Huisdieren: van blogs naar social networks

0

[[image:pets.jpg::right:1]]De ontwikkelingen op internet gaan razendsnel. Soms is het interessant om daarbij niet alleen naar de ontwikkeling van de mainstream sites te kijken, maar juist ook naar wat er met specialistische onderwerpen gebeurt. Huisdieren is zo'n onderwerp. Eind vorig jaar lazen we dat blogs over huisdieren razend populair waren, inmiddels is in de VS de trend dat – in de slipstream van Myspace – nu social networking sites rond huisdieren op een nog grotere schaal doorbreken.

Het is nog maar 7 maanden geleden dat Marketingfacts en Emerce schreven over allerlei nieuwe en succesvolle Nederlandse blogs over huisdieren. Honden.blogo.nl was op dat moment al een van de meest populaire blogs op Stephan Fellingers Blogo.nl, in december 2005 werd Dogblog.nl met veel tamtam door een Achterhoekse IT-er gelanceerd en in maart 2006 ging vervolgens Ben Blog van Blog.nl met Katenhond.blog.nl van start.

[[image:hondenblogo.jpg::center:1]]

In de VS – waar anders – is inmiddels alweer een andere trend zichbaar. Nadat persoonlijke social networking sites als MySpace.com, Friendster en het Nederlandse Hyves.nl razend populair werden, zie je daar nu ook gespecialiseerde social networks, bijvoorbeeld sites die zich richten op huisdieren, ineens doorbreken. Voorloper Dogster.com werd opgericht in 2004 en heeft inmiddels 180.000 leden in maar liefst 182 landen. In de afgelopen maand kwamen daar 12.500 leden bij, dat zijn er zo'n 900 per dag.

[[image:dogster.jpg::center:1]]

Catster.com heeft 76.000 leden en Hamsterster.com is met 1.000 leden – hoe kan het ook anders – een kleintje maar eveneens groeiend. Mensen met minder conventionele dieren – bijvoorbeeld paarden en spinnen – bezoeken het meer exclusieve Petster.com, een netwerk met inmiddels 11.000 leden. Daarnaast zijn er Fuzzster.com, Backwash.pets en Pawspot, communities waarvan ik het aantal leden niet ken. In Nederland ging ilse media in september 2005 van start met jouwdier.nl.

[[image:jouwdier.jpg::center:1]]

Nog meer dan blogs al deden lijken de social networks ook voor gespecialiseerde onderwerpen een uitstekende manier om mensen met eenzelfde passie met elkaar in contact te brengen. Ook hier is zichtbaar dat praten over je grootste hobby al snel leidt tot het maken van nieuwe vrienden. Mensen leren elkaar via het social network kennen en spreken daarna steeds meer af om elkaar ook in 'real life' te ontmoeten.

[[image:register.jpg::center:0]]

Een boeiende trend, eerder zagen we ook vergelijkbare trend bij de social networks voor vrouwen.

Deze ontwikkeling roept bij mij de volgende drie gedachten op:

  • Wat bij huisdieren het geval is, zal mogelijk ook snel voor andere onderwerpen als boeken, auto's, films, wijn, koken, munten en muziek opgaan. Een mooie online groeimarkt voor (online) uitgevers!
  • Je kunt je afvragen in welk  geval blogs en in welk geval social networks nu het meest effectief zijn. Naar mijn mening is een belangrijk criterium daarbij in welke mate leden/bezoekers zelf over een onderwerp willen schrijven (tips & tricks, andere hobbies) of foto's willen plaatsen, in feite dus een persoonlijk profiel willen aanmaken. Bezoekers van bijvoorbeeld een marketingblog hebben die behoefte veel minder dan bezoekers van een huisdierensite.
  • Gespecialiseerde social networks hebben de toekomst. Hoe hechter de band met een community is, hoe sterker deze wordt. Deze ontwikkeling zou op termijn dus het monopolie van sites als MySpace.com en Hyves onderuit kunnen halen. 

Wat is jullie kijk op deze ontwikkeling, zijn er hieraan nog andere, nieuwe of afwijkende inzichten toe te voegen?

Meer achtergronden: