How to

Trend bij tieners: geen e-mail maar instant communication

0

[[image:snail2.jpg::right:1]]Na gewone mail laten teenagers nu ook e-mail steeds nadrukkelijker links liggen. Dus niet alleen geen brieven met postzegels,  nu ook geen e-mail en overvolle inboxen. Kinderen zoeken de kick van instant communication en vinden dat in sms, instant messaging en op de persoonlijke pagina's van communities als MySpace.com en Sugababes. De reden: communicatie verloopt directer en je hebt een kortere wachttijd.

[[image:snail.jpg::left:0]]Werd eerder de gewone post als snail mail (slakkenpost) gezien, voor tieners is e-mail de nieuwe slakkenpost. Kinderen vinden e-mail te ingewikkeld om te versturen. Je moet naar je e-mailprogramma toe, een e-mailbericht openen, het versturen en dan op je antwoord gaan wachten. Een heel gedoe in vergelijking met al die vormen van instant communication waar je inmiddels uit kunt kiezen.

Je houdt het bijna niet voor mogelijk, maar iets meer dan een decennium nadat e-mail groot werd, is het alweer op zijn retour. Tenminste onder tieners en zoals we weten zijn dat de volwassenen van morgen en overmorgen. En om eerlijk te zijn betrap ik mezelf er bij sommige van mijn contacten ook op: als je veel via chat, sms of blog contact hebt, heb je minder behoefte om te e-mailen (om over gewoon post versturen maar niet te spreken). Toch een teken aan de wand.

[[image:teens2.jpg::left:1]]In een verhaal van 13 juni jl. maakte het Amerikaanse Mercury News melding van nieuwe cijfers waaruit voor het eerst blijkt dat het gebruik van e-mail door teens af aan het nemen is, klaarblijkelijk als gevolg van de opkomst van allerlei 'instant' alternatieven. Het gaat in de VS met name om sms en het reageren op persoonlijke pagina's van vriendjes en vriendinnetjes bij MySpace.com. In Nederland zal het beeld op hoofdlijnen niet verschillen, al gaat het hier om andere communities (Sugababes, CU2, Hyves, Habbo hotel etc) en is hier MSN Messenger zonder twijfel de grootste concurrent van e-mail.

Even terug naar de Amerikaanse cijfers. Vanaf februari van dit jaar is daar een kentering in de cijfers zichtbaar, vergeleken met een jaar eerder neemt het gebruik van e-mail door teenagers nu voor het eerst af. Het gaat om cijfers die afkomstig zijn uit de comScore Media Matrix (comScore Networks is een bedrijf dat internetgebruik en -trends volgt). In april van dit jaar waren er 11,8 miljoen e-mailende tieners, een terugval van 8% ten opzichte van de 12,8 miljoen uit april 2005. Dit terwijl de tijd die deze groep online doorbracht in dat jaar juist met 11,6 % toenam. De tijd die aan e-mail (webmail) werd besteed nam overigens in diezelfde periode met 9 % af.

The Mercury News schrijft ook dat overall gezien het aantal e-mailgebruikers juist stijgend is, in april 2006 waren dat er zo'n 6 % meer dan een jaar eerder. Maar dat geeft vooral aan dat steeds meer volwassenen dit communicatiemiddel (alsnog) ontdekken. Misschien een extra reden voor kinderen om het 9onderling) juist niet te gebruiken. Kijk ik naar mijn eigen kinderen (15 en 12 jaar oud), dan zie ik dat ze e-mail (sporadisch) gebruiken omdat ze e-mailtjes krijgen van volwassenen (bijvoorbeeld viral video's) of school. Op e-mailnieuwsbrieven zijn ze niet geabonneerd (eerder was dat wel zo).

Er komt nog een ander interessante conclusie uit het onderzoek. Ook de groei  van instant Messaging (MSN Messenger e.d.) gaat nu minder hard. Het totaal aantal instant messaging gebruikers nam van april 2005 tot april 2006 slechts met één procent toe. Maar nog boeiender: het gebruik onder tieners nam met maar liefst 8 % af. Dayt komt voor een deel, volgens The Mercury News, door de opkomst van MySpace.com, dat aan haar gebruikers toestaat om commentaren en berichten aan elkaar te sturen en in diezelfde periode het aantal gebruikers van 3 miljoen tot 7,8 miljoen zag toenemen. In de VS heeft maar liefst 40% van de tieners een profiel op social networking sites als MySpace.com, Xanga of Facebook.

Ook hier weer even naar mijn twee jongens gekeken. Als ze ze online zijn, dan chatten ze veel maar de rol van MSN daarbij neemt enigszins af. Steeds meer chats vinden in een community omgeving plaats (games!) en zijn dus gekoppeld aan een andere activiteit waarmee ze op dat moment online bezig zijn. Multitasking waarbij de belangrijkste taak waarmee ze op dat moment bezig zijn bepalend is voor welke messaging variant gekozen wordt. Messaging with a mission.

[[image:teens1.jpg::left:1]]In een artikel in de Chicago Tribune, waardoor ik me voor dit verhaal heb laten inspireren, wordt tot slot ook melding gemaakt van de veranderingen die sms met zich mee heeft gebracht als het gaat om het maken van afspraakjes. Daarbij wordt het voorbeeld aangehaald van de 13-jarige Aldrin Rijalde uit San Jose. Hij vertelde aan de Mercury News: "If I see a girl I like, I can just message her. You don't have to get nervous. And you can think as long as you like." Als je eenmaal het telefoonnummer van iemand hebt, dan voelt het natuurlijk en erg low-stress aan om via die weg een afspraakje te maken. Heel anders dan een brief of een e-mail waarin je hetzelfde verzoek zou doen.

De nieuwe technologische mogelijkheden veranderen het sociale leven veel sneller dan we ons soms lijken te realiseren. En kinderen, die nog onbevooroordeeld staan tegen alle vormen van communicatie, lijken daarbij steeds meer de weg te wijzen voor wat zich met enige vertraging ook in de wereld van de volwassenen gaat afspelen.

[[tt:e-mail]], [[tt:mobile]], [[tt:instant messaging]], [[tt:communities]]