The Gartner Hype Cycle 2006

0

[[image:tophype.jpg::right:1]]Gartner heeft een nieuwe versie  van haar Emerging Technologies Hype Cycle uitgebracht. Hoewel deze voorspelling over de ontwikkeling van belangrijkste technologische thema's wellicht meer zegt over Gartner zelf dan over de ontwikkelingen zelf, is de nieuwste versie dit maal de moeite waard om even te bekijken. Voor het eerst komt nu ook Web 2.0 als 'officiële term' in de Gartner projectie voor.

De Hype Cycles van Gartner een overzicht en beoordeling van de volwassenheid, het effect en adoptiesnelheid van zeer belangrijke technologieën en trends voor de komende tien jaar. In de Emerging Technologies Hype Cycle 2006 staan drie belangrijke thema's centraal, thema's waar relevante ontwikkelingen plaatsvinden en waarover organisaties onzeker kunnen zijn als het gaat om het effect op hun bedirjfsvoering. Dit zijn die drie thema's en de bijbehorende technologieën:

1. Web 2.0: De verzamelnaam voor een brede verzameling recente trends in internettechnolgieën en businessmodellen, waaronder user-created content, lightweight technology, service-based access en shared revenue models. Gartner legt hier de nadruk op de volgende drie ontwikkelingen:

  • Social Network Analysis (SNA): het gebruik van kennis en informatie van grote groepen mensen en hun sociale netwerken in business applicaties
  • Ajax: een ontwerpmethode voor interactieve webpagina's waardoor deze pagina's bij gebruik niet ververst hoeven te worden en een veel betere gebruikservaring ontstaat
  • Collective intelligence: een methode om intellectuele content te produceren (zoals code, documenten, metadata etc) waarbij individuen zonder vorm van centrale aansturing samenwerken
  • Mashup: een lichtgewicht integratie van meerdere applicaties of content die uit meerdere bronnen wordt samengesteld en als een nieuwe service wordt aangeboden

2. Real World Web: Alledaagse objecten worden steeds intelligenter en zullen in de nabije toekomst via netwerken met elkaar en met hun omgeving kunnen communiceren. Het web is niet langer een separate virtuele plek maar steeds meer gekoppeld aan de informatie- en transactiebehoeften van mensen. Hier zijn de technologieén met de meeste impact:

  • Location-aware technologies: technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van GPS (global positioning system), assisted GPS (A-GPS), Enhanced Observed Time Difference (EOTD), enhanced GPS (E-GPS) en andere mobiele technologieën om de locatie te bepalen van een mobiele gebruiker
  • Location-aware applications: mobiele applicaties, veelal gebruikmaken van apparaten met GPS, waarmee businessprocessen en -activiteiten in de sfeer van transport en logistiek ondersteund worden
  • Sensor Mesh Networks: adhoc gevormde netwerken waarbij tegen lage kosten en volgens principes van zelforganisatie apparaten als pc's, pda's en mobiele telefoons verbonden raken en data aan elkaar door kunnen geven

3. Applications Architecture: De software infrastructuur die ten grondslag ligt aan business applicaties en die steeds meer een afspiegeling wordt van de business requirements. Een service oriented architecture (SOA) op het technische niveau en business process management op het business niveau bieden modulariteit en gemak en leiden tot:

  • Event-driven Architecture (EDA): een software architectuur waarbij bepaalde functies uit losse modules en componenten zijn opgebouwd waarvan sommige reageren op veranderingen of gebeurtenissen
  • Model-driven Architecture (MDA): een ontwerpmethodiek voor software waarbij het businessniveau (regels, rollen, interacties etc) centraal staat en gebruik wordt gemaakt van standaard applicaties en/of componenten
  • Corporate Semantic Web: het toepassen van de principes van het semantische web, waarbij aan informatie metadata wordt toegevoegd en waarbij pc's relaties tussen data kunnen leggen, op webcontent van een bedrijf

Dit alles is ondergebracht en gedetailleerder uitgewerkt in de Emerging Technologies Hype Cycle 2006.

[[image:gartner-2006.jpg::center:0]]

De essentie van de Hype Cycle is dat nieuwe technologie in het begin overhyped wordt, vervolgens uit de gratie raakt en uiteindelijk sommige technologieën dan echt doorbreken en mainstream worden. Hiervoor maakt Gartner gebruik van een indeling in vijf fases, lopen we die fases door, dan valt daar nog het volgende bij op te merken:

  • Technology Trigger: De doorbraak of productlancering. Hier zitten onderwerpen als DNA LogicQuantum Computing en Speech-to-Speech translation. Technologieën die in deze fase veelal al een tijdje staan en nog 5 jaar of langer nodig hebben voordat ze er echt toe gaan doen.
  • Peak of Expectations: Onderwerpen waarvan de verwachtingen op dit moment te hoog gespannen zijn. Web 2.0, Mashups en Folksonomies staan op het punt dat er teleurstellingen gaan komen, maar de verwachting is dat ze betrekkelijk snel – binnen 2 jaar – mainstream kunnen worden. Voor RSS Enterprise, dat hier ook te vinden is, geldt dat het nog 2 tot 5 jaar kan duren.
  • Trough of Disillusionment: Ajax, RFID, Wikis en Corporate blogging zijn al afgedaald in de trog der teleurstelling, de verwachting is dat ze binnen 2 jaar (RFID: 2 tot 5 jaar) weer de opgaande lijn te pakken hebben. Location-aware technologyEnterprise Instant Messaging en Mobile Phone Payments zijn inmiddels alweer op het goeie pad beland.
  • Slope of Enlightenment: Op de helling der verlichting zitten Location-aware applications en – hard op weg om binnen 2 jaar mainstream te worden – de Smartphone.
  • Plateau of Productivity: VoIP en Internal Web Services hebben het plateau der productiviteit bereikt en zijn inmiddels renderende technologieën geworden.

In het persbericht staat nog een mooie quote die ik jullie niet wil onthouden: "One of the features highlighted in the 2006 Hype Cycle is the growing consumerisation of IT. 'Many of the Web 2.0 phenomenon have already reshaped the Web in the consumer world', aldus Jackie Fenn (partner bij Gartner en uitvinder van de eerste Hype Cycle). 'Companies need to establish how to incorporate consumer technologies in a secure and effective manner for employee productivity, and also how to transform them into business value for the enterprise'. 

Verder benadrukt Gartner nog een keer de achterliggende gedachte achter deze Hype Cycle. Investeer niet in technologie alleen maar vanwege het feit dat ze gehyped wordt, maar waak er ook voor om technologie te negeren omdat ze eerder geschetste verwachtingen niet kan waarmaken.

Opmerkelijk genoeg zijn Desktop Video (eerder nog in de piek) en Video Conferencing (afgelopen keer nog in de trog) uit deze cycle verdwenen en is Video sharing nog nooit in deze cycle opgevoerd. Het feit dat Instant Messaging, (gewoon) Blogging en Podcasting niet voorkomen heeft vermoedelijk te maken met het feit dat dit voor Gartner inmiddels geen 'emerging technologies' meer zijn.

Grappig om in dit verband er nog even het lijstje van Emerging Media voor Amerikaanse Marketing Executives naast te leggen.

[[image:emerging-media.jpg::center:0]]

Mede op grond van dit lijstje is het opvallend te noemen dat RSS (dus niet RSS Enterprise) en Interactieve TV (of beschouwen ze dit al als mainstream, het buitenland is hiermee immers al verder) niet in de Hype Cycle voorkomt. Nog meer technologieën die hier ontbreken?

Meer achtergronden: