Nieuw: Social Media Optimalisatie

[[image:smo_copy2.jpg::right:1]]Ogilvy is gestart met het aanbieden van Social Media Optimization (SMO) aan haar klanten. Een nieuwe vorm van site optimalisatie, aanvullend op het zeer effectieve Search Engine Optimization (SEO). Waar bij SEO het doelstelling is om zo hoog mogelijk in de resultaten van zoekmachines terecht te komen, zorgt SMO voor “het verhogen van de linkability van sites, gespecialiseerde social media search engines als Technorati en de zichtbaarheid in social media als blogs, podcasts en vlogs.”

Wat anderhalve week geleden begon als 5 Rules of Social Media Optimization (SMO) is inmiddels via verschillende bijdragen van anderen uitgegroeid tot een hele lijst van vuistregels voor Social Media Optimization. Het idee erachter is dat search engines niet langer de enige sites zijn die voor een flinke traffic zorgen, maar dat de nieuwe kanalen steeds meer invloed krijgen. Op termijn zou deze vorm van traffic driving zelfs het effect van SEO kunnen gaan overtreffen. Net als bij SEO is er bij SMO een organische en een advertentie component. Bij organisch gaat het om het optimaliseren van de eigen site, bij adverteren gaat het om de kansen die er liggen bij sites als Hyves, MySpace, YouTube en andere social/consumer generated media.

[[image:socialmedia_copy1.jpg::right:1]]Met Google zijn mensen op zoek naar antwoorden, met Hyves en MySpace zijn mensen op zoek naar contact. Als een variant op de bekende 80/20 regel heb je bij Social media de 90:10:1 regel. 1% maakt content, 10% verrijkt content en 90% consumeert content. Onderschat ook niet de omvang van de hoeveelheid user generated content. Hier enkele actuele Amerikaanse statistieken.

 • 2005: 350 magazines gelanceerd, 26 miljoen blogs gelanceerd
 • 2006: 40.000 radiostations, 48.000 podcasts
 • 2006: 5.000 originele TV-shows, 50.000 clips die per dag naar YouTube worden geupload 

Terug naar de lijst met spelregels die in de afgelopen anderhalve week is ontstaan. Dit is het actuele overzicht:

1. Verbeter de linkability: Voorkom statische content en zorg voor regelmatige updates. Start een blog, biedt whitepapers of artikelen aan of presenteer content van elders in een handig format.
2. Maak tagging en bookmarking eenvoudig: Biedt niet alleen buttons aan om content gemakkelijk aan sites als del.icio.us toe te voegen, zorg ook voor suggesties om een pagina te taggen en tag je content zelf op populaire social bookmarking sites.
3. Beloon binnenkomende links: Links naar een site worden beloond met hogere posities in zoekmachines. Beloon links door je eigen pagina’s een permanente link te geven en de sites die naar je site linken op je eigen site te noemen.
4. Help je content mobiel te zijn: Zorg ervoor dat je content verplaatsbaar is. Denk aan PDF’s, video- en audiobestanden. Laat je content op reis gaan en zorg dat er via links weer traffic naar je site ontstaat.
5. Moedig mengvormen aan: Laat anderen je content hergebruiken. Neem een voorbeeld aan YouTube dat via het aanbieden van scripts waarmee je hun video’s op je eigen site kunt krijgen hun eigen groei bevorderd hebben. Maar ook RSS is een ideaal hulpmiddel om je content te mengen met andere sites en extra traffic op gang te brengen.
6. Voeg waarde toe voor je gebruikers: Denk hierbij bijvoorbeeld aan links naar andere bronnen, zelfs naar concurrenten. Zorg dat je voor de community de belangrijkste informatiebron wordt, dat leidt tot extra links en betere zoekmachineresultaten.
7. Beloon behulpzame en waardevolle gebruikers: Sommige gebruikers zijn erg actief, hebben veel invloed en zijn in feite de kampioenen op je social site. Beloon ze met aandacht, bijvoorbeeld op de homepage of via een ranking systeem. Of zoek via e-mail contact met ze.
8. Participeer in de conversatie: Doe mee aan de conversatie, social media is tweerichtingsverkeer. Door met de community in gesprek te zijn bouw je aan awareness en buzz. Participatie helpt je boodschap verder en sneller te verspreiden en leidt tot sneeuwbaleffecten.
9. Weet hoe je je doelgroep moet targeten: Ken je doelgroep. Het is niet realistisch om iedereen op je site te willen hebben. Je zult een bepaalde groep aanspreken en een andere niet. Weet wat aanslaat en bij wie.
10. Maak content: Er is altijd een bepaald soort content te vinden dat ‘werkt’. Of het nou een widget is, iets humoristisch of een whitepaper. Zoek uit welke content voor je werkt en ga ermee aan de slag.
11. Wees echt: De community houdt niet van partijen die de zaken beduvelen.
12. Verloochen je afkomst niet, blijf bescheiden: Soms gaat het succes met je aan de loop. Vergeet niet door wie je groot bent geworden, blijf respect tonen voor de fans van het eerste uur.
13. Schrik niet terug voor nieuwe dingen, blijf vernieuwen: Social media veranderen voortdurend, blijf bij met nieuwe tools, producten en ga nieuwe uitdagingen aan in je social sphere.
14. Ontwikkel een SMO strategie: Bepaal je doelen en formuleer doelstellingen. Wat moet het je opleveren: reputatie, verkopen, invloed, geloofwaardigheid, traffic etc.
15. Kies een slimme SMO-tactiek: Bedenk goed op welke manier je het maximale resultaat eruit kunt halen. Richt je op content creators of de mensen die de content verrijken of hergebruiken.
16. Maak SMO onderdeel van je proces en best practices: Net zoals bij SEO moeten SMO-tactieken onderdeel worden van de best practices van je organisatie. Probeer ook SMO onderdeel te laten zijn van het template-niveau van documentcreatie en informatiedistributie.

Hoewel het belang van Social Media Optimalisatie sterk aan het toenemen is, blijft Search Engine Optimalisatie vooralsnog toch de belangrijkste traffic driver voor een site. Voor een weblog als deze is RSS overigens inmiddels al net zo belangrijk.

Wil je meer lezen over SMO en de manier waarop dit idee zich verspreidt (een echte meme!), het artikel op de Online Marketing Blog geeft je hiervan een mooi overzicht. Vergeet ook niet nog even deze waardevolle aanvulling op Technology Evangelist te lezen.

Tags: [[tt:social media]], [[tt:social software]], [[tt:smo]]

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , .

Reacties

 1. Goed je weer terug te zien Frank, top!

 2. Dag Frank, welkom terug en bedankt voor de vertaling!

 3. Hoi Frank, het is weer een inspirerend en mooi verhaal geworden!

 4. Marc van Ogtrop |

  Zullen we de 90:10:1 regel de 89:10:1 regel noemen? Ziet er natuurlijk minder goed uit, maar ik kan me niet voorstellen waarom een verdeling van een groep op 101% uit zou komen.

 5. Haha, scherp gezien Marc! Het gaat hier overigens om de 10%-regel die o.a. terugkomt in het eerder beschreven communitymodel. Leuk om dat telkens terug te zien komen!

 6. Heb je gemist, was zo stil op m’n Google.nl/ig lijstje, leuk artikel! Mooi dat je weer terug bent :-)

 7. @ Frank de K: Je was er vroeg bij! Mooi ook dat de term SMO nu ook in Wikipedia is opgenomen! Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Social_Media_Optimization

  @ Marc: Ik zat nog te twijfelen, maar heb uiteindelijk toch gekozen voor het overnemen van het rijtje uit de bron.

  @ Allemaal: Ik heb jullie ook gemist hoor, super om elkaar (ook) hier weer te treffen!

 8. Marc van Ogtrop |

  @Frank: ik vermoedde het al. Maar we kunnen natuurlijk wel een mooie regel bedenken.
  – 1% maakt nieuwe content, verrijkt content en consumeert content
  – 9% verrijkt content en consumeert content
  – 90% consumeert content.
  Optellen en presto: 100: 10: 1

 9. Oftewel de 10%-regel Marc: http://www.frankwatching.com/archive/2006/06/05/Blogmetrics_(2)_Marketingfacts.

  Zag dat ik hierboven de 0 was vergeten 😉

 10. Huh? Waarom komt nu de hele reactie niet door? Anyway, ik plaatste een link naar de 10%-regel (in mijn eerdere reactie was ik de 0 vergeten) die Frank heeft genoemd in zijn verslag van Blogometrics.

 11. hoi Frank,

  Bedankt voor het artikel ik heb het meteen toegpast op 1 van mijn websites.

  Weet iemand nog een nederlandse social bookmarking website (ben er 1 vergeten, url niet “gebookmarkt”)

  Grtz

 12. @ Marco: Dank voor toevoeging. Ik zie verder dat url en deel van je tekst niet doorkomen, is blijkbaar ook gevolg van hacking eerdere week. We gaan kijken hoe we dat alsnog gefixed kunnen krijgen. Ik heb wel je 1% verandert in 10%.

  @ Keitai: Graag gedaan! Over die Nederlandse bookmarking site: bedoel je soms http://www.tagmos.nl? Zie ook eerdere artikel op Frankwatching: http://www.frankwatching.com/archive/2006/03/30/Social_bookmarking_met_Tagmosn

 13. Hallo Frank, blij je weer te lezen. Een puik artikel en een interessante trend. Dit is nieuw terrein voor de PR bureaus. In Amerika is Edelman hier actief in. Weet jij of er Nederlandse front runners zijn? Groet, Herman

 14. Bovenstaande zijn overigens ook stuk voor stuk regels van organische zoekmachine optimalisatie. Als we met een site aan de slag gaan, is het eerste waar we naar kijken de community en hoe we er gebruik van kunnen maken om uiteindelijk de zoekmachine prestaties te verhogen.
  Je kunt veel links kopen en techniek en content verbeteren, maar tegen echte organische groei door middel van gebruikers kun je niet op.

 15. @frank, tagmos bedoelde ik niet. Heb overigens wel eKudos en Linklog gevonden, maar deze waren het ook niet.

 16. @ Keitai: Jammer.

  Wie weet er nog meer Nederlandse bookmarkingsites?

 17. @Frank, goed onderwerp en goed artikel. Zullen we binnenkort weer eens afspreken.

  @Ruben, ik ben het met je eens. Dit lijkt me alleen wel slagroom op de SEO pudding. In ieder geval een boeiend onderwerp.

 18. Lekker informatief stukje leesvoer !
  Bedankt voor weer wat super gespreksstof in de wandelgangen en tijdens de lunch…
  Gr,
  S.Udo

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!