How to

Top 25 video sharing: Viral Video Chart

0

[[image:vvc.jpg::right:1]]Het moest er een keer van komen, een hitlijst voor viral video’s. Een overzicht van de meest populaire video’s op ‘s-werelds top 3 van meest populaire video sharing sites: YouTube, MySpace en Google Video. Elk van deze sites had al een eigen overzicht van meest populaire video’s, maar Viral Video Chart maakt er een Top 25 van die dagelijks geactualiseerd wordt. Interessant: het gaat niet alleen om traffic maar ook om conversaties. Verder opvallend: de discussie rond de rechten van videomateriaal lijkt in een hoog tempo steeds serieuzer gevoerd te worden.

Viral Video Chart zoekt elke dag miljoenen blogs af om op een rijtje te krijgen over welke video’s mensen het meeste praten. Geteld wordt hoe vaak er naar elke video wordt gelinkt en het aantal keren dat elke video wordt embedded (= ingebed in een site). Een prima maatstaf dus om te bepalen wat hot is en wat niet. Elke ochtend wordt er dan een nieuwe Top 25 gepresenteerd met video’s die de vorige dag de meeste buzz opleverden.

De site Viral Video Chart biedt de mogelijkheid om de hitlijst van vandaag, deze week en deze maand te bekijken. In de lijst van deze week staat de video In Memory Of Steve Irwin (een compilatie met beelden van de Australische Crocodile Hunter) op nummer 1, deze video is te vinden op MySpace. Men heeft ook een pagina met de nummers 1 tot op heden en informatie over de viral video stars.

[[image:vvcweek.jpg::center:1]]

Klikken we op de nummer 1 video van vandaag dan zien we nog iets opvallends: de boodschap dat “This video has been removed at the request of copyright owner RIAA because its content was used without permission.”

[[image:riaa.jpg::center:0]]

Dit betekent dat de video op verzoek van de RIAA is verwijderd. RIAA staat voor Recording Industry Association of America, zeg maar de grote Amerikaanse broer van onze Stiching BREIN. Deze organisaties Stichting BREIN bestrijden “intellectueel eigendomsfraude namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, video en interactieve software”(bron: BREIN).

Deze boodschap verschijnt steeds vaker op video sharing sites en deze ontwikkeling vormt volgens sommigen het begin van het einde van (met name) YouTube. YouTube draait in feite op twee pijlers:

  • gratis hosting van video’s vanuit een blog, een social network, een e-mail of website, dus zonder dat je voor de bandbreedte hoeft te betalen
  • het aanbod van muziek en ander videomateriaal waarop copyright zit

In dit laatste punt zit mogelijk het venijn, het doet denken aan de vroege dagen van Napster. Iedereen is bekend met de afloop van dit verhaal: Napster werd aangepakt door de rechtenindustrie en het kaartenhuis stortte in korte tijd vrijwel helemaal in. De berichten over schending van het auteursrecht door bijvoorbeeld YouTube en MySpace nemen toe. Maar YouTube zit ook niet stil, vandaag werd bekend dat platenmaatschappij Warner Music een overeenkomst met YouTube heeft gesloten over de verspreiding van het volledige repertoire muziekvideo’s van Warner via de video sharing site (zie: Tweakers.net en Dutch Cowboys).

Op Blog Maverick is een interessant artikel te vinden over The Coming Dramatic Decline of YouTube. Het is duidelijk dat het laatste woord over de booming viral video’s nog duidelijk niet is gesproken. Als we de muziekindustrie als voorbeeld nemen, dan lijkt nu ook voor video de tijd aangebroken voor nieuwe initiatieven van de industrie zelf. Of  gaat YouTube toch overleven?