How to, Inspiratie, Verdieping

Blogmetrics (1): Mediaonderzoek.nl

0

[[image:mostats.jpg::right:1]]In Baarn vond gistermiddag de derde Nederlandse bloggersmeeting plaats. Op initiatief van Peter Wiegman van Het Media Loket en met sponsoring van Ilse Media stond het thema Blogmetrics op de agenda. Oftewel: wat kun je allemaal meten aan een blog en wat doe je vervolgens met al die informatie. In een aantal artikelen doe ik hier op Frankwatching verslag van de verschillende presentaties. Vandaag deel 1: de Blogmetrics van Mediaonderzoek.nl.

Peter Wiegman van Het Media Loket (“Ik ben het medialoket”) verwelkomt iedereen in restaurant Greenfield’s en laat in zijn presentatie zien hoe een fervent cijferfreak zijn eigen blog monitort. Peter ging in augustus 2004 “met veel bloed zweet en tranen” van start met zijn blog Mediaonderzoek.nl. Je zou zijn blog kunnen karakteriseren als de verzamelplek voor al het (cijfermatig) onderzoeksmateriaal op het vlak van de media. Hij ziet het als een uitdaging om op termijn uit te groeien tot de grootste database op het gebied van mediaonderzoek in Nederland. Op dit moment bevat de blog zo’n 650 artikelen en heeft zo’n 150 leden (geregistreerde bezoekers).

[[image:peter_copy4.jpg::center:1]]Uit de keyfacts blijkt dat Mediaonderzoek.nl een blog is met 11.000 unieke bezoekers per maand, gemiddeld 1.650 pageviews per dag (2.000 op werkdagen, 800 in het weekend) en (op werkdagen) zo’n kleine 400 RSS-lezers. Op de blog zelf zijn de belangrijkste statistieken overigens ook netjes terug te vinden.

Peter gebruikt drie belangrijke bronnen om zijn blogmetrics te volgen: OneStat, AWStats en FeedBurner. De voor- en nadelen van elk van de drie tools heeft hij op een rijtje gezet.

[[image:onestat.jpg::left:0]]Om te beginnen OneStat.com, hiermee volgt hij de bezoeken en pageviews. Als belangrijke voordelen van dit pakket ziet hij de realtime beschikbaarheid van de gegevens, het inzicht in de referrers (herkomst van bezoekers), het overzicht van populairste, de standaardrapportage’s en de mogelijkheid tot export van de data. Nadelen van OneStat.com zijn dat de registratie niet helemaal zuiver gebeuert (soms zijn er storingen of dubbeltellingen), dat de herkomst van RSS niet duidelijk is dat er (in zijn versie) het inzicht in zoektermen inmiddels niet meer mogelijk is.

[[image:awstats.jpg::left:0]]De tweede tool is Awstats (zie ook Wikipedia), die heeft hij eveneens in gebruik voor het volgen van bezoeken en pageviews. Als belangrijkste voordelen van deze tool ziet hij de consistentie, het feit dat er naast pageviews ook andere views (bijvoorbeeld aantal downloads) mogelijk zijn, het uitgebreidere inzicht in de herkomst en de informatie over unieke bezoekers. Nadelen zijn dat de metrics niet realtime beschikbaar zijn, dat de rapportages weinig flexibel zijn en dat echt alles (lees: teveel) geteld wordt.

[[image:feedburner.jpg::left:0]]De derde en laatste tool is FeedBurner (zie ook Wikipedia), een tool die hij inzet voor het volgen van het aantal RSS-abonnees en de clickthroughs naar artikelen. Als grote voordelen van FeedBurner ziet hij het feit dat de tool de binding met de blog alsmede de populairiteit van artikelen goed in kaart brengt en daarnaast ook het benchmarken met andere blogs mogelijk maakt. Nadelen daarentegen zijn de storingsgevoeligheid, de afhankelijkheid en daarnaast het gegeven dat RSS-lezers een klein en a-typisch deel van de totale lezersgroep vormen (bij Mediaonderzoek.nl gaat het om maximaal 10% van het totaal).

Tot slot geven ook Google’s pagerank (Mediaonderzoek.nl heeft pagerank 6), Alexa (76.000) en de eigen siteteller in pMachine (op weg naar 1 miljoen pageviews) voor hem belangrijke indicatoren.

[[image:mostats2.jpg::center:1]]
Op basis van deze bronnen werkt hij elke dag (!) een eigen Excelsheet bij zodat hij steeds in één oogopslag steeds alle statistieken op een rijtje heeft. Uit de zaal komt de vraag waarom hij geen Google Analytics gebruikt, via die tool zou hij zich wat werk kunnen besparen. De meningen over Google Analytics zijn echter verdeeld, het belangrijkste kritiekpunt is dat je zelf geen eigenaar van de data bent maar dat Google hiervan eigenaar wordt.

[[image:peter2.jpg::left:1]]Peter geeft ons ook inzicht in de rapportcijfers van de verschillende groepen bezoekers van zijn blog. Zoals te verwachten viel waarderen mensen die dagelijks komen de site het hoogst (8,1, het gemiddelde ligt overigens ook hoog, op 7,4). Ook de RSS-abonnees geven een erg hoge waardering (8,1 tegen 7,2 voor niet abonnees).

Verder vertelt hij nog over manieren om de bezoekers langer op je blog te houden. Nodig ze vooral uit om verder te kijken, met interne links of speciale pagina’s. Zo heeft op zijn blog het tabblad met de top 25 artikelen een zichzelf versterkend effect. De topartikelen worden op deze manier nog eens extra aangeklikt en worden zo extra populair.

Hij besluit met zijn belangrijkste conclusies rond de cijfers. Statistieken geven voor hem duidelijk sturing (ontwikkeling blogbezoek, stickyness van de blog). Uiteraard is meten met één systeem verreweg het meest betrouwbaar en is het belangrijk om te weten wat je meet en waarom je meet, dus wat je doelstellingen zijn.

Peter gaf met deze presentatie op de van hem inmiddels bekende degelijke manier een mooi en voor velen ook boeiend inzicht in het dashboard van zijn eigen blog Mediaonderzoek.nl. In het volgende artikel geef ik een samenvatting van de (tweede) presentatie van Marco Derksen van Marketingfacts.nl.

Meer informatie: