpg::center:0]]

Volgens onderzoek uit december 2005 van Pew Internet and American Life Project zijn vrouwen veel enthousiastere 'online communicators' dan mannen en ook meer fanatieke gebruikers van e-mail, in het bijzonder als het gaat om het onderhouden van relaties (meer hierover in het onderzoeksrapport, pdf). Daar komt bij dat veel van de risico's en instabiliteit waarmee op jongeren gerichte social networks geassocieerd worden, nauwelijks een rol spelen bij sites die zich op ouderen richten. Dat betekent dat deze laatste groep sites dus minder negatieve publiciteit krijgt en dat ze – in combinatie met een ouder publiek dat meer open staat voor advertenties – een veel geschikter podium zijn voor marketingactiviteiten.

SisterWoman staat in de startblokken om die kans te grijpen. De site heeft plannen om een robuust platform te worden voor marketing gericht op vrouwen, hoewel me de blootstelling aan advertenties wil beperken tot één enkele impressie per pagina. Volgens Savarino wil men op deze manier voorkomen dat nieuwe leden overstroomd worden met commerciële boodschappen. Een onderdeel van de site vormt Sisterhood, in feite een verzameling van onderwerpen waarover vrouwen zelf verhalen kunnen aanleveren. Hoofdrubrieken hier zijn Friendship, CelebrationsLaughterLoveInspiration en Living Well, elke rubriek bevat een reeks van artikelen.

Een ander deel van de site is SisterCircles, dit zijn discussiegroepen voor vrouwen. Hierbij gaat het om groepen vrouwen die interesses delen of die elkaar uit het heden (werk, hobby) of verleden (school) kennen. De meest populaire Circles zijn SW Book Club, Balancing Life: Family, friends, work and Me!, Home Spa Circle en Grey's Anatomy. Circles kunnen zowel klein (je vier beste vriendinnen) als groot (honderden mensen die een passie voor koken delen) zijn. Neutrogena sponsort de Spa Circle waar vrouwen ideeën over hoe oogrimpels te verminderen en chronische droge huid te genezen hebben gepost.

[[image:sistercircles.jpg::center:0]]

Het SisterWoman netwerk is nog zeer pril, op dit moment heeft men via 'grass-roots marketing' (vooral mond-tot-mond reclame) zo'n 20.000 leden verzameld. Volgens het oorspronkelijke persbericht (via PaidContent.org) heeft men ook plannen om met mobiel, offline events, boeken, kaarten en tv-shows aan de gang te gaan. Meer over SisterWoman vind je onder meer in de artikelen Sisters are doing it for themselves (Jaffe Juice) en Unicast Vet To Launch Social Site For Woman (MediaPost).

En ondertussen hebben we in Nederland natuurlijk al een tijdje Vrouwonline. Met rubrieken als koken, beauty, mode, seks & relatie en mama's. En daarnaast een forum, weblogs, spelletjes, quizzen, recepten, specials en zelfs een eigen online radiostation. Maar bij Sanoma vinden we natuurlijk ook Libelle.nlViva.nlMargriet.nl en Streep je Slank. Ik denk dat Patrick Bernhart en zijn team een erg mooie uitgangspositie hebben. Maar tegelijk kan het MySpace.com gehalte van deze sites nog wel wat hoger. Zijn er al kapers op de (Nederlandse) kust?

Meer informatie: