Live vanaf e.day: Amazon’s Werner Vogels

0

[[image:emerceeday.jpg::right:1]]Werner Vogels is als Vice President & Chief Technology Officer bij Amazon verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de technologische visie. Innovatie is voor hem dus het hoofdthema en dat is de kern van zijn verhaal vandaag op e.day.

Amazon heeft slechts 7 websites maar daar wel 60 miljoen klanten. Hij toont een tekening met het 'simpele' businessmodel van Amazon, alles heeft te maken met de customer experience: selection, low prices en convenience zijn de drie zaken die deze experience beïnvloeden. Uit een Amerikaans klanttevredenheidsonderzoek kwam dat Amazon de meest klantgerichte organisatie is.

[[image:bmamazon.jpg::center:1]]

Hoe wordt je de meest klantgerichte organisatie wereldwijd: wederom drie factoren. Listen, invent en personalize. Over de uitvindingen: het gaat zowel om nieuwe technologie als nieuwe business models als om combinaties ervan. En personalisatie betekent bij Amazon dat alle 60 miljoen klanten hun eigen webwinkel hebben, ieder krijgt zijn eigen winkelomgeving.

[[image:amazonspr.jpg::right:1]]Bij de manier waarop Amazon innoveert speelt onder meer het begrip two pizza teams een rol. Kleine teams die dus niet groter zijn dan de hoeveelheid mensen die je kunt 'voeden' met twee pizza's. Maar ook onafhankelijkheid en feedback vanuit klanten speelt in die teams een belangrijke rol.

Belangrijk is ook dat klanten toegang hebben tot perfecte informatie over de producten. Daar hoort ook bij dat er volop naar buiten de site gelinkt wordt. Het is voor de klant beter als hij ook snel buiten de site goede infomratie vindt. Self-service is een ander belangrijk punt. Hij toont een screenshot van de site in 1995.

De bluebox is een ander interessant gegeven. Amazon toont daarin ook als andere shops goedkoper zijn. Uiteraard verdient Amazon in dat geval wel aan de verkoop bij de concurrent. Ok zijn er winkels als bebe waarbij de achterliggende database volledig geïntegreerd is met de Amazon database.

Een volgend voorbeeld is Booksurge, een site waar je on demand boeken kunt maken. Zoals je bij Customfix on demand DVD's kunt maken. Allemaal verbonden aan Amazon. Beide voorbeelden zijn een brug naar zijn verhaal over het grote technologische platform dat Amazon voor bedrijven heeft gemaakt. Men kan op dat platform grote bedrijfswebsites realiseren, zoals bijvoorbeeld Target.com en CS Canada. Voordelen voor bedrijven om hieraan mee te doen zijn een betere benutting van de technologie die je in huis hebt, betere tools voor je klanten en soms ook onverwachte innovaties. Er zijn vijf verschillende groepen klanten die gebruik maken van deze oplossing. Een van die groepen is associates, die een fee van 4 tot 8% kunnen ontvangen, ook voor Amazon een erg lucratief model.

[[image:amodel.jpg::center:1]]

Amazon is zelf niet goed in comparise shopping (vergelijkingssites). Daar is bijvoorbeeld The Hive Group weer goed in. Met behulp van allerlei parameters kan een klant op zoek gaan naar bijvoorbeeld zijn ideale pc.