Advertentiesite voor vakanties: hot or not?

0

[[image:vakantiemarkt.jpg::right:1]]Begin juni ging Vakantiemarkt.com, een nieuwe online marktplaats voor vakantie en toerisme gerelateerde advertenties, van start. Deze 'handelssite voor vakanties en uitstapjes' richt zich, in tegenstelling tot algemene advertentiesites als Marktplaats en Speurders, exclusief op de vakantieganger en dus slechts op een specifiek deel van de advertentiemarkt. Zit er business in dit soort gespecialiseerde sites of niet?

Op de overzichtelijke website vind je vakantiebestemmingen, vakantiehuisjes, caravans, dagjes uit en weekendjes weg. Zowel particulieren als bedrijven kunnen tijdelijk gratis advertenties plaatsen. De advertentiemogelijkheden zijn erg veelzijdig, zo kan de adverteerder zelfs een video of pdf-bestand van de aangeboden accommodatie plaatsen.

Volgens oprichter Matthijs van der Velden, wil Vakantiemarkt.com een snel en efficiënt platform zijn voor particulieren en bedrijven die gericht advertenties of vacatures willen plaatsen die gerelateerd zijn aan vakantie en toerisme. "Met behulp van een uitgebreide en logische categorisatie en een geavanceerd zoeksysteem wil Vakantiemarkt.com zorgen voor gemak en duidelijkheid bij het zoeken naar het vakantiegerelateerde aanbod. Via Google Maps en zeer duidelijke routeplanner van map24 kunnen bezoekers de locatie van een geplaatste advertentie direct op een duidelijke kaart bekijken. Van tentharing tot luxe vakantievilla, het is te vinden op Vakantiemarkt," aldus Van der Velden. 

Sinds de start (eind mei?) zijn er ruim 500 advertenties toegevoegd die samen bijna 35.000 keer bekeken zijn. De site heeft op dit moment enkele duizenden bezoekers per dag. De groei van deze aantallen zette ook de afgelopen week verder door (zie ook de cijfers in het artikel op De Koopman).

[[image:vakantiemarkt.com.jpg::center:1]]

Ik geloof wel in deze gespecialiseerde advertentiesites. Ze zullen – zeker in eerste instantie – geen bedreiging vormen voor grote advertentiesites als Speurders en Marktplaats. Maar specialisatie heeft zo z'n eigen kracht en kan vanwege de grote omvang van deze markt al snel in een behoefte voorzien.

Verder kan ik me voorstellen dat dit type sites ook qua formule verder uitgebouwd kunnen worden. Naast rubrieksadvertenties kan er natuurlijk ook een ander soort content, specifiek gericht op in dit geval de vakantiemarkt, aangeboden worden. Vergelijkingsoverzichten voor reisverzekeringen, checklists voor wat je mee moet nemen, informatie over medicijnen, over landen en ga zo maar door. Ik kan me zelfs voorstellen dat dit soort sites zich kunnen ontwikkelen tot een portal of communitysite. Waarom geen ervaringen van bezoekers toevoegen aan de database met advertenties. Of een ontwikkeling richting een cross mediaal concept, door ze te koppelen aan een tijdschrifttitel of een tv-programma.

Starten met een advertentiesite en vervolgens toegroeien naar veel breder concept, een heel ander soort businesscase van uitgeven en ik geloof er wel in. Maar ik ben zoals gewoonlijk ook benieuwd naar jullie mening. Is er toekomst voor dit soort initiatieven of niet? En kent iemand voorbeelden (van uitgevers of gewoon individuen) die oorspronkelijk als advertentieportal zijn opgezet, maar waar inmiddels ook andere (redactionele) content aan is toegevoegd of zelfs een crossmediale aanpak is gekozen?

Tags: [[tt:uitgevers]], [[tt:adverstising]]