How to

Update Windows Live

0

[[image:windowslive.jpg::right:1]]De term Windows Live valt in mijn omgeving steeds vaker. Je merkt dat steeds meer mensen – al dan niet bewust – kennismaken met een van de services van wat je ook als 'het nieuwe MSN' kunt bestempelen. Of misschien beter nog: je nieuwe 'social dashboard': altijd en overal je eigen persoonlijke toegang tot alles en iedereen via internet. Vorige week was er een presentatie van Windows Live Mail, de opvolger van Hotmail, vandaag weer nieuwe updates over het Live platform. Tijd dus voor een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen bij Microsoft (incl. sheets Microsoft Live Mail).

Windows Live Mail komt eraan

[[image:wlm.jpg::right:1]]Zoals links en rechts al te lezen was presenteerde het (internationale) team van Windows Live Mail afgelopen donderdag aan een groep journalisten en bloggers het nieuwe Windows Live Mail, de vervanger van Hotmail. Nederland is het eerste land ter wereld waar Windows Live Mail gelanceerd gaat worden. Nederland is voor Microsoft een favoriet testland omdat MSN er zo populair is en vanwege de hoge breedbandpenetratie.

Windows Live Mail maakte op mij een gedegen indruk. Als fervent Gmail gebruiker werd ik toch verrast door een aantal heel aardige snufjes zoals het geactiveerd zijn van de rechtermuisknop, de mogelijkheid om je kleurinstellingen aan te passen, drag & drop mogelijkheden (selecteren en slepen van bijv. e-mailtjes) en last but not least de Nederlandse spellingcontrole. Voor veel mensen zal ook de schermindeling, die erg op Outlook lijkt, een pluspunt zijn. Ik vind het zelf ook een pre dat gebruikers mogen kiezen welke indeling ze willen hebben, hiermee kunnen ervaren en minder ervaren of frequente en minder frequente gebruikers hun eigen voorkeur bepalen.

Gmail verslaat LIve Mail nog op een aantal andere zaken, onder meer het groeperen van e-mailconversaties (e-mails van eenzelfde onderwerp achter elkaar presenteren). Ook ben ik erg enthousiast over de mooie integratie van de chatfunctie (Google Talk) in het e-mailvenster van Gmail, dat ontbreekt vooralsnog bij Live Mail (al is de aansluiting tussen Messenger, Spaces en Mail op het Live-niveau wel weer goed geregeld). Beide services bieden nu een zee aan opslagruimte aan (Live Mail 2 GB, Gmail 2,7 GB), ik ben benieuwd bij welke van de twee je straks ook uitbreiding kunt kopen (mijn Gamailbox is op dit moment 99% vol). Laten we zeggen dat de concurrentiestrijd tussen de twee giganten nu ook op e-mail gebied op het scherpst van de snede wordt gestreden. Aanmelden voor Windows Live beta kan hier.

Voor de belangstellenden heb ik hieronder de (vrijwel) complete presentatie die vorige week in Amsterdam werd gegeven. Met wat mij betreft interessant materiaal over het gedrag van e-mailgebruikers.

Uit de presentatie blijkt de grote rol die e-mail speelt in veel koopprocessen. Adverteerders kunnen in Live Mail gebruik maken van een  bannerpositie bovenin het scherm. In tegenstgelling tot Google wordt er dus niet gewerkt met sponsored tekstlinks. Een gedetailleerde bespreking van Windows Live Mail vind je in het artikel van Remi van Beekum op Marketingfacts.

Windows Live Search

[[image:livesearch.jpg::right:0]]Precies een maand geleden ging Microsoft's nieuwe zoekmachine, Windows Live Search, live. MSN Search is inmiddels helemaal verdwenen en vervangen door Live Search. Ook Search is flink onderhanden genomen en een stuk rustiger en duidelijker vormgegeven. Het schijnt dat de zoekresultaten ook sterk verbeterd zijn. Een mooie feature is in elk geval het zoeken op feeds (bijvoorbeeld Frankwatching).

Het zoeken in afbeeldingen is werkelijk een juweeltje, wat mij betreft vele malen aantrekkelijker dan Google's zoeken in afbeeldingen. Je kunt bijvoorbeeld eindeloos doorscrollen (ínfinite scroll') zonder steeds verder te hoeven klikken, neem bijvoorbeeld zoeken op Den Haag of KPN. Verder kun je met een schuifbalkje de afbeeldingen groter of kleiner presenteren, erg handig.

[[image:photosynth.jpg::center:0]]

Een boeiende nieuwe ontwikkeling is Photosynth waarmee allerlei foto's van een object (bijvoorbeeld een plein of een gebouw) worden samengevoegd tot een 3-dimensionale presentatie ervan. Een filmpje op de site geeft een indruk van wat ons te wachten staat. Op de teamblog kun je lezen over de allerlaatste ontwikkelingen rond Photosynth.

Windows Live Gallery & bots

[[image:wlg.jpg::right:0]]Windows Mail en Windows Search zijn twee belangrijke bouwstenen van het totale Windows Live concept. Het grote voordeel van dit concept is dat je er overal op internet altijd bij kunt, dat het helemaal op maat te maken is, dat het altijd up to date is en een backup altijd verzekerd is. Bij het op maat maken speelt de Windows Live Gallery een grote rol. Hier staan alle bots, messenger activities, gadgets, toolbar buttons, search macros etc bij elkaar. Omdat deze service sinds vorige week in een Nederlandstalige versie beschikbaar is, maar er nog geen Nederlandse content beschiikbaar is, roept Microsoft de makers op om zelf items toe te voegen. Op de site staat ook informatie voor developers hoe deze add-ons te ontwikkelen.

Over de bots valt, tot slot, ook nog het een en ander te melden. Een bot is een stukje software dat op een zelfstandige manier commando's kan uitvoeren. Bots worden bijvoorbeeld gebruikt in MSN Messenger om het laatste krantennieuws door te geven of om gesprekken mee te voeren. Op dit moment zijn er wereldwijd negen partijen die een door Microsoft gelicenseerd platform hebben om bots te ontwikkelen, maar liefst drie evan zitten in Nederland: AtoBe Mobile, Media Republic en Oberon Medialab. Maar ook eCreation (makers van de Talpa & Radio 538 bots en World of Alice) en Elitech (makers van onder meer Yvette van de Rabobank) maken bots, deze laatste twee gebruiken alleen het Akonix platform om hun bot met het Messenger netwerk te connecten.

[[image:borsato.jpg::right:1]]

Vorige week is de Marco Borsato bot gelanceerd door eCreation in samenwerking met Radio538. Marco heeft binnen een paar dagen al meer dan 10.000 buddies gekregen en er worden elke dag duizenden chats met hem gevoerd. Ook de ABN AMRO Saldo bot overtreft alle verwachtingen. Met deze bot kun je altijd even snel via MSN je saldo opvragen, er g handig dus (ook vanaf de mobiele telefoon!). En sinds september is Eccky gratis en daardoor is natuurlijk het gebruik van deze game explosief gestegen! Op dit moment worden er gemiddeld 90 berichten per dag per Eccky verstuurd. Geen twijfel mogelijk, mensen praten via MSN dus steeds meer echt met een bot.

Als ik de balans van al deze zaken opmaak, dan moet ik zeggen dat het team achter Windows Live werkelijk alles uit de kast haalt om het gevecht met Google aan te  gaan. En zoals we weten kan een beetje concurrentie beslist geen kwaad…