How to

Live vanaf e.day: Google’s Michael Jones

0

[[image:emerceeday.jpg::right:1]]Met een klein half uurtje vertraging start vlak voor tienen e.day. Openingspreker is Michael Jones, Chief Technology Officer van Google en onder meer verantwoordelijk voor Google Earth, Maps en Local.

ZIjn opening gaat over Computer Science Fiction. Hij vertelt onder meer over zijn fascinatie voor science fiction (Star Trek) en zijn drive om wat in sf-films met kaarten van planeten te zien was ook voor onze eigen planeet te realiseren. Hij illustreert hoe de wereld aan het veranderen is door in te zoomen op Beiroet en te tonen hoe een bepaalde wijk er vandaag uitziet en hoe diezelfde wijk er twee weken geleden uitzag. De foto's spreken boekdelen over wat de oorlog daar aanricht: 'the whole story'.

[[image:google_copy1.jpg::right:1]]Google's missie is 'to organize the world's information and make it universally accessible and useful'. Hij vult aan dat tools hun rol hebben in het continu transformeren van ons dagelijkse leven. Google Maps is de browser variant die voor iedereen te gebruiken is, Google Earth vraagt om vooraf het downloaden van de tool. Vervolgens toont hij toepassingen als de verkeersinformatie maar ook de API-mogelijkheden. De kern daarbij is dat de data om allerlei inhoudelijke toepassingen voor de Google-kaarten te maken veelal niet bij Google zitten. Maar via de API-mogelijkheden kunnen anderen hun data koppelen aan het kaartsysteem van Google.

Er is net een nieuwe versie van Google Earth uit. Inmiddels hebben sinds de start van Google Earth 100.000.000 mensen de tool gedownload (in 12 maanden tijd). Er is ook een community van users (https://bbs.keyhole.com) voor Earth, daar worden allerlei zaken met elkaar gedeeld. Vervolgens laat hij Schiphol op Madurodam zien en suggereert even dat het het echte Schiphol is. Zoals bekend is ook Nederland sinds deze week haarscherp in beeld gebracht via Google Earth en Google Maps.

Dan komt LIbanon weer in beeld, tijdens de oorlog in het afgelopen jaar werden er door mensen bij elke bominslag een posting gedaan via geoblogging. Op die manier raakte de kaart steeds voller met inslagen.Hij toont ook de real time bewegingen van vliegtuigen in de wereld, waarbij je zelfs de kenmerken van de vlucht kunt opzoeken. Indrukwekkend.

[[image:natgeo.jpg::center:1]]

Een laatste toepassing is van National Geographic Magazine waarbij de geschiedenis in beeld wordt gebracht.