TV verandert van koud in warm medium

0

[[image:tvpijl.jpg::right:1]]MPG Intelligence, onderdeel van Havas' MPG, heeft op het Cannes International Advertising Festival de resultaten bekend gemaakt van een studie naar de toekomst van tv. De belangrijkste conclusie: als consumenten de optie krijgen om voor advertentievrije televisie te betalen, zullen adverteerders nieuwe vormen moeten kiezen om hun doelgroep toch te bereiken.

Omdat het kijkgedrag evolueert zal ook de manier waarop voor tv betaald wordt moeten evolueren, zo meldt het onderzoek. Aangezien ook het medium tv meer consumer-driven wordt doordat consumenten doorspoelen, video-on-demand (VOD) gaan bekijken en ook door de mogelijkheden van internet en mobiele tv, worden adverteerders gedwongen om nieuwe manieren te vinden (en toe te passen) om het publiek te bereiken.

MPG gelooft dat marketeers inderdaad nieuwe manieren zullen vinden om ook in het nieuwe medialandschap een plekje te veroveren. Het onderzoek voorspelt dat de markt van tv-reclame tussen nu en 2009 gewoon door zal blijven groeien. Consumer-enabling technology zal aan adverteerders nieuwe mogelijkheden bieden, zodat tv zich ontwikkeld van een koud medium, waarbij kijkers passief kennis nemen van content, naar een warm medium, waarbij kijkers onderdeel worden van een tv-ervaring.

"De nieuwe tv-platforms zoals internet en mobiele tv, samen met nieuwe tv-services zoals VOD, DVR en ITV, kunnen gezien worden als hot media door de actieve participatie die zij van consumenten vragen," aldus het rapport. "Deze hot media worden geïntroduceerd in de koude wereld van TV en zorgen voor een warming-up door stuk voor stuk de interactie met het tv-publiek aan te moedigen. Deze nieuwe kanalen en services kunnen leiden tot een zeer warme relatie met het publiek waarin consumenten zelf beslissen en zelfs de content creëren die uitgezonden wordt."

[[image:tv_copy1.jpg::center:1]]Het onderzoek, geleid door researcher Sara de Dios Lopez, VP-business insights van MPG, werd uitgevoerd in negen markten verspreid over Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. T.S. Kelly, VP-research and insight bij Media Contacts (het interactieve bureau van MPG) geeft aan dat na de deals van ABC en NBC afgelopen herfst om content-on-demand en zonder advertenties via iTunes en DirecTV te verspreiden, de behoefte toenam om te zien waar deze tendensen toe zouden leiden en wat dat voor marketeers zou betekenen.

"Wij hebben sinds oktober significante veranderingen in de markt gezien, de videoconsumptie verandert razendsnel door de sterke opkomst van de verschillende breedbandplatforms," aldus Kelly. Omdat de netwerken nieuwe opbrengstmodellen onderzoeken, moeten marketeers zich gaan verdiepen in het veranderende klimaat en welke interessante mogelijkheden er voor hun ontstaan. Het rapport stelt dat uiteindelijk de vrije tv-kanalen niet alleen van reclame kunnen bestaan en gedwongen zullen worden om nieuwe opbrengstmodellen te onderzoeken. 

Volgens M. Kelly zouden adverteerders enthousiast moeten zijn over de veranderingen bij het medium tv. Het onderzoek laat zien dat in de komende jaren de traditionele mediamodellen van broadcast- en kabeltelevisie zullen blijven bestaan naast de nieuwe consument-enabled modellen. "Traditionele tv verdwijnt absoluut niet,' volgens Kelly zei. Maar wel zullen de veranderingen die het medium ondergaat tot nieuwe uitdagingen voor de industrie leiden. "In de toekomst zullen mediabedrijven op deze veranderingen reageren, marketeers moeten zich dus bewust zijn van de uitdagingen die er aan staan te komen."

Dit artikel is een vertaling van het artikel As More Consumers Pay for TV Programming, Advertisers Must Adapt (AdvertisingAge, 20 juni 2006)

Tags: [[tt:tv]], [[tt:user generated content]]