Online marketing

Onderzoek: Web 2.0 verovert terrein in Nederland

0

[[image:web2.0.jpg::right:1]]In het kader van The Next Web is nieuw Nederlands onderzoek gedaan naar trends en ontwikkelingen op internet. De Nederlandse gebruikers zijn positief gestemd over de toekomst van internet, blijken het Web 2.0 jargon niet te kennen maar wel steeds meer gebruik te maken van toepassingen als tagging, sharing en vooral social networking.

Het onderzoek

Dit blijkt uit een nieuw online onderzoek naar trends en ontwikkelingen op internet onder 568 respondenten[1], uitgevoerd door Ruigrok | NetPanel in samenwerking met The Next Web Conference.

71% van de ondervraagden denkt dat in de komende 5 jaar internet zal verbeteren. Dit is opmerkelijk na de dip in de interneteconomie van 2001 tot 2003 en toont een vernieuwd enthousiasme en geloof in technologie en innovatie. Goed nieuws voor online initiatieven dus!

[[image:positief.jpg::center:0]]

Trends die de gebruikers zien zijn een sneller en groter (technologisch geïntegreerder) internet, waar meer aandacht is voor beveiliging, voorkomen van spam en virussen en verbeterde privacy.

De term Web 2.0

De term Web 2.0, die veel gebruikt wordt in de vakpers en onder internet professionals, is voor de overgrote meerderheid van de Nederlandse internetters (90%) onbekend. Internetters die zeggen de term wel te kennen (10%), weten over het algemeen niet wat de term precies inhoudt. Slechts een enkeling kan een goede omschrijving geven.

Bekende Web 2.0 toepassingen als social networks op internet en tagging en sharing worden nog weinig gebruikt door Nederlandse internetgebruikers. Men gebruikt alleen de bekendste websites.

[[image:web2.0bekendheid.jpg::center:0]]

Social networking

Drie op de vijf Nederlanders maakt gebruik van social networking sites. De meest gebruikte zijn:

Schoolbank.nl (42%)
Hyves.nl (17%)
MySpace.com (7%)
CU2.nl (6%)

[[image:socnetworking.jpg::center:0]]

De voordelen die men in social networking sites ziet met name:

  • Het  ontmoeten van gelijkgestemden: ‘Contact met mensen met dezelfde interessen en uitwisselen van ideeën.’
  • Contact: ‘Contact houden met mensen die je niet vaak ziet of spreekt…’, ‘Contact met mensen waar je normaal geen contact mee krijgt.’ en ‘Contact onderhouden met mensen waarvan contact anders zou verwateren.’
  • Informatie: ‘Makkelijk delen van informatie.’
  • Oude bekenden: ‘Oude bekenden terugvinden en makkelijk communiceren met vrienden (bijvoorbeeld foto's uitwisselen).’
  • Snel: ‘Snel contact en/of informatie op momenten dat je zelf tijd en zin hebt.’

Als nadelen van social networking sites komen naar voren:

  • Aantasting privacy: ‘Er staat weer meer persoonlijke informatie op het internet, waardoor men je dus weer makkelijker kan opsporen et cetera.’, ‘Er wordt veel misbruik gemaakt bij dit soort websites. Ook geven (jonge) mensen zich helemaal bloot en is bijna alles over ze te vinden. Het kan dus gevaarlijk zijn.’
  • Kans op ‘neppers’: ‘"verkeerde" mensen op de site’, ‘Dat er ook nepfiguren tussen zitten, die het allemaal verpesten’ en ‘De onpersoonlijkheid bij kennismaking: je weet nooit of de persoon ook werkelijk is die hij/zij zegt te zijn en dat houd mij persoonlijk absoluut tegen om in dit soort netwerken mee te gaan.’
  • ‘Fake’ wereld: ‘Digitale wereld is niet echt. Gevaar dat mensen of jongeren alleen nog in de digitale wereld leven.’, ‘Minder 'echte' sociale omgang met mensen’. en ‘Sociale contacten verminderen. Mensen denken vrienden te hebben door alleen contact te hebben via een site of msn.’
  • Beveiliging, virussen, spam: ‘Beveiliging van bestanden, toegang door derden.’, ‘Dat hackers de mogelijkheid 

Tagging en sharing

Twee op de vijf Nederlanders gebruikt tagging en sharing sites. Hier zijn het vooral drie sites die bekend zijn:

Wikipedia (29%)
Bittorent (17%)
YouTube (3%)

[[image:tagginssharing.jpg::center:0]]

De voordelen die men in deze sites ziet zijn onder andere:

  • Delen van informatie: ‘Delen van bestanden en kennis’
  • ‘Je kunt alles met een ander delen, met familie en vrienden.’
  • Gebruik maken van de ervaring van een ander: ‘Informatie van ervaringsdeskundigen.’
  • Snel: ‘Zo kan je makkelijk bij leuke en interessante info komen zonder al te lang te hoeven zoeken.’

Als nadelen van tagging en sharing worden gezien:

  • Betrouwbaarheid: ‘De informatie zal niet altijd even betrouwbaar zijn en het is natuurlijk gevoelig voor grappenmakers of kwaadwillenden die minder prettige websites aanraden of gewoon voor de "gein" bewust valse informatie verspreiden…’ en ‘Je weet niet zeker of de info juist is.’
  • Objectiviteit: ‘Er is een kans op een gekleurd beeld, vooral als maar één persoon de informatie beoordeelt.’ en ‘Ieder mens heeft zijn eigen prioriteiten, kennis en intelligentie. Dingen die ik belangrijk en goed vind, vindt iemand anders juist heel slecht en andersom, het is een onbetrouwbare methode.’
  • Beveiliging: ‘Er is altijd wel iemand die het voor andere verpest en mogelijk stelt het hackers in de gelegenheid om je IP-adres op te pikken.’ en ‘Volgens mij makkelijker virussen op je PC.’

Zakelijke netwerken

Er is ook onderzoek gedaan naar zakelijke netwerken. Er is in de rapportage niet terug te vinden naar welke netwerken hierbij gevraagd is, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om services als Linkedin, openBC, Viadesk en Projectplace.nl.

Als voordelen van zakelijke netwerken worden gezien:

  • Agenda’s delen: ‘Agenda’s delen voor mensen onderweg om afspraken te kunnen afstemmen.’
  • Beschikbaarheid: ‘Altijd al je afspraken en gegevens bij je.’, ‘Dat het vanaf iedere plek, dus niet alleen op je werk maar ook bijvoorbeeld thuis of op vakantie of iets dergelijks bereikbaar is.’
  • Externe data-opslag: ‘Centraal beheer van gegevens.’, ‘Overal bepaalde programmatuur.’ en ‘Je hoeft die peperdure programma's niet zelf aan te schaffen en je hebt het altijd bij de hand…’
  • Snelheid: ‘Dat je je collega's sneller en efficiënter kan inlichten over bepaalde dingen die dringend zijn.’, ‘Snelle toegang tot info, sneller communiceren’. 

De nadelen van zakelijke netwerken die genoemd werden:

  • Beveiliging: ‘Anderen kunnen in jouw gegevens rommelen, de dader is bijna niet te ontdekken.’, ‘Bedrijfsgevoelige informatie op het internet?’
  • Privacy: ‘Privacy, voor zover je daar zakelijk veel behoefte aan hebt.’
  • Onpersoonlijk: ‘Sociale contacten verdwijnen.’
  • Afhankelijk van internet: ‘Als de site er uit ligt heb je geen toegang.  Ik plaats ook vraagtekens bij beveiliging en privacy…’, ‘Systeem faalt > bedrijf faalt’. 

Gebruik van internet

Driekwart van de Nederlanders is dagelijks op internet. De gebruiksintensiteit neemt licht toe: gemiddeld surft men nu 15 uur per week op het web, over vijf jaar verwacht men gemiddeld 18 uur per week op het web te zijn.

[[image:gebruikinternet.jpg::center:0]]

Internet wordt het meest gebruikt om productinformatie op te zoeken, de bankzaken te regelen en producten te kopen.

[[image:meestgebruikt.jpg::center:0]] 

De belangrijkste onderzoeksconclusies:

  • De gebruikers zijn positief gestemd over de toekomst van internet. Men rekent erop dat wetgeving en technologie afrekenen met spam, virussen, privacyschendingen en hackers. Internetters die bezorgd zijn over de toekomst van het web hebben hier minder vertrouwen in en verwachten dat de hoeveelheid spam, virussen en privacyschendingen alleen maar zullen toenemen.
  • Web 2.0 is als term onbekend bij de gebruikers. Ook het overige jargon als tagging en sharing is lang niet onder alle internetters ingeburgerd. Pas als men bijvoorbeeld namen van sites krijgt te zien, gaat er onder een grotere groep een lampje branden.
  • Punten van aandacht bij alle bevraagde Web 2.0 toepassingen zijn beveiliging, bescherming van privacy en betrouwbaarheid. De gespecialiseerde zoekmachines lijken het meeste potentieel te hebben. 

Over het onderzoek en The Next Web

Het onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok|NetPanel, een full service marktonderzoekbureau dat zich onder andere gespecialiseerd heeft in onderzoek naar en via internet. Er is een download (powerpoint) van de onderzoeksresultaten beschikbaar.

The Next Web Conference, volgens de organisatoren "het belangrijkste Web 2.0 internet event in Europa", vindt plaats op 7 juli 2006 (a.s. vrijdag) in Amsterdam. Bezoekers van Frankwatching krijgen 10% korting voor dit event. Inzenders van een column voor Frankwatching maken kans op een gratis toegangsticket voor The Next Web.

Meer achtergronden: