Viral blogs voor bedrijven

0

[[image:viralblog.jpg::right:1]]Heeft u of uw bedrijf een totaal andere aanpak nodig met betrekking tot de media en in het bijzonder internet. Moet er eigenlijk goedkoper en sneller gewerkt worden? Maar ontbreekt het aan de tijd of de moed om het anders en beter te doen? Dan wordt het tijd om u in viral blogs te verdiepen. Blogs als middel om in gesprek te zijn met uw klant.

Eerste feit: Ruis

De ruis om ons heen neemt explosief toe, maar dit wordt zelden opgemerkt omdat het geleidelijk gebeurt. Stel je voor dat er van alles in het dagelijks leven maar 3 dingen zijn: 3 tv-kanalen, 3 automerken, 3 kranten, 3 soorten waspoeder. U wordt helemaal gek omdat er niets is om u af te leiden. Het feit dat u gewend bent aan al die informatie betekent echter niet dat er niet te veel van is.

De ruis heeft de hele wereld op zijn kop gezet, als u een baan zoek, doen duizend anderen dat ook, als u een huis zoekt, wordt dit huis ook door duizend anderen gezocht. Zo is het ook met blogs, als u wilt dat er bezoekers naar uw blog komen, willen miljoenen anderen dat ook. Geloof het of niet, maar het maakt niemand wat uit of u een blog heeft of niet. Niemand weet immers dat u zelfs ook maar bestaat.

Tweede feit: Kwaliteit

De wereld is zo slecht nog niet. Producten zijn beter (en goedkoper) dan ooit te voren. Uw eten is gezonder dan vroeger, u kunt goedkoper en vaker bellen, er zijn meer gratis dingen beschikbaar. Dit resulteert in een economie waar slechte producten steeds minder vaak voorkomen. Producten kunnen alleen maar beter (of goedkoper) worden.

Als een resultaat hiervan wordt de consument steeds willekeuriger al gaat het maar over wat er voor eten op tafel staat. De wereld is een chaos waar alles goed genoeg is. Dit resulteert in consumenten die vaak het goedkoopste of dichtbijzijnste product kopen. Maar als de consument iets wil hebben dat belangrijk voor hem/haar is gaat hij/zij er eindeloos naar op zoek.

Derde Feit: Egoïsme

Als iemand een blog kent die de moeite waard is, linkt men die vanaf zijn/haar eigen blog. De bedenkers van blogs bedachten ook de blogroll, wat eigenlijk een lijst met links naar andere interesante blogs is. Dit had een groot effect aangezien Google het cross-linking systeem gebruikt om zoekresultaten te creeren, hoe meer links je hebt, hoe hoger je Google-ranking is.

Aan de andere kant zijn bloglezers zeer egoïstisch, ze hebben vaak weinig tijd en er is gewoonweg te veel informatie om in te nemen. Als een blog niet interesant genoeg is, wordt hij van de RSS-lijst afgegooid. Als een website te veel informatie heeft die niet relevant is voor de consument, is deze met een muisklik van de informatie af.

Drie blog-vormen

De persoonlijke blog – Deze blogs gaan in het algemeen over persoonlijke ervaringen. De meeste mensen persoonlijke blogs zijn alleen bedoeld voor de auteur. De meese mensen zullen niet geïnteresseerd zijn in uw blog en u moet toegeven dat het geen wonder is dat er nooit veel bezoekers op uw blog zullen komen.

De baas blog – Deze vorm van bloggen is zeer geschikt voor projecten in uw bedrijf. Als u een baas blog heeft kent u waarschijnlijk alle geïntereseerden al en hoeft u dus niet meer bezoekers te hebben.

De viral blog – De viral blog is een blog zoals veel mensen hem kennen. Deze blogs brengen vooral ideeën en agendas van bedrijven of individuen. Een voorbeeld van een Viral blog is Frankwatching.

Viral blogs staan op het punt om de mediawereld op haar kop te zetten. De blogger investeert tijd en energie om lezers te overtuigen van zijn/haar ideeén. Waarom wordt er zoveel tijd en energie in gestoken? Om een baan te krijgen, om de verkiezingsuitslag te veranderen, om nieuwe klanten te vinden, om klanten zich meer thuis te laten voelen bij een bedrijf.

De taktiek achter een viral blog is ongelooflijk. 20 euro per maand kan resulteren in duizenden bezoekers. Kijk bijvoorbeeld naar het idee van "The Long Tail" van Chris Anderson. Het idee begon op zijn blog en levert nu meer dan een miljoen Google-matches op.

Als u voor vreemden schrijft, werkt u aan een viral blog. Dit betekent dat uw posts kort moet zijn en veel grafische informatie moet bevatten. Schrijft uw echter voor collega's dan heeft u een baas blog en kunt uw robustere en meer specifieke posts maken. In het resterende deel van dit artikel ga ik verder in op het fenomeen viral blogs.

Regel 1: Het maakt niet uit wie u bent, het is belangrijker wat u schrijft

Vijf jaar geleden waren de media in handen van een aantal grote bedrijven. Deze bedrijven hadden de macht en konden hun ideeën opdringen, omdat zij degenen waren die de media onder controle hadden. Vandaag de dag zijn alle media veel meer gelijk, wat betekent dat een klein idee een heel eind kan komen. Waarschijnlijk heeft een idee buiten de mainsteam-media zelfs een grotere kans om ver te komen.

Vijftig jaar geleden creërden de grondleggers van deze media een aantal kanalen om informatie over te brengen. Deze informatie was de enige informatie die er was dus werd zij als belangrijk beschouwd. Een heel verschil met de miljoenen blogs van tegenwoordig en het feit dat imeand een blog heeft maakt hme of haar niet gelijk belangrijk. Op grote blogs varieert de populariteit van artikelen vaak van 300% tot 10.000%. De goede ideeën komen ver en de slechte ideeën blijven op de blog.

Regel 2: Het maakt niet uit wat u schrijft, het is belangrijker wie u bent

In het begin klopte de eerste regel omdat blogs geen subscribers hadden. Artikelen stonden op zich en bezoekers lazen ze en klikten verder. Nu is het echter weer belangrijker wie iets zegt, door het feit dat grotere blogs hun ideeën naar meer consumenten communiceren. Hoe meer mensen een blog lezen, hoe meer er over wordt gepraat op andere blogs. Dit is echter maar voor een korte tijd. Wanneer een blogger egoïstisch wordt en onzin schrijft, gaan de bezoekers snel naar een andere site.

De eerste twee regels zijn in conflict met elkaar, en het is aan de blogger om de juiste balans te creéren.

Regel 3: Met en Door, niet Tegen en Voor

Als een bedrijf heeft u weinig aan formeel schrijven, vandaag de dag is het belangrijker om met uw klanten te communiceren, en vooral om de consument bij uw bedrijf te betrekken. Op een blog is iedereen gelijk, want 'iedereen' heeft een blog (of kan een blog starten). De relatie met de consument word dus helemaal op zijn kop gezet. De blogger heeft alleen de 'macht' om slechte ideeën niet te verspreiden op zijn/haar blog. Het idee kan nog steeds verspreid worden op andere blogs. De beste blogs starten conversaties, ze regelen hem niet.

De consument heeft een leider nodig, dit is de blogger, hij/zij kan met nieuwe ideen komen en lastige vragen stellen. Dit is niet voor iedereen, niet iedereen discussieert over zijn/haar onderwerp. Onthoud de meest belangrijke regel, als ik druk ben en je valt me lastig, hou ik het voor gezien.

Regel 4: Iedereen weet wie u bent

Misschien heeft u het idee dat alle blogs hetzelfde zijn en dat alle bloggers anoniem zijn. Ik geloof echter niet dat dit waar is. Surfers kunnen immers zien door welke service de uw blog gehost word. Bezoekers kunnen ook vaak aan uw e-mail adres zien hoe u heet. Surfers houden alles in de gaten om een goed oordeel te maken over een blog. Hoe vaak heeft uw niet een webpagina gesloten zonder ook maar een woord te lezen. De consument wil toch ook geen krant lezen die er uit ziet alsof de kat er overheen gekotst heeft?

Op MSN zijn tieners ultra-gevoelig voor wie de waarheid spreekt en wie niet. De meesten kunnen zelf niet eens uitleggen hoe ze het doorhebben of het echt degene is waarmee ze willen praten. U moet precies hetzelfde zijn als deze tieners.
Neem een goede binnenhuisarchitect aan en u zult zien dat uw huis er de komde jaren schitterend uitziet. Zo is het ook met een blog, als u in een keer een goed ontwerp heeft gevonden, verander het niet meer, dat werkt alleen maar op de zenuwen van de lezers.

De vijf onderdelen van een goede blog

1. De blog heeft een goed design
2. De blog brengt het nieuws snel naar de lezer
3. De blog is up-to-date
4. De bezoeker ziet snel wat hij/zij aan de blog heeft.
5. De blog is persoonlijk (zorgt dat de lezer zich thuis voelt)

Het probleem is dat grote bedrijven zeer goed zijn in het 'ver-saai-en' van een blog. Als uw blog niet aan ten minste vier van de bovenstaande blogs voldoet, kunt u het wel vergeten. Er zijn miljoenen anderen blogs die wel aan deze eisen voldoen.

Hoe zit het met comments?

De auteurs van The Cluetrain Manifesto zeggen: "Markets are conversations". Dat klopt, markets, niet marketing. Marketing is geen discussie. Het is iets dat een discussie begint, maar hoeft geen discussie te zijn. Marketing is een persoon of groep die zijn/haar mening deelt met de rest van de wereld. Als meer mensen het daarmee eens zijn, gaan mensen er meer een meer over praten.

Comments op eigen websites laten plaatsen is een goede strategie, zo komt de discussie namelijk gelijk bij het idee te staan. Het is makkelijk te vinden voor lezers dus is het een goede service. Heeft u echter geen zin om op het commentaar van anderen te reageren of te lezen, laat dan geen comments toe op uw blog. Als het idee interessant genoeg is zal het op een andere blog overgenomen worden en zal de discussie buiten u om gaan. Natuurlijk kunt u wel een trackback-systeem opzetten zodat lezers weten waar zij heen moeten om te discussiëren over het onderwerp.

Blogs zijn net als films

Blogs zijn het beste wanneer mensen gedurende een langere periode steeds meer informatie krijgen. Eén frame van een film is niet genoeg om te zeggen of een film goed genoeg is of niet. Zo is het ook met uw blog. Eén post op uw blog betekent niet dat uw hele blog goed is. Een blog creëert de kans om te praten met mensen die naar u willen luisteren, meer bezoekers brengen en uw ideeën te verspreiden.

Door RSS hoeft u zich niet zo veel zorgen te maken over een eerste impressie, uw lezers weten wat zij kunnen verwachten. Zodra u echter deze belofte verbreekt verdwijnen uw lezers zo snel als ze kunnen. Een blogger die belooft om elke dag een nieuw recept online te zetten kan niet opeens een bepaalde soort koffie gaan verkopen op zijn/haar blog. Dat hoort niet bij bij het contract met de lezers. Het is best mogelijk om een blog te schrijven over al uw dagelijkse bezigheden, er zijn toch ook nog steeds mensen die Big brother kijken op tv? Uw lezers moeten echter wel precies weten wat het doel is van uw blog.

Praten en luisteren

Het is een feit dat marketing bestaat uit twee dingen. Praten en luisteren. Voor een lange tijd marketing was echter maar een ding – praten. Een aantal jaren terug was het goed genoeg om reclame op te dringen aan consumenten, zij hadden namelijk geen makkelijke manier om terug te praten. Dankzij het internet is het praten over een bedrijf echter steeds makelijker geworden, dus is het ook tijd voor uw bedrijf om te luisteren naar uw klanten.

Er zijn ten slotte een heleboel andere bedrijven die het net zo goed of zelfs beter doen dan uw bedrijf.

PRATEN
TV is uit.
Radio is uit.
Kranten en tijdschriften zijn uit.
Word of mouth marketing is in!
Het belangrijkste van praten is de waarheid zeggen en realiseren dat uw klanten belangrijk zijn.

LUISTEREN
Discussiegroepen zijn uit (zij betrekken immers niet de consument).
Blog feedback is in.
Luisteren naar wat de consument wil is in.
Snelle ontwikkeling waarbij de consument betrokken wordt is in.
Praten met uw ontevreden consumenten is ook heel erg in.

PLATFORMS
E-bay is in omdat u kunt discussiëren over uw producten.
Neckermann is uit omdat consumenten niet kunnen communiceren.

Als u niet in de gaten houdt wat er over uw bedrijf gezegd wordt heeft u een groot probleem. In plaats van dat u een klein probleem kunt oplossen wacht u op een lawine van klachten en in plaats van het goede nieuws te verspreiden laat u het langzaam naar de achtergrond verdwijnen.

Als u iets geeft om uw merk of carriëre, kunt u maar beter beginnen aan een blog. Wat u nodig heeft is een groep die regelmatig uw blog bezoekt en er graag over discussieert. Hoe meer er over gediscussieerd wordt, hoe verder uw idee komt. Een goede maatstaf voor uw blog is hoeveel dagelijkse bezoeks uw blog heeft. Als u genoeg bezoekers heeft kunt u uw lezers verder en verder nemen en uw mening aan de wereld duidelijk maken.