How to

How-to’s via Videojug en wikiHow

0

[[image:expert.jpg::right:1]]Nieuwe internetformat's worden soms heel verrassend ingezet voor gewone alledaagse onderwerpen. Ik liep aan tegen twee nieuwe services waarbij gebruikers alledaagse tips & tricks met elkaar kunnen delen. wikiHow bestaat al wat langer en zet het wiki-format in om handleidingen te delen. En sinds kort hebben we ook Videojug: de YouTube van de huishoudelijke tips.

wikiHow: How-to handleiding voor en door iedereen

wikiHow is initiatief waarbij door samenwerking van bezoekers (inderdaad user generated content) gewerkt wordt aan 's-werelds grootste How-to handleiding. De wiki bevat artikelen die door vrijwilligers geschreven, aangepast en onderhouden worden. Je kunt je aanmelden en dan je eigen instructies en tips & tricks toevoegen. Er zijn wikiHow Admins aangesteld die de kwaliteit van het gebodene monitoren. 

[[image:wikihow.jpg::center:0]]

Als je een idee wil krijgen wat er in deze wiki allemaal te vinden is, lees dan eens de volgende artikelen: How to carve a coconut, How to Be Photogenic, How to make invisible ink with baking sodaHow to change a mortise lock cylinder, How to Be a Good Fire Mage in World of Warcraft (speciaal voor Paolo) en How to taste dark chocolate (speciaal voor Marc). Kijk ook eens in de categorie Website and Blog Creation rond.

Videojug: het leven via video uitgelegd

Videojug werkt volgens hetzelfde principe van user generated content, maar dan via videofilmpjes. Bezoekers kunnen hun wijsheden en kennis rond het leven in deze eeuw met elkaar delen. Bij Videojug kun je dus je eigen videofilmjes uploaden en filmpjes van anderen bekijken en beoordelen (rating system). Wil je je video toevoegen dan is ook hier registratie vereist, verder wordt je film na het uploaden nog getoetst aan de kwaliteitscriteria van de site.

[[image:videojug.jpg::center:0]]

Ook hier spreekt de content voor zich. Bekijk gewoon (een van) de volgende filmpjes: How to tie a tie – four-in-hand knot (over stropdassen strikken), How to iron a shirt (over het strijken van overhemden), How to clean coffee from a carpet (over het verwijderen van koffievlekken uit je tapijt) en How to help someone with hyperventilation (spreekt voor zich). Ook de moeite waard: de rubrieken Hot Now, Most viewed en Newest (ergens halverwege de homepage).

Wie gaat er in Nederland mee aan de slag?

Er zit eigenlijk maar een (klein nadeel) aan al dit soort materiaal: het is Engelstalig. Een gat in de Nederlandstalige markt dus? Ik denk van wel en dat het niet lang zal duren voordat er ook voor Nederland en België zo'n service van start zal gaan. Een service als deze heeft de potentie van Kieskeurig.nl en Vakantiereiswijzer.nl

Laat ik gewoon eens een oproep doen: wie (uitgevers opgelet!) heeft er oren naar om zoiets in Nederland op te zetten? Ik doe graag mee!