7 – E-mailmarketing Conferentie: Eye-tracking

0

[[image:logoemm.jpg::right:1]]Ronald Verschueren, directeur Netmarketing, en Marc Borgers gaan in op de vraag hoe e-mail wordt beoordeeld en gelezen aan de hand van een eerste preview van het eye-tracking onderzoek dat voor e-mail is uitgevoerd.

Eye-tracking is een extra methode om informatie te krijgen over het gedrag van een gebruiker. Dus aanvullend op gedragsobservatie, klikgedrag en think aloud.

[[image:m-ronald.jpg::center:1]]

Ronald Verschueren van Netmarketing

Waar kijken mensen naar in de inbox? Daarover is door het onderzoek meer inzicht in gekomen. Wat je ziet is dat er bovenaan meer wordt gekeken dan onderaan, niet zo verrassend. Maar de aandacht voor het afzenderveld is een stuk groter dan de aandacht voor het subjectveld, dat is dus echt nieuws. De naam van de afzender moet dus duidelijk zijn en vooral niet te lang, want dan valt deze weg (zoals bij Greenpeace bijvoorbeeld het geval was). Als je naar het verzendmoment kijkt, dan moet je ook echt verzenden op het moment dat de ontvanger achter zijn pc zit.

Het Greenpeace voorbeeld hieronder spreekt boekdelen (excuses voor de kleine afbeeldingen).

[[image:m-gp1.jpg::center:1]]

[[image:m-gp2.jpg::center:1]]

Ook de Kruidvat nieuwsbrief is erg illustratief. Plaatjes en prijzen die volgens een vaste structuur worden aangeboden worden snel door lezers als een vast patroon herkend. Hun nieuwsbrief is erg goed ingedeeld.

[[image:m-kv.jpg::center:1]]

Bij OHRA heb je het voorbeeld van hoe mensen met een tekst omgaan. Ook een mooi overzicht van wat er nou aandacht trekt.

[[image:m-ohra.jpg::center:1]]

De AirMiles nieuwsbrief laat zien dat animatie tot verwarring kan leiden, mensen zagen meerdere producten voorbij komen en raakten 'lost' toen ze te laat op een plaatje klikten. Bij de doorklik kregen mensen vervolgens hetzelfde te zien, daar raakten veel mensen nogal door geïrriteerd.

[[image:m-air.jpg::center:1]]

Aan het einde worden door Marc Borgers de belangrijkste resultaten samengevat:

[[image:m-marc_copy1.jpg::center:1]]

Marc Borgers van Veritate

  • Bij sommige e-mailnieuwsbrieven hebben mensen een site-ervaring in een e-mailomgeving (en raken dan soms juist in verwarring). Het kan trouwens ook juist heel krachtig uitpakken.
  • Er moet een aansluitende flow zijn tussen e-mail en site. Het verwachtingspatroon moet dus worden ingevuld
  • Het belang van de afzender is twee maal zo groot dan het belang van een goede subjectline.
  • De creativeit botst met de klikverwachting, de klikverwachting mag juist niet afwijken.
  • Een degressief afnemende aandacht in de inbox. Hoe lager, hoe onopvallender.
  • Onderwerpregels: eerst twee tot vier woorden zijn van belang.