How to

Window Live OneCare Scanner: 3e Windows Live-dienst

0

[[image:bloggersbox.jpg::right:1]]— BloggersBox: vandaag gelezen in Frankwatching's e-mailbox — Windows timmert aan de weg. Na Windows Live Messenger en de weblogdienst Live Spaces, lanceert Windows nu de OneCare Scanner. Deze dienst geeft een volledige onderhoudsbeurt voor je PC. Juist in een tijd waarin het steeds belangrijker wordt om je PC te beschermen tegen virussen en spyware is het handig dat deze service je computer schoon houdt en de snelheid ervan verbetert.

Windows Live staat voor een aantal persoonlijke Internetdiensten en software, gemaakt om alle contacten en relaties, informatie en zaken die mensen belangrijk vinden op één veilige plaats op Internet samen te brengen. Tevens biedt Windows Live beveiligingsfuncties voor de PC, mobiele apparaten en het web. Windows Live OneCare Scanner is één dienst, maar zet met één druk op de knop drie stappen. De dienst is gratis en altijd bereikbaar en op https://safety.live.com/site/nl-NL/default.htm.

1. Eerst doet hij de beveiligingsscan: hij zoekt in alle hoeken en gaten van de PC naar virussen, spyware, kwaadaardige software en zwakke plekken in de internetverbinding. Als hij wat vindt dan desinfecteert en repareert hij het.

2. Dan voert het een opschoonscan uit: ongewenste of overbodige bestanden en programma’s worden opgespoord en, als de gebruiker dat wenst, meteen gewist. Ook het register (het bestand waarin alle instellingen van Windows zijn opgeslagen) wordt uitgebreid gecontroleerd op gegevens die wellicht niet meer nodig zijn, zodat deze verwijderd kunnen worden.

3. Tenslotte onderzoekt de prestatiescan of alle gegevens nog netjes naast elkaar staan op de harde schijf of dat alles is uitgewaaierd over de beschikbare schijfcapaciteit, waardoor de processor meer tijd nodig heeft om zijn werk te doen. Als het fragmentatiepercentage meer dan tien procent bedraagt, dan zal de prestatiescanner je vriendelijk doch dringend adviseren de schijf te defragmenteren en hij helpt je daarbij.

Als je niet alle drie de stappen wilt doen kan je ook voor een los onderdeel kiezen. Grootste voordeel voor de gebruiker: het is gratis en je hoeft geen computergenie te zijn om je PC goed te beveiligen en optimaal te laten presteren.

[[image:wl-onecare.jpg::center:1]]

Windows geeft verder aan dat er de komende maanden nog meer beveilingsdiensten zullen komen. Deze diensten zijn niet alleen gericht op de technische beveiliging van de PC, maar helpen mensen om veiliger op Internet te surfen. Voorbeelden zijn een online back-updienst, zodat je gegevens altijd bereikbaar zijn, en een dienst waarmee ouders meer grip kunnen krijgen op het Internetgedrag van hun kinderen.

Voor een compleet overzicht van de Windows Live beta programma’s kun je terecht op WIndows Live Ideas.