Content

Toptools voor journalisten en MarCom-profs

0

[[image:typemachine.jpg::right:1]]Er zijn veel overeenkomsten tussen de activiteiten van professionele bloggers en van journalisten. Het kan voor journalisten, maar ook voor marketing- en communicatieprofessionals, interessant zijn om gebruik te maken van dezelfde tools als bloggers. Handige  tools waarmee je je werk gewoon weer wat sneller en gemakkelijker kunt doen.

Amy Gahran, media consultant, journalist en blogger, heeft in het kader van haar presentatie afgelopen zaterdag op de 2006 SJP Convention & National Journalism Conference (van de Society of Professional Journalists) op een rijtje gezet welke drie tools journalisten – en wat mij betreft dus ook andere marketing- en communicatie (MarCom)- professionals – minimaal in hun gereedschapskistje moeten hebben.

1. Furl

Gratis service waar je kopieën van complete webpagina's (dus inclusief de oorspronkelijke vormgeving) kunt opslaan om daarmee je eigen persoonlijke online dossiers kunt samenstellen. Je kunt zaken als trefwoorden, rubrieken, ratings en aantekeningen toevoegen en met een zoekfunctie snel zoeken in het eigen archief.  

Het 'furlen' (opslaan, archiveren) van een wegpagina kost slechts luttele seconden omdat je gebruik kunt maken van een knop in de werkbalk van je browser. Je kunt je archief eventueel delen en downloaden en tot op het niveau van individuele artikelen bepalen of ze openbaar of persoonlijk zijn. De opslagruimte is onbeperkt, al is er wel de beperking dat je alleen gewone webpagina's (html) en dus geen pdf's, audio of video kunt opslaan.

Hier vind je Furl. Vergelijkbare tools zijn Spurl en Blinklist. Een handige FIrefox werkbalk plugin om te zoeken is My Furl Archive. Ik gebruik zelf Furl al zo'n twee jaar heel intensief, in eerste instantie als openbaar dossier, tegenwoordig hoofdzakelijk als persoonlijk dossier. In Furl: je favoriete webpagina's altijd bij de hand vind je een korte toelichting op de werkwijze van Furl.

2. Webfeeds (RSS)

Een manier om internet te lezen zonder dat je websites zelf hoeft af te zoeken naar nieuwe berichten. Je kunt een abonnement nemen op alerts van nieuwe berichten op je favoriete websites, ook als ze geen e-mailservice hebben. Maar behalve berichten zijn er nog talloze andere alerts die je via webfeeds kunt ontvangen, zie Top 50 RSS in de praktijk (deel 1 en deel 2). Webfeeds zijn handiger en praktischer dan e-mail alerts omdat betrouwbaarder zijn, minder rommel bevatten en je – in tegenstelling tot je e-mailbox- geen last hebt van spam.

Webfeeds (RSS) zijn dus een manier om sneller en gemakkelijker de wereld om je heen te kunnen volgen. Gemakkelijker en ook meer georganiseerd dan bijvoorbeeld het ontvangen van persberichten via de e-mail. Je kunt feeds ook ontvangen op mobiele apparaten en zowel online als offline lezen. Een bijzondere tak van sport vormen de search feeds, dit zijn feeds die een signaal geven als er op basis van je persoonlijke zoekopdracht ergens op internet nieuwe content verschijnt. Zulke zoekopdrachten kun je bijvoorbeeld met Google zoeken in blogs (zoek eerst op een woord en kijk dan bij abonneren in de linkerkolom) of de Watchlist van Technorati (hier moet je je eerst eenmalig registreren) aanmaken.

De handigste manier om je op feeds te abonneren en ze te kunnen lezen is gebruik maken van een feedreader. Er zijn veel van die readers beschikbaar, enkele gratis varianten zijn Bloglines, Newsgator, Sage, Pluck, SharpReader en Safari. Maar je kunt feeds ook volgen via Firefox, de betavesie van het nieuwe Internet Explorer (IE 7) en op nog veel meer andere manieren (zie Top 10 RSS voor beginners).

3. Weblog search & Webfeed search

Er zijn speciale zoekmachines die gericht zijn op het vinden van de laatst gepubliceerde berichten. Dus wat is er nieuw in tegenstelling tot wat is er allemaal. Een ideale manier om op de hoogte te blijven van het allerlaatste nieuws op bijvoorbeeld weblogs, kleinere nieuwssites en in feite alle sites die met webfeeds (RSS) werken.

Het aantal sites met webfeeds is in korte tijd gigantisch toegenomen, inmiddels zijn er miljoenen webfeeds. Als zo'n site een nieuw bericht gepubliceerd heeft, dan is het razensnel, soms al na 15 minuten, te vinden via deze gespecialiseerde zoekmachines. Google heeft daar langer (dagen, weken en soms maanden) voor nodig en presenteert de resultaten ook niet op actualiteit maar op relevantie.

De beste Weblog & webfeed zoekmachine is zonder meer Technorati, maar ook het Google zusje Google Zoeken in blogs mag er zijn. Voor internationaal gebruik zijn ook Icerocket, BlogPulse en PubSub de moeite waard. In Nederland kennen we verder Feedo en sinds begin dit jaar richt ook Ask.com zich op de Nederlandse markt. Meer van zulke zoekmachines vind je in het artikel Top 10 RSS Zoekmachines.

En verder

Amy Gahran hield haar presentatie samen met Jeff South (van de Virginia Commonwealth University), die in zijn verhaal verder in ging op hardware voor journalisten, bijvoorbeeld Smart phones, pda's met WiFi, camera's (foto en video) die in mobieltjes en audio recorders zijn ingebouwd, al dan niet met GPS-ontvanger, handheld scanners en DocuPens.

Van beide onderwerpen is een pdf te downloaden:  Must-Use Online Tools for Journalists (pdf) en Technology: A User’s Guide to Software, Hardware and Other Tools Revolutionizing Journalism (pdf).

Tags: [[tt:tools]], [[tt:journalistiek]], [[tt:marketing]], [[tt:communicatie]], [[tt:social bookmarking]], [[tt:rss]], [[tt:social searching]]